Recenzia: Hans – Ake Lilja: Osvícení v temnotě

Osvícení v temnotě obálka

Antológia Osvícení v temnotě bola zostavená pri príležitosti 20. výročia založenia Liljovej knižnice, venovanej dielu Stephena Kinga. Knižočku s dvanástimi poviedkami od trinástich autorov skvele preložil Milan Žáček a vydalo vydavateľstvo Carcosa.

Keďže Lilja's Library je fanúšikovská stránka venovaná životu a dielu Stephena Kinga, hneď prvá uverejnená práca je od kráľa hororu. Jej hlavná postava – spisovateľ sa ubytuje u starej, nepríjemnej ženy a necháva ju čítať to, čo píše. Jedného dňa starena nájde rukopis, ktorý jej podnájomník za žiadnych okolností nechcel ukázať. Modrý kompresor je experiment a verte, že sa nezapáči každému, prípadne sa každému nepodarí pochopiť ho. King – neking, pripravte sa na možné sklamanie.

Jack Ketchum & P. D. Caceková: Síť
Internet a opustené duše putujúce životom. Napriek tomu, že sa nikdy nevideli, zblížili sa. Našli konečne toho pravého? Poviete si, čo je hororové na zaľúbencoch? Nuž, nebudeme si nič nahovárať a rovno si priznajme, že láska sama osebe je občas horor. Autori sa však pridlho zaoberajú presladeným chatovaním hrdličiek, aby nakoniec to, na čo celý čas čakáme, napätie, zlo a temný skutok, vtesnali do rýchleho konca.

Stewart O´Nan: Román o holokaustu
Príbeh je o autorovi knihy cestujúcom do New Yorku. Rozpráva o svojich zážitkoch, rodnej dedine, románe, ktorý napísal a o ktorom sa práve chystá debatovať s Oprah Winfrey v jej show. Opäť nenájdete horor, triler ani nič podobné.

Bev Vincent: Aeliana
Konečne dobré čítanie. Aeliana je podivná bytosť so zvláštnymi schopnosťami, ktorú počas jednej akcie nájde policajtka. O to malé stvorenie sa postará a ono dohliada na ňu. Medzi nimi vznikne zvláštne puto. Fantazijný príbeh je zasadený do temných ulíc plných zločinu. Aj keď rozsahovo patrí ku kratším v zbierke, zanechá vo vás mnoho pocitov.

Clive Barker: Pidžin a Theresa
Srandovne vážna story o anjelovi, papagájovi, korytnačke a láske. Siaha až do neba a obsahovo sa viac prikláňa k fantasy než k hororu. To viete, deň blbec mávajú aj duchovné bytosti. Lenže keď sa zadarí im, tak to stojí za to! Vtedy sa treba pomodliť a dúfať, že Zem zostane celá. Dobre sa zabavíte.

Brian Keene: Konec všeho
Citlivý obraz nešťastného muža premýšľajúceho nad životom, smrťou a svojou osamelosťou. Napriek vážnej téme, ktorú autor spracoval, pôsobí ľahko a miestami humorne. Sami sa presvedčte, na koľko spôsobov je možné priať si koniec sveta.

Richard Chizmar: Hřbitovní tanec
Bola to jedna z prvých vecí, ktoré autor napísal. No s čistým svedomím môžem povedať, že je napísaná dobre. Ide o šťavnatý príbeh z cintorína, vybudovaný zo strachu, noci a tajomna obklopujúcich tieto miesta.

Kevin Quigley: Vábení plamenů
Nefalšovaná hororová poviedka. Osamelí chlapci v lunaparku, obľúbenej lokalite strašidelných príbehov. Sú vydaní na milosť a nemilosť fantázii autora. V priebehu čítania si uvedomíte, že človek môže dostať fóbiu skutočne zo všetkého a že potenciál vraždiaceho nástroja sa skrýva v každej veci. Stačí ju vedieť správne použiť.

Lunapark druhýkrát: Ramsey Cambell nás v Společníkovi zavedie do jednej starej a opustenej atrakcie. Nájdete nočné ulice, bludné predstavy, puch stariny a vrzgot hrdzavých kolies. Autor sa na margo Společníka vyjadril, že nejde ani tak o vysvetlenie, skôr o uspokojenie z hádanky samotnej. Preto je iba na vás, čo v tejto poviedke nájdete a ako ju pochopíte.

Srdce je zradnejšie ako čokoľvek iné a je na zúfanie. Kto ho môže poznať? Jeremiáš 17:9. Niečo o tom vedel aj E. A. Poe a podľa skutočnej udalosti tento námet spracoval v poviedke Zrádné srdce. Táto strašidelná detektívka je o tom, ako nám obyčajné drobnosti a svojráznosti ostatných ľudí dokážu liezť na nervy a vyhrotiť naše vášne až do krajnosti.

Silná a večná je Mateřská láska a nie len tá od Briana J. Freemana. Matka pre svoje dieťa dokáže urobiť čokoľvek. Chráni ho, stará sa oň. No kam siahajú hranice lásky dieťaťa k matke? Čo všetko je ochotný spraviť syn preto, aby jeho mama mala v starobe a chorobe tú najlepšiu starostlivosť?

Milujete stolové hry? Hrdinovia poviedky Johna Ajvidea Lindqvista Strážcův průvodce áno. Hlavne Albert. S priateľmi rozohrajú partie tých najúžasnejších hororových hier, ktorých sa túži zúčastniť zo školy asi každý. Aj lúzer Oswald – Prdící polštářek. Jedného dňa Albert vymyslí svoju vlastnú hororovú hru a šancu dostane aj Oswald. Pretože to bol práve on, kto Alberta zoznámil s Lovecraftom. Lenže pozor! Géniovia Albertovho typu často zabúdajú, že nie sú jediní inteligenti na svete. Samozrejme, na ten sebecký pocit jedinečnosti, úžasnosti a výnimočnosti nemusia doplatiť. Stať sa to však môže. Aj Albertovi.

Osvícení v temnotě sa zaradilo ku knihám, aké sa čítajú veľmi dlho. Príčinou je úroveň prvých poviedok, ktoré sú zvláštne, a je otázne, či ich vôbec k hororom či trilerom zaradiť. Nemajú atmosféru, chýba im iskra. Skrátka to, čo by ich spravilo zaujímavé a napínavé, aby ste ich čítali bez dychu, mali strach a netrpezlivo čakali na rozuzlenie. Našťastie ide o prechodný stav. Ak sa vám podarí prežiť pár úvodných príbehov, prepracujete sa k poviedkam, ktoré začnú mať šťavu a možno sa budete aj báť. Hoci podľa obálky a úvodného slova čakáte hororovú zbierku, prípadne aspoň trilerovú, niektoré kusy patria skôr medzi fantasy. Zhodou okolností, práve im to ale neuberá na kvalite.

Ak ste sa teda pre Osvícení v temnotě rozhodli, rozhodne knihu dočítajte. Ako vraví klasik, nikdy nemáte druhú možnosť urobiť prvý dojem. Ale tiež sa hovorí, že koniec dobrý, všetko dobré. Nuž a dobrý záver táto kniha naozaj má.

Knihu Osvícení v temnotě si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Osvícení v temnotě
Žáner: horor, triler, fantasy
Editor: Hans – Ake Lilja
Vydavateľstvo: Carcosa
Rok vydania: 2018
Jazyk: český
Preklad: Milan Žáček
Počet strán: 256
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788088243106


18. decembra 2018
Ena