Recenzia: Helheim - Vikingstein...

Helheim

Komiksový scenárista Cullen Bunn je v poslednom čase na roztrhanie. Už jeho prvá miniséria z roku 2006 nazvaná The Damned bola u čitateľov úspešná. Aj jej pokračovanie. V roku 2010 predstavil Bunn svetu prvé číslo westernovej série The Sixth Gun, ktorá bola pre zmenu u čitateľov veľmi úspešná. Preto minulý rok televízna stanica NBC oznámila, že túto westernovú sériu bude adaptovať ako seriál. Dúfajme, že sa dočkáme viac než pilotného dielu a nebude sa opakovať situácia so seriálovým spracovaním Locke & Key (u nás vydané ako Zámek a klíč). Ale Bunn nezaspal na vavrínoch a naďalej usilovne tvorí. Podieľa sa na sériách Ultimate Wolverine, Avenging Spider-Man, Venom, Fearless Defenders a napísal minisériu Deadpool Kills the Marvel Universe. V marci sa vrátil sa k vydavateľstvu Oni Press, ktoré mu pomohlo presadiť sa, a napísal pre nich niečo extra. Cullen Bunn si v minulosti vzal na paškál mafiánov, kovbojov, aj superhrdinov. Teraz sú na rade Vikingovia.

Príbeh sa začína v roku 580 nášho letopočtu na ďalekom a chladnom severe. V tých časoch tie kraje obývali nebojácni, bojom a drsným životom zoceleni Vikingovia. Ale Vikingovia, ktorých príbeh sledujeme, robia niečo veľmi neobvyklé. Utekajú pred nepriateľom. Jedným zo „zbabelých“ Vikingov je muž menom Rikard, ktorý patrí medzi najlepších bojovníkov miestnej osady. A je iba pár vecí, ktoré ho dokážu vydesiť. Jednou sú jeho prenasledovatelia a druhou duchovia. Tak by sa dal opísať Rikardov prízračný dvojník, ktorý sa pred ním zrazu zjavil a ronil krvavé slzy. Bola to halucinácia alebo predzvesť niečoho zlého? Na také úvahy nemá Rikard čas. Nepriatelia začínajú Vikingom dýchať na krk, a tí už nemajú na výber. Musia bojovať.

Ako sa obvykle odvážni Vikingovia dostali do tejto situácie? Vie sa iba toľko, že za všetko mohla bosorka menom Groa a jej diví ľudia. Rikard a ostatní muži z osady sa ju pokúsili zastaviť, ale bolo to nad ich sily. Preto ten náhly ústup. Teraz musia bojovať o svoje životy pred bránami osady. Ale niekedy sa človeku jednoducho darí a Vikingovia svojich prenasledovateľov do jedného zmasakrovali. Hrdinovia zvíťazili a môžu si ísť lízať rany. Aspoň tak to na prvý pohľad vyzerá. Telá divých mužov sa zrazu začali rozkladať a transformovali sa na oživených kostlivcov, takzvaných Nočných tvorov. Rikard je odhodlaný čeliť im, ale jeho otec má iný plán. Chce im vydať Rikardovu vyvolenú, dievča menom Bera.

Neviem z akého dôvodu, ale niektorí zahraniční recenzenti si mysleli, že tento príbeh je vikingským variantom série The Sixth Gun. Že ide o plagiát a Bunn vykráda sám seba. Pravda je taká, že Cullen Bunn chcel gotický hororový príbeh s Vikingmi v hlavnej úlohe napísať už dávno. Inšpiroval ho k tomu legendárny príbeh o Beowulfovi, aj film Vikingovia (a knižná predloha Pojídači mrtvých od Michaela Crichtona) a samozrejme Frankenstein Mary Shelleyovej. Helheim by mal byť, na rozdiel od The Sixth Gun, minisériou, v ktorej bude vyrozprávaný Rikardov príbeh. Ak budú čitatelia stáť o pokračovanie, bude nasledovať ďalšia miniséria.

Keď Bunn predložil návrh na komiks Helheim, nevedel, kto jeho príbeh prevedie na papier. Tak si šéfovia Oni Press vybrali kresliarku Joëlle Jonesovú. Čo bola celkom neobvyklá voľba, vzhľadom na to, že Joëlle kreslí hlavne tituly, ktorých príbehy sú plné romantiky a noiru. Žiadne živé kostry, odseknuté hlavy a končatiny. Napriek tomu sa Bunn a Jonesová naladili na rovnakú vlnovú dĺžku a keď jej bolo vysvetlené, že celý komiks by mal vyzerať ako oživená maľba Franka Frazettu s údernosťou príbehov Roberta E. Howarda, mohla začať tvoriť. A musím povedať, že sa jej podarilo zachytiť chladnú a krvavú atmosféru Bunnovho príbehu naplno.

Helheim je jedným z deviatich svetov severskej mytológie a zároveň ríšou mŕtvych, ktorej vládne Hel, dcéra Lokiho (nie toho z Avengers). V podstate je to podpazušie severskej kozmológie. Do tejto ríše sa dostávajú tí, ktorí nezomreli hrdinskou smrťou. Skončia v Helheime Rikard a ostatní obyvatelia osady alebo ich čaká Valhalla? To sa dozviete, keď sa začítate do tohto komiksu, ktorý maximálne odporúčam, aj keď Vikingovia nie sú vašou šálkou metanolu. Prípadne vám Helheim pomôže zahnať smútok za výbornou sériou Northlanders vydavateľstva Vertigo.


Helheim
Píše: Cullen Bunn
Kreslí: Joëlle Jonesová
Vydáva: Oni Press
Rok vydania: 2013


16. apríla 2013
Marek „Keram“ Barányi