Recenzia - Hank Johnson: Agent of HYDRA

Nech žije Hydra

Agent of Hydra 001-000
Agent of Hydra 01-variant

Ubíja vás každodenné chodenie do práce, banka od vás vymáha peniaze, pretože zo svojho mizerného platu neviete splatiť pôžičku na dom? Priateľka vás chce opustiť, lebo nie ste dosť chlap, aby ste požiadali o povýšenie? Čo sa tak pridať k organizácii Hydra? Jediné, čo vás bude ubíjať, budú ľudia ako Nick Fury a ak budete mať šťastie, možno sa stanete svedkami nastolenia nového svetového poriadku. Možno.

Hank Johnson je jeden zo šťastlivcov, ktorí sa rozhodli pre lepší život. Má manželku, tri deti a robí čo môže, len aby sa im postaral o lepší život. No niekedy je to ťažké. Ako vtedy, keď základňu Hydry prepadol Nick Fury, kopol Hanka do hlavy a zastrelil jeho kolegu Gerryho. Manželka mu vravela, aby pracoval pre A.I.M., ale Hank má svoju hrdosť. No stačila chvíľa nepozornosti, k Hankovi sa priblížil sám život a stiahol mu nohavice na pol žrdi.

Vďaka istým nešikovným udalostiam (detská narodeninová párty) a nevhodným kombináciám (Red Bull a batoľa), musel Hank uznať, že by sa mal pokúsiť o zlepšenie svojej finančnej situácie. Tak požiadal o zvýšenie platu a Hydra mu okrem peňazí priradila aj nového šéfa. Či skôr novú šéfku, Madame Hydru. Tá využíva svoje postavenie naplno a výraz „sexuálne harašenie“ je jej cudzí. Vyzerá to tak, že Hankovi sa konečne začne dariť. Možno.

Tento príbeh mal potenciál byť výbornou minisériou, prípadne sériou na pokračovanie o nule, ktorá sa pokúša prežiť v novom svete Marvel Comics. Niečo podobné sme videli v sérii Superior Foes of Spider-Man a bola to zábava. O scenár sa postaral nováčik David Mandel, ktorý je známy hlavne scenáristickou prácou na zábavnom programe Saturday Night Live a seriáli Seinfeld. A vidno, že do komiksov je zažraný.

Mandelov scenár je výborne rozkúskovaný a vtipný, vďaka čomu príbeh nerušene plynie vpred. Začiatok príbehu je krásnou poctou komiksu s Nickom Furym, ktorým sa preslávil kreslič Jim Steranko. A keďže sa príbeh odohráva vo svete, kde vedľa seba žijú hrdinovia a zlosynovia, dočkáme sa mnohých hosťovačiek. Okrem Furyho a Madame Hydry sa v príbehu objavia M.O.D.O.K., Barón Zemo, Clay Quatermain aj Avengers.

Navyše, keďže Hank pracuje pre organizáciu zameranú na svetovú nadvládu, aj jeho deti musia chodiť do základnej školy pomenovanej po Wolfangovi von Struckerovi, zakladateľovi HYDRY. Celý príbeh pôsobí ako pilotný diel k nezrealizovanému seriálu. Podobnú tému sme mohli vidieť napríklad v animovanom seriáli parodujúcom všetko od Johnnyho Questa po Jamesa Bonda, Venture Bros. Veľmi odporúčam.

Kresebne nie je príbehu čo vytknúť. Kreslič Michael Walsh v minulosti spolupracoval napríklad s Alešom Kotom (Secret Avengers), takže vie ako pôsobivo zobraziť superhrdinský svet. V Agent of Hydra sa trochu držal na uzde a dal si záležať na tom, aby priradil ku životnému príbehu obyčajného pešiaka v podstate obyčajnú nezaujímavú kresbu. Čo nie je vôbec na škodu. O hlavnú obálku sa postarala Amanda Connerová (Power Girl) a taktiež si uctila Jima Steranka parodovaním obálky k sérii Nick Fury, Agent of S.H.I.E.L.D..

Hank Johnson: Agent of HYDRA je príjemný one-shot, ktorý má dve chyby. Za prvé, ak už chcel niekto napísať príbeh o chlapovi pracujúcom pre Hydru, prečo sa nezamerať na Boba, Deadpoolovho poskoka? A za druhé, tento príbeh mal byť miniséria. Príbeh potenciál má a verím tomu, že časom by vedľajšie postavy dostali viac priestoru. Tak či onak stojí Hankov príbeh za prečítanie.


Hank Johnson: Agent of HYDRA
Píše: David Mandel
Kreslí: Michael Walsh
Vydáva: Marvel Comics
Rok vydania: 2015


1. septembra 2015
Marek *Keram* Barányi