Recenzia – H. J. Bornemisza: Traja starí mládenci – Zmiznutie snúbenca

Bornemisza - Zmiznutie_snubenca

Noe, Hugo a Ilar Durgenovci sú synovia z bohatej rodiny. Každý z nich je iný a nie na všetkých je ich otec, policajný dôstojník na dôchodku, pyšný. Neznámy vrah rozsieval medzi obyvateľmi mesta strach. Prinútil bratov spojiť sily a pomocou vlastnej detektívnej kancelárie začať rozpletať zauzlené klbko intríg, brutálnych zločinov a čudných tajomstiev, ktorých korene siahajú až do dávnej minulosti.


Kancelária, snúbenec a podpaľači

Kancelária je zariadená a bratia už majú svoj prvý prípad. Je to vyšetrovanie podpaľačstva v továrni bohatého oceliara Albina Mortona. Ten nedávno vyhodil mnoho robotníkov, prevažne Prázdnych, ako sa nazývajú tí, ktorí sa nenarodili so žiadnym z darov. Mstia sa mu oni alebo konkurencia?

O pomoc detektívov ale požiadala aj na prvý pohľad krehká slečna z dobrej rodiny Alica Perkinsová. Je to však v skutočnosti veľmi silná a odvážna dáma. Kvôli zmiznutému snúbencovi je ochotná porušiť všetky pravidlá spoločenského správania. Jej milovaný Nicholas Aernan sa stratil už pred štyrmi dňami a polícia nemá žiadne stopy. Súvisí zmiznutie syna bohatého šľachtica s brutálnymi vraždami, ktorými sa detektívi už nejaký čas zaoberajú? Vraždy objasnili, no vrah so schopnosťami Vkladača je stále neodhalený a na slobode. Bude pokračovať v zločinoch?

Sofia, sirota zo Xarského sídla pre opustené deti, si vymenila identitu s ďalšou chovankyňou. Obe boli plnoleté a museli ústav opustiť. Sofia sa vzdala dobre plateného miesta vychovávateľky kdesi na juhu, aby pod menom Alysa mohla zostať v Norgole a hľadať matku, ktorá sa jej kedysi zriekla. Jediné, čo má, je matkin list, ktorý jej napísala pred smrťou. Zatiaľ však veľa nevypátrala, pretože ak chce prežiť, musí pracovať. A jej práca v podniku madam Rampovej nie je práve najfajnovejšia. Presne do tohto podniku zaviedlo vyšetrovanie podpaľačstva aj troch bratov. Stretnutie Huga so Sofiou bolo možno náhodné, možno to chcel osud. Hugo je prekvapený, že si je istý, že túto neznámu ženu dobre pozná. Zatiaľ nevie, ako je to možné. Zvyšní súrodenci sa tešia, že v osobe krásnej Alysy našli vynikajúcu sekretárku, ktorá im v detektívnej kancelárii naozaj chýbala. Súčasne v krčme získali dôležitú výpoveď, vďaka ktorej úspešne uzatvorili pátranie po podpaľačoch.


Nové indície

Je zaujímavé, že jediné stopy, ktoré polícia má, hovoria, že Nicholas Aernan odišiel so svojím údajne dobrým priateľom do Xarského sídla pre opustené deti. Teda toho istého ústavu, v ktorom donedávna žila Sofia, nová sekretárka detektívnej kancelárie. Čo sa deje v domove, v ktorom živoria nechcené a osirelé úbožiatka? Akým spôsobom je domov prepojený s tajomným neznámym a snúbencom Nicholasom? Noe, Hugo aj Ilar sú rozhodnutí. Ak majú záhadu únosu a dlho hľadaného neznámeho vraha a zároveň nebezpečného Vkladača vyriešiť, musia ísť pátrať priamo do Xarského sídla. Zistenia sú ohromujúce. Pravda je prostá a motívy vraha staré sťa ľudstvo samo.

Hoci vyriešili ďalšiu záhadu, nová na rozlúštenie čaká. Je ňou ich sekretárka a jej matka. Kým bola a prečo svoju dcéru opustila? Objavia dôvod zjavného prepojenia s prípadmi, ktoré práve tak húževnato riešia?


Detektívka na pokračovanie

H. J. Bornemisza opäť ponúka skvelý text plný napätia, prekvapivých odhalení a nových záhad. Hoci traja bratia vyriešia prípady, do ktorých sa pustili, stále narážajú na fakty a tajomstvá, ktoré nedajú spávať ich detektívnym mysliam. Je záhadou, prečo je všetko v Norgole prepletené, jedno má súvis s druhým a tretie na to môže vrhnúť nové svetlo. Noeho, Huga a Ilara to ženie vpred a čitateľ sa nevie dočkať poslednej časti tejto trilógie. Vyjasnia sa všetky tajomstvá alebo si autorka nechá otvorené zadné vrátka, aby sa mohla k skvelým trom bratom ešte niekedy vrátiť?

Svet príbehu je temný, zaváňa steampunkom, páchnu v ňom stoky a štvrte chudobných a voňajú drahé parfémy tých, ktorí mali šťastie a narodili sa v správnej rodine. Dary, ktorými postavy disponujú, im pomáhajú žiť, no zároveň sú aj akýmsi prekliatím. Vidieť cudzie myšlienky, poznať deň a spôsob smrti… Dáva to postavám pocit moci aj trápenia. Samotní hrdinovia sú plastickí, plní ľudských emócií, schopní dobrých aj zlých skutkov. Automaticky sa s nimi stotožníte a prežívate každý ich krok, či už je šťastný, či plný bolesti. Ak máte radi vôňu fantázie, tajomstiev, nebojíte sa vstúpiť do zapadnutých putík a neľakáte sa logického myslenia, vstúpte do príbehov o troch bratoch. Tí pomocou svojich darov a vytrvalosti robia z mesta Nargol bezpečnejšie miesto.

Hodnotenie: 95 %

E-knihu Traja starí mládenci – Zmiznutie snúbenca si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Traja starí mládenci: Zmiznutie snúbenca
Autorka: H. J. Bornemisza
Žáner: detektívka, fantasy
Vydavateľstvo: H. J. Bornemisza
Rok vydania: 2022
Formát: e-book


Súvisiace linky

Predstavujeme – H. J. Bornemisza: Traja starí mládenci – Zmiznutie snúbenca

Recenzia – H. J. Bornemisza: Traja starí mládenci – Krivdy minulosti


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


9. augusta 2022
Ena
Zdroj informácií