Recenzia - Háta Kreisinger Komňacká: Ollo, země sváru

Ollo - Země sváru obálka

Divoké ostrovy, rozbúrené more, sneh, ľad, nepreniknuteľné lesy, mýty a legendy. To všetko sa spája s ďalekými severskými krajmi. Na sever umiestnila príbeh svojej prvotiny aj Háta Kreisinger Komňacká. Snažila sa ho okoreniť bojom o moc, úkladmi, podrazmi aj hrdinskými skutkami. Či sa to podarilo…


Elfi, mágovia, hrdinovia a ďalšie stvorenia

Kráľa Øysteina, kráľovnú manželku Gunlang Rusovlasú a všetkých šľachticov zavraždili na oslave sviatku letného slnovratu nepriateľské vojská. Niekto zradil a vpustil ozbrojencov do stráženého hradu. Sigbjörn, vydedený kráľovský syn, má málo času na záchranu mladšej sestry. Sám sa stal Zasväteným a vzdal sa všetkého, aby sa mohol stať členom rádu. Teraz ale ide o život jeho milovanej sestry Ydalir, právoplatnej dedičky trónu. Ona jediná môže zjednotiť šľachtu aj obyvateľov ostrova Hällristingar a krajiny Iss. Na ostrove totiž nežijú iba ľudia. Útesy ukrývajú elfov, husté hory zase bytosti stromov, lúk, trpaslíkov a mnohé iné národy, nazývané menom Prví. Harnenčania priplávali na ostrov z juhu a chystajú sa obsadiť všetky mestá a oblasti ostrova. Rýchlo vypláva na povrch, kto svoj národ zradil a kto bude verne stáť na strane spravodlivosti. Pretože národ Hällristingaru je hrdý, tvrdý a nemieni sa skloniť pod cudzím jarmom. Ydalir, ukrytú v elfskom kráľovstve, učia vládnuť a pripravujú na boj o trón. Tu aj Sigbjörn zisťuje pravdu o svojom pôvode a je mu jasné, že do rádu sa už nevráti.

Spolu s vojakmi a šľachticmi sa na vojnu pripravujú aj lesní obyvatelia, elfi, no hlavne hraničiari, ktorí žijú hlboko v lesoch, poznajú tajné chodníčky a medzi stromami sú všetkým neviditeľní. Tých pri svojom úteku spoznala aj samotná Ydalir a s jedným z nich sa obzvlášť zblížila.

V priebehu pár rokov Ydalir dospela a je schopná ujať sa vlády nad Hällristingarom. Veď pochádza z rodiny Drakonissä, v erbe ktorého je mohutný drak. Nezľakne sa nepriateľa, bude bojovať o dedičné práva a svoj ľud, ktorí trpí. Harnenčania im vypaľujú dediny, kradnú potravu, odvážajú do vzdialenej domoviny ako otrokov.

Na pomoc kráľovnej prídu verní hraničiari, šľachtici so svojimi vojakmi vedení Eihwazom Ehwazssonom Hrítningsgjörturom, elfi, trpaslíci aj ostatné lesné bytosti. Spoločne sa vydávajú na dlhú púť, cez studené hory, tmavé lesy, aby dobyli Hällristingar, sídelné mesto a hrad, kde Ydalir zasadne na trón. No hlavný nepriateľ, zradca a vrah Dordovir Skallagrímsson, sa nevzdá bez boja. Moc si posilňuje mágiou čarodejnice Jully, ktorá sleduje svoje vlastné plány.


Gratulujem!

Ak ste dočítali až sem, gratuláciu si skutočne zaslúžite, či už ste mená postáv lúštili alebo preskakovali. Možno nám niekedy niekto prezradí, prečo si niektorí autori myslia, že čím komplikovanejšie meno, tým znie čitateľovi zaujímavejšie. Napríklad taký Eihwaz Ehwazsson Hrítningsgjörtur stojí za extra zmienku. Každému je samozrejme jasné, že sú to mená severanov, preto musia znieť echt cudzo. Ale čítanie stojí dosť námahy a niekedy aj trpezlivosti. Prípadne, z akého dôvodu sa nazývajú postavy bratov, sestier menami na rovnaké začiatočné písmeno? Troch bratov hraničiarov si možno budete musieť poznačiť, keďže chvíľu potrvá, než ich začnete rozlišovať.

Autorka vo svojej prvotine využíva drsné a zároveň fascinujúce prostredie ďalekého severu, či mnoho prvkov známych z Tolkienových diel. Aj keď sa román nebojí predstavovať ako „česká Hra o trůny“, otváranie skalných dverí kľúčom je sťa vystrihnuté z Hobbita. Román samotný je dejovo rozdelený na viacero liniek. Tie sa občas striedajú značne rýchlym tempom, takže sotva sa začítate, už Komňacká skočí niekam úplne inam. V každej línii sú charakteristickí iní hrdinovia. No tým, že sa na jednej dvojstránke vystriedajú aj dve-tri línie, má čitateľ, kým sa nezorientuje, zmätok aj v osobách. Dej preto pôsobí roztrieštene a nesúvislo. Mnoho vecí zostáva iba v autorkinej hlave. Človek si domýšľa, kde a ako sa to, či ono asi stalo. Kedy sa mladá následníčka tak vrúcne zaľúbila? Raz sa na hraničiara usmiala, raz ju on potajomky pozoroval a zrazu obaja vedia, že sa ľúbia na život a na smrť!

Ďalší problém sú dialógy. Prosté, chvíľami naivnučké a často znejúce umelo. Postavy sú rovnako plytké a naivné. Najskôr sú vykreslené kladne a zrazu robia veci, pri ktorých čitateľ nestíha otvárať ústa a nechápe… Napríklad, z akého dôvodu si nechávajú ubližovať, keď oplývajú magickými schopnosťami, ktoré z nejakého nepochopiteľného dôvodu na svoju ochranu vôbec nevyužívajú (Julla)? Toto nelogické správanie vyvoláva zmätok a veľa otázok, na ktoré nedostanete odpovede.


Konečne zazvonil zvonec…

Autorka napísala knihu, ktorá sa číta veľmi ťažko a zdĺhavo, pretože je roztrieštená, nesúvislá a pre čitateľa môže predstavovať boj. Pri rýchlosti, s akou sa autorka snaží preletieť celým príbehom, mnohé veci zostanú nevyrieknuté a snáď len v jej predstavách, čo je škoda. Bolo by lepšie spomaliť a aspoň pár vetami objasniť niektoré situácie či konanie postáv. Popasovať sa treba s menami, s neustálym preskakovaním medzi dejovými líniami a hrdinami, z ktorých si pre ich prostotu a občas nepochopiteľné konanie, nemáte koho obľúbiť. Celý počin vyznieva sucho, bez šťavy a jedinej iskry a navyše aj nelogicky. Ako je možné, že najlepší bojovník, vycvičený, nebezpečný šermiar na pohľadanie Zopyros Kantakuzenos padne, síce po dlhom súboji, no s obyčajným nie práve najlepšie vytrénovaným vojakom? Prečo Syagria, jeho sestra, lezie opatrne na vysoký hradný múr a potom sa len spustí na rukách a skočí dole? To je naozaj taká hlúpa a nedôjde jej, že sa prinajlepšom celá doláme? Aldaris, hrdý, čestný a statočný hraničiar, spácha samovraždu z nešťastnej lásky pred rozhodujúcou bitkou o práva a šťastnú budúcnosť jedinej ženy, ktorú miluje?

Román Ollo, země sváru je krásne viazaný, ilustrovaný a do detailu prepracovaný. Žiaľ, len po vizuálnej stránke. Ak si odmyslíme peknú tváričku, zostane nám prostoduchý a nevierohodný príbeh o boji za slobodu, s ktorým je asi škoda strácať čas.

Knihu Ollo, země sváru si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Ollo, země sváru si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 42 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Ollo, země sváru
Žáner: fantasy
Autorka: Háta Kreisinger Komňacká
Vydavateľstvo: Práh
Rok vydania: 2018
Jazyk: český
Počet strán: 264
Väzba: tvrdá s prebalom
ISBN: 9788072527267

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre české portály Fantasy Planet, Sarden a Fantasymag.
Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


30. apríla 2019
Ena