Recenzia – Hugh Howey: Silo 2: Turnus

silo-2-turnus - obalka

V románe Silo sme sa zoznámili so zvláštnymi miestami pre život. Silá sú betónové valce zabudované do zeme. Ľudia v nich žijú, milujú sa, umierajú a bojujú… Celé ich bytie uväznené pod zemou a netušia prečo. Nevedia, čo sa stalo na povrchu a prečo je byť vonku nebezpečné.

Spoznali sme postavy, ktoré sa snažia prežiť čo najlepšie. Napriek mnohým zákazom a hrozbe trestu, ktorým je smrť pri čistení kamier na streche sila. Stretli sme hlavných hrdinov nosného príbehu: Juliette, Petra a Lukasa. Prežili sme vzburu v Sile 18 a zoznámili sa so Sólom zo Sila 17. To, čo nám však neustále vŕtalo v hlave, sme sa nedozvedeli. Prečo sú ľudia pod zemou? Kto to všetko riadi? Tieto otázky sa Hugh Howey rozhodol zodpovedať v pokračovaní románu nazvanom Turnus.

Mladý kongresman Donald Keene sa vďaka staršiemu kolegovi Thrumanovi, dostane k tajnej práci pre vládu. Ide o projekt ochranných obydlí pre zamestnancov skládky jadrového odpadu v prípade havárie. Donald je plný nadšenia a berie prácu na projekte veľmi vážne. Kreslí plány a buduje tajomné objekty. Keď sú tieto budovy postavené, náhle dôjde ku katastrofe. A ľudia, vrátane Keena, sa chvatne ukrývajú do síl v zemi vo viere, že si tým zachránia život… Ale je to naozaj tak? Čo ich čaká? Ako s ich budúcnosťou súvisia nanoroboty a výskum zmrazovania ľudí?

Silo 2: Turnus je v skutočnosti prequel k prvej knihe. Čitateľom teda ponúka pohľad na to, čo predchádzalo udalostiam, ktoré už poznáme. Vysvetľuje katastrofu, ktorá zmenila svet. Dej je rozdelený do troch línií. V prvej sledujeme, čo sa dialo pred zničením Zeme. V druhej spoznávame životy ľudí počas prvých rokov po osudnej pohrome. V tretej sa vraciame k príbehu z prvej časti románu, no z pohľadu Sóla a ľudí, ktorí všetko riadia.

Už tu nie sú len „tí“ uväznení pod zemou, občas posadnutí revoltou, inokedy strachom. Zrazu sú tu aj ľudia, ktorí sa musia vyrovnať s faktom, že sa od nich žiadajú vždy a len správne rozhodnutia. Napriek tomu, že im pre rozhodnutia chýbajú dôležité informácie a vedomosti. Napriek tomu, že zabudli. A kto stojí za nimi?

Howey sa tento raz sústredil na psychologickú stránku postáv. S myšlienkami a pocitmi ľudí narába veľmi zručne. Pri čítaní nás vtiahne do diania tak, až občas začneme mať pocit, že aj my hľadáme svoje stratené spomienky a identitu. Núti nás zamyslieť sa nad tým, kto sú ľudia, ktorí vládnu svetu. Čo je to svedomie a čo všetko treba spraviť, aby sa dalo úplne umlčať? A čo sa stane s tými, ktorí svoje svedomie umlčať nevedia? Ľudia sa v honbe za mocou dostávajú do rôznych situácií. Ale kam až je možné zájsť pri stvorení lepšieho sveta? A čo ten lepší svet vlastne je? Čo je vyššie dobro? Kto má právo rozhodnúť o mojom či vašom bytí alebo nebytí? Do akej miery máme právo s druhými manipulovať, ak je v hre záchrana ľudstva? A čo ak sa niekto zrazu rozhodne vystúpiť z už „ rozbehnutého vlaku“, pretože napriek všetkému… si spomenie? Otázok, s ktorými čitateľ bude zápasiť, je veľa. Nič totiž nie je len čierne alebo biele, ani ľudské charaktery. Aj ten najlepší úmysel môže stáť životy nevinných ľudí.

Turnus je vynikajúci román, ktorý nezostal len pri riešení následkov katastrofy. Hĺbka psychologických postrehov či vykreslenie postáv a ich myslenia robia z tejto knihy vynikajúce čítanie. Sme nútení sa zamyslieť nad tým, či a ako sa môže človek, ktorý žije v nevedomosti, správne rozhodnúť. Ale hlavne nad tým, či sa chyby urobené v honbe za vyššími cieľmi dajú napraviť.

Knihu Silo 2: Turnus si môžete kúpiť v Martinuse teraz so zľavou 5 %, v prípade záujmu kliknite na tento link


Silo 2 – Turnus (Orig.: Shift)
Autor: Hugh Howey
Vydavateľstvo: Knižní klub
Rok vydania: 2015
Počet strán: 480
Väzba: pevná
Jazyk: český
ISBN: 9788024250854


Súvisiaci link:

Recenzia: Hugh Howey – Silo


24. marca 2016
Ena