Recenzia: Hercules

...a neostane kameň na kameni... (ani Rock na rocku)

V najnovšej verzii klasického superhrdinstva neradno robiť okolky, preto poďme rovno na vec. S najprefláknu­tejším polobohom sa stretávame tesne po úspešnom splnení slávnych dvanástich úloh. V celkom slušnom úvode uvidíme napríklad, ako sa popasoval s hydrou (Herkules bol agentom S.H.I.E.L.D.u ešte pred tým, než to bolo cool), a výrobou najhipsterskejšej levej mikiny v časoch antiky. Hrdina a jeho družina sa podujmú pomôcť thráckemu kráľovstvu, sužovanému mýtickými tvormi, ktorým velí mocný čarodejník. Avšak, nie je to až také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá.

Od režiséra filmu X-men: Posledný vzdor prichádza „nový“ príbeh o najsilnejšom polobohovi. Do hlavnej úlohy obsadil niekdajšieho wrestlera Dwayna Johnsona, známejšieho pod prezývkou „The Rock“ – Skala. Jeho hereckú kariéru odštartovala úloha kráľa Škorpióna v Múmii, ktorá (sa) vracala, a neskôr v samostatnom filme. Postupne si získal obľúbenosť a v ostatnom čase zvyšuje úroveň béčkovým titulom. Jeden z kladov tohto filmu je práve výber sympaťáka, ktorý sa takmer narodil pre to to, aby stvárnil Diovho syna. Hercova nepopierateľná charizma a potenciál chodiacej reklamy na zubnú pastu sú jednoznačným plusom.

Na čo sa môžete vo filme tešiť, je Herkulova družina. Pri nej si určite zaspomínate na slávnu televíznu sériu s Kevinom Sorbom. Najvernejším Herkulovým spoločníkom je v tejto snímke Autolykus, ktorého stvárnil Rufus Sewel (v pamäti utkvel ako Ademar, rival Heatha Ledgera v Príbehu o rytierovi). Postavu prešibaného zlodeja stvárnil s ľahkosťou a šarmom. Namiesto kučeravého blonďáka Iolaa s podrezaným jazykom, na akého sme zvyknutí, je tu kučeravý brunet a navyše, Herkulov synovec. Nežné pohlavie tu reprezentuje amazonská lukostrelkyňa Atalanta, o trhanie vecí zubami sa postará Tydeus a hláškovania sa ujme veštec Amfiaraus s tvárou Iana McShane-a.

Príbeh, ktorí mnohí veľmi dobre poznajú, sa prisprostastejšiemu divákovi odhaľuje postupne. O hrdinských dobrodružstvách rozpráva aj mladý Iolaus, detaily a pravda pravdúca sa časom vyplavujú na povrch. Ak by vás náhodou nebodaj učebnicová narácia nudila, tvorcovia divákom strategicky predhodili pôvabné devy vo voľných róbach, ktoré im sem-tam spadnú. Samozrejme veľmi strategicky.

Poctivá výprava, zaujímavá zápletka a hlavne známy príbeh, ktorý niektorým evokuje nostalgické pocity, ponúkajú oddychovú popcornovú zábavu. Hlavne ak vypnete mozog a hejter-meter nastavíte na minimum. Množstvo klišé totiž niekedy vyvoláva predstavu o bezmocnom režisérovi s príručkou „Filmovanie pre blbcov“ pod pazuchou. Možno ako najtragickejšie mrhanie potenciálu pocítite postavu lukostrelkyne Atalanty. Opomenieme jej zbroj, pri výrobe ktorej uprednostnili efekt na úkor efektivity, no pri jej bojových výstrelkoch klepete čelom o stenu a majster Sun c’ robí v hrobe trojitého axla. Naozajstná škoda škandinávskeho talentu Ingrid Bolsø Berdalovej (tú, okrem iného, (nes)poznáte z reklamy na kečup s názvom Janko a Marienka, lovci čarodejníc).

Táto letná popcornovka vás možno pobaví, možno pobúri, možno oboje. Každopádne, pre priaznovcov „Dobráka“ Johnsona je to povinná jazda. Preventívne sa neobklopujte rozbitnými vecami. A keď všetko ostatné zlyhá, pamätajte, že je to vždy lepšie ako tohoročná verzia s Kellanom „diskoguľou od Cullenovcov“ Lutzom.


Hercules
Žáner: akčný, dobrodružný
Réžia: Brett Ratner
Výroba: USA, 2014, 95 min
Hrajú: Dwayne Johnson, Aksel Hennie, Rebecca Fergusonová, Ian McShane, John Hurt, Rufus Sewell, Joseph Fiennes, Ingrid Bolsø Berdalová, Reece Ritchie a i.
Hodnotenie: 60%


18. augusta 2014
Mária Antoničová