Recenzia – H. S. Whitehead: Umierajúci boh a iné poviedky

Whitehead - Umierajuci boh

Rôznorodosť podivných javov opísaných vo fikcii neprestáva nikdy prekvapovať. Rozmanitosť nevyhnutne súvisí s kultúrnymi odlišnosťami a slovenskí čitatelia budú ešte dlho objavovať úplne novú fantastickú literatúru prichádzajúcu z exotických lokalít. Dlhodobo k tomu záslužne prispieva vydavateľstvo Európa mapovaním špekulatívnej fikcie (predovšetkým do prvej polovice 20. storočia) a najnovší prírastok predstavuje tematicky výnimočná kniha Umierajúci boh a iné poviedky od Henryho S. Whiteheada. Nech čitateľ posúdi sám: vúdú, zaklínanie, uctievanie afrických bohov, čierne omše, prevteľovanie medzi ľuďmi a zvieratami, dokonca perzská mytológia v podobe ghúlov, to sú vybrané námety v knihe Umierajúci boh. Poviedku s rovnomenným názvom považoval za mimoriadne dielo aj H. P. Lovecraft, s ktorým sa Whitehead osobne poznal.

Henry S. Whitehead (1882 – 1932) pôsobil v rôznorodých povolaniach. Pre jeho tvorbu je ale dôležité, že sa angažoval v cirkvi a v rámci nej pôsobil na Panenských ostrovoch, kde zozbieral materiál neskôr využitý vo svojich poviedkach. Práve poctivosť prípravy a takmer etnografický prístup robia texty o temných javoch jedinečné. Neváha čitateľa oboznámiť s kultúrnymi náležitosťami ukrytými za vyznávaním bohov Jumbee a Zombi (pozor, neohovoríme o súčasnom popkultúrnom fenoméne, ale o pôvodnej africkej verzii), aby neskôr opísal značne nezvyčajné udalosti. Whiteheadovu tvorbu ovplyvnil William Hope Hodgson, ktorého spomína aj v poviedke Tiene. Hodgsonova tvorba je prístupná aj slovenským čitateľom v zbierke poviedok Brána do sveta príšer (Európa 2015).

V desiatich poviedkach čitatelia postupne spoznajú pozoruhodnú fantastiku z časti založenú na postupnom gradovaní deja až do bizarného záveru (Williamson, Pery) alebo na krátkych vypointovaných príbehoch (Dvere, Svätyňa) až po dlhšie prózy (Umierajúci boh, Tiene, Temný netvor). Príbehy sa vždy odohrávajú v uzavretom prostredí, kde nezriedka hlavným postavám uniká zmysel udalostí, v pravej chvíli im však zasvätená osoba vysvetlí, čo sa deje. To samozrejme nerobí javy menej hrôzostrašnými. Vo viacerých textoch sa mieša pokus o vedecké vysvetlenie s iracionálnosťou viery pôvodného obyvateľstva, povery a tradičné africké rituály konkurujú kresťanstvu, pričom je zaujímavé, že vyznávači kultov vúdú akceptujú, že kresťanský Boh je najsilnejší a ich africkí bohovia musia ustúpiť, ak príde na konfrontáciu medzi nimi a napr. pastorom.

Whiteheadove prózy vznikali predovšetkým v 20. rokoch 20. storočia. Je dôležité vnímať aj dobový kontext, lebo inak môžu byť viaceré opisy nesprávne pochopené. V poviedkach nájdeme pozostatky kolonializmu prejavujúce sa v nadradenosti Európanov alebo Američanov nad pôvodným obyvateľstvom, blahosklonný eurocentrizmus, nič z toho ale neuberá na sile a strašidelnosti samotných próz. Umierajúci boh je jedinečná kniha a nemala by ujsť pozornosti žiadnemu z priaznivcov hororu a všetkého zvláštneho v literatúre.

Knihu Umierajúci boh si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Umierajúci boh a iné poviedky
Žáner: horor
Autor: Henry S. Whitehead
Vydavateľstvo: Európa
Rok vydania: 2016
Preklad: Katarína Kvoriaková
Väzba: mäkká
Jazyk: slovenský
Počet strán: 142
ISBN: 978–80–89666–23–2


Viac autorových článkov nájdete Medzi knihami.


24. novembra 2016
Ján Blažovský