Recenzia – H. J. Bornemisza: Traja starí mládenci – Krivdy minulosti

Traja starí mládenci 1

Noe, Hugo a Ilar Durgenovci sú synovia z bohatej rodiny. Každý z nich je iný a nie na všetkých je ich otec, policajný dôstojník na dôchodku, pyšný. Neznámy vrah, ktorý rozsieva medzi obyvateľmi mesta strach, ich ale prinúti spojiť sily a rozpliesť zauzlené klbko intríg, brutálnych vrážd a čudných tajomstiev z minulosti.


Tri mŕtvoly

Bola to už tretia vražda za posledné týždne. Zakaždým sa na odľahlom mieste našla obeť doslova vyvrhnutá tak, že pohľad na ňu rozkolísal aj silné žalúdky. Mestom sa šíria reči, že po uliciach pobehujú nejaké beštie a živia sa ľudskými vnútornosťami. Komisár Noe však vie svoje. Má informáciu, že ušli isté tajne chované zvery, no je si istý, že za tieto vraždy môže človek. Kto to je a prečo necháva svoje obete zomierať takou bolestivou a krutou smrťou? Akým darom disponuje, že sa dokáže ukryť aj skúseným a schopnosťami obdareným vyšetrovateľom?

Vitajte vo veľkomeste Norgol. Plnom tovární, opustených budov, honosných štvrtí aj tých, v ktorých ľudia žijú v biede, špine a hladujú. Takmer každý obyvateľ má nejaký dar. Podľa tohto daru sa delia na ovplyvňovačov, čítačov, bráničov, vciťovačov, vkladačov, smrtičov a mnohých ďalších. Samozrejme, sú aj takí, ktorí žiaden dar nedostali.


Dar – nedar

Noe je čítač. Vie prečítať myšlienky ľudí, čo sa mu pri práci policajta nesmierne hodí. No v tomto prípade bude potrebovať pomoc svojho mladšieho brata Huga, smrtiča. Smrtičov nemá nikto rád, naháňajú strach, pretože dotykom holej ruky zistia, kedy a akým spôsobom zomriete. Kto by už len toto chcel vedieť? Ak by sa však dotkol mŕtveho, všeličo by zistil. Ako človek zomrel, čo pred smrťou videl, vrátane tváre vraha a mnoho ďalších užitočných informácií, ktoré by Noe teraz potreboval viac než soľ. Po otcovom odchode do policajného dôchodku sa ukázala nevraživosť niektorých jeho nadriadených z Komisariátu, ktorí okato čakajú, kedy pochybí.

Ešte je tu najmladší brat. Ilar je ovplyvňovač. Dokáže nenápadne vnútiť ľuďom svoju vôľu. Ale aj zlepšiť náladu, navodiť pohodu či ich uvoľniť natoľko, aby povedali aj to, čo nechceli. Škoda, že v otcových šľapajách sa vydal len Noe. Spoločne by vyriešili všetky závažné prípady. Nikto by sa im nevyrovnal.

Noe je rád, keď na jeho naliehanie Hugo súhlasí s návrhom, že bratovi pomôže hľadať nebezpečného zabijaka. Čo Hugovi pri dotyku odhalí o svojom vrahovi posledná mŕtvola? Do prípadu sa bude musieť zapojiť aj Ilar. Najbohatší z bratov má kontakty všade. Aj na miestach, kam bohatí ľudia nechodia a radšej ani polícia. Ochotne pomôže Noemu dostať sa medzi spodinu, kde žije príbuzný jednej z obetí, ktorý by mohol mať cenné informácie. Noemu sa aspoň na chvíľku splnil tajný sen, že budú všetci traja spolupracovať a riešiť zložité prípady.

Avšak situácia na polícii začína byť neúnosná. Hoci má Noe výsledky a tuší, kto je páchateľ, vedenie mu hádže polená pod nohy. Dostane spásonosný nápad. Čo keby si s bratmi založili vlastnú detektívnu agentúru? Vyšetrovali by spoločne, ich dary by sa krásne dopĺňali a navyše by boli sami sebe pánmi. Budú však bratia súhlasiť? Hugo je bitkár a alkoholik, na ktorého sa nedá spoľahnúť. Musel by úplne zmeniť spôsob života a hlavne seba. Naopak, Ilar je vážený a veľmi bohatý podnikateľ. Toho by ich detektívna agentúra stála nemalé peniaze, pretože niekto ich podnikanie predsa musí zafinancovať. Noe je ale nesmierne vytrvalý…

Zatiaľ sa teší aspoň z faktu, že Huga prípad troch vrážd pohltil natoľko, že sa zabúda opíjať a mlátiť po krčmách. Je odhodlaný zistiť, prečo pri dotyku nevidí vraha obetí, ako by to správne malo byť. Rovnako je záhadou vrahov motív a spojenie medzi mŕtvymi. Je nejaké či to boli náhodné obete? Noe nepochybuje, že vedno s bratmi na túto záhadu príde a zločinca zatkne.


Prekvapivá detektívka

H. J. Bornemisza zostala verná svojej povesti skvelej autorky. Traja starí mládenci je síce iba novela, no fantastická. Nielen preto, že patrí do žánru fantasy. Je to prudko čitateľný príbeh, plný napätia aj prekvapení, skvelých nápadov, vynikajúco vykresleného sveta či magických darov. Zároveň dostaneme aj rad nie vždy úžasných ľudských osudov a komplikovaných vzťahov. Dej čitateľovi rýchlo ubieha, za čo môže vynikajúco vystavaná zápletka aj viacero akčných scén. Takže ak máte chuť na napínavú detektívnu fantasy jednohubku, neváhajte a čo najskôr si príbeh o troch starých mládencoch prečítajte.

Hodnotenie: 95 %

E-knihu Traja starí mládenci – Krivdy minulosti si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse len za 3 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Traja starí mládenci – Krivdy minulosti
1. časť série
Žáner: detektívka, fantasy
Autorka: H. J. Bornemisza
Vydavateľstvo: H. J. Bornemisza
Rok vydania: 2022
Formát: e-kniha (pdf, epub, mobi)
Počet strán: 109
ISBN: 978–80–570–3724–8


Súvisiaci link

Predstavujeme – H. J. Bornemisza: Traja starí mládenci – Krivdy minulosti


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


7. júna 2022
Ena
Zdroj informácií