Recenzia: Harley Quinn

Hybristofília v sexy balení

Harley Quinn - 01
Harley Quinn - 03

Už dávno je zvykom, že vedľajšie postavy, ktoré sa objavia v televíznych alebo filmových adaptáciách komiksov a sú u divákov úspešné, zabrúsia aj na stránky komiksov (fanúšikov treba dojiť, kým sa dá), kde nažívajú ďalej. Agent Phil Coulson a Chloe Sullivanová sú najnovšie postavy, ktoré sa z filmového plátna a televízie prepracovali do komiksu. Nebudem komentovať to, ako seriál Agents of S.H.I.E.L.D. sklamal na celej čiare a že stavia iba na tom, či je Coulson LMD, alebo nie, a pokračujeme ďalej.

Ďalšie „skomiksované“ obľúbené postavy sú superhrdinka Firestar (objavila sa v seriáli Spider-Man and His Amazing Friends), dvojica tupcov Bebop a Rocksteady (Teenage Mutant Ninja Turtles), mutant Morph (z legendárneho seriálu X-Men), Wolverinov klon s kozami, X-23 (X-Men: Evolution) a policajtka Renee Montoya (Batman: The Animated Series). Okrem Montoye sa v animovanom Batmanovi objavila aj narušená Harley Quinn.

Dr. Harleen „Harley“ Frances Quinzel sa prvýkrát ukázala svetu v roku 1992, v epizóde nazvanej „Joker´s Favor“ z vyššie menovaného seriálu. Malo ísť o jednorazovú postavu, ale Harley svojou trafenosťou a neopätovanou láskou k Jokerovi zaujala. Za jej zrod môže kreatívne duo Paul Dini (scenárista a producent, ktorý pracoval na mnohých animovaných seriáloch) a Bruce Timm (scenárista, producent a kreslič, ktorý je jednoducho geniálny). Táto dvojica sa postarala aj o prvý komiksový debut Harley Quinn, konkrétne v príbehu Mad Love, ktorý získal Eisnerove a Harveyho ocenenia v kategórii najlepší komiks roku 1994.

Z Harley sa postupom času stala silná postava, ktorá si vydupala vlastnú sériu, stala sa členkou tímov Secret Six, Suicide Squad a Gotham City Sirens. Jej priateľský vzťah s Poison Ivy hraničí až s lesbizmom a z Jokerovej pomocníčky sa vypracovala na mladú ženu, ktorá je schopná rozhodovať sa. Časom sa zmenil aj dizajn Harleyinho kostýmu a k jej sláve prispela aj herná trilógia Batman: Arkham Asylum, Batman: Arkham City a Batman: Arkham Origins. Teraz, po takmer desiatich rokoch, sa Harley vracia vo svojej vlastnej sérii.

Príbeh nultého čísla novej série je… no, ono vlastne žiadny príbeh nemá. V podstate je to iba o Harley, ktorá sa vlámala do garáže, kde mala odložené veci na horšie časy. Jedlo, hračky, komiksy, pitie a tak podobne slúžia ako spoločníci pri Harleyinom výleve jej psychopatického srdiečka. A keď sa začíta do jedného z komiksov, začne premýšľať nad tým, aké by to bolo, keby mala svoju vlastnú komiksovú sériu. Nerdi a geekovia by stáli v rade, len aby si mohli prečítať najnovšie číslo jej komiksu.

Muži a chlapci by obdivovali jej sexy vzhľad, mladé dievčatá by chceli byť ako ona, ženy by chceli mať jej slobodnú vôľu. Otázkou je, kto by písal a kreslil jej príbehy? Mohla by byť kreslená cartoonovo, realisticky, ultrasexy, absurdne, detinsky a mohla by mať mnoho podôb. Harleyzilla ničiaca Gotham, surferka (surfujúca na delfínovi) zachraňujúca gayov, sexy sekretárka, nindža bojovníčka, nepochopená tínejdžerka alebo herečka. Možností je veľa, času ešte viac a úroveň narušenej psychiky pomal, ale isto stúpa.

Resuscitovanie komiksovej série o Harley Quinn dostali na starosť scenárista Jimmy Palmiotti (Jonah Hex) a kreslička Amanda Connerová (Power Girl). Keď prišla ponuka od DC, nesúhlasili okamžite. Uvedomovali si, že Harley je veľmi obľúbená postava a museli si zrekapitulovať, čo všetko počas svojej kariéry zažila. Chceli urobiť jej svet uveriteľný, aby Harley bola ako dievča, ktoré ste už kedysi stretli (podobne ako to Palmiotti a Conner urobili pri sérii Power Girl). Na nejaký záver je ešte príliš skoro, ale zatiaľ je Harley svojím psychopatickým spôsobom veľmi sympatická. Zrejme za to môže fakt, že Harley narúša štvrtú stenu a otvorene diskutuje so stvoriteľmi o svojom živote.

Čo sa týka kresby, okrem Amandy sa na nej podieľali Walter Simonson (World of Warcraft), Jim Lee (Batman), Bruce Timm (Batman Adventures), Charlie Adlard (Walking Dead), Adam Hughes (Catwoman), Tradd Moore (The Legend of Luther Strode), Sam Kieth (Maxx), Darwyn Cooke (The Spirit) a ďalší. Od prvého čísla bude kresliť komiks Chad Hardin, ktorý má skúsenosti s kreslením komiksových pokračovaní seriálov a kníh (Farscape, Warhammer), ako aj so superhrdinskými príbehmi.

Ak máte radi príbehy o postavách, ktoré si myslia, že sú normálne (ako Deadpool), a pri tom sú neskutočne narušené (ako Deadpool) a zároveň zábavné (ako Deadpool), ale nie sú Deadpool, táto séria bude definitívne pre vás.


Harley Quinn
Píšu: Jimmy Palmiotti, Amanda Conner
Kreslia: Walter Simonson, Darwyn Cooke, Amanda Conner a ďalší
Vydáva: DC Comics
Rok vydania: 2013


1. decembra 2013
Marek „Keram“ Barányi