Recenzia – H. J. Bornemisza: Nemé prežívanie I

Bornemisza Večná lož - nemé prežívanie

Ľudská rasa bola široko – ďaleko najnamyslenejšia a najarogantnejšia. Ostatné bytosti jej zastreli zrak clonou, takže ľudia vidia – ale nevidia. Netušia, s kým spoločne žijú. Nevedia, že elfovia, čarodejníci či trpaslíci sú skutoční. Roky bojovali, zabíjali a ničili. Prirýchlo zabudli na utrpenie a vo vzduchu visí ďalší konflikt. Zo zákulisia ho riadia bytosti úmyselne skryté pred ľudským zrakom.


Nemé prežívanie I je druhou časťou knižnej série Večná lož plynulo nadväzuje na Slepý život. Stretneme rovnaké postavy a do rozprávania sa vnoríme s chuťou a pocitom, že sme ho neopustili. Zoznámime sa s novými tvárami, ktoré dej obohatia a posunú ďalej, možno aj nečakaným smerom.

Čarodejnica Soran vo výcvikovom tábore elfov spoznala Zaeona a vyváženú Dariu. Uprostred lesov nakoniec našla aj samú seba. Zistila, že má schopnosť vidieť, čo bolo, aj čo sa stane, takže je Jereana. Svoju schopnosť sa však musí naučiť ovládať, inak jej bude nanič. Soran je jedinou žijúcou Jereanou, pretože ostatné zavraždili, a smrť hrozí aj jej. Pomôže jej Jereana z vidín – Haula. Stretáva nenávideného snúbenca aj otca. Obaja vložia do skladačky jej života ďalšie dieliky a pomôžu Soran pochopiť, čo sa stalo v minulosti.

Zaeon, zvyknutý na neustálu hrozbu smrti, hľadá starého čarodejníka Rutherforda, aby ho naučil ovládať čary. Je bastard, v tele mu koluje mágia elfov aj čarodejníkov. Zaeon stále netuší, či dokáže zvládnuť svoju ničivú silu. Spoločne s Rutherfordom odídu na ostrov, ktorý od nepamäti patrí miešancovej rodine. Očakávajú problémy od bytostí, ktoré tam žijú. Ich privítanie však Zaeona prekvapí. Aj jeho dostihne minulosť a nebude vždy príjemná. Milovaná Daria mu veľmi chýba.

Flochan jediný prežil besnenie vo výcvikovom tábore. Videl smrť brata, priateľov aj Darie. Sám sa pomstiť nedokáže, ale vie, že Zaeon zabije každého, kto Darii ublížil. Vymyslí spôsob, ako doručiť šifru o smrti vyváženej až k bastardovi. Otázkou je, čo Zaeon Flochanovi spraví, keď sa túto správu dozvie…

Novou postavou je Dariin brat Reynard. V prvej časti bol len spomínaný, teraz ho spoznávame „na vlastné oči“. Vracia sa domov a zisťuje, že Arlen/Daria, zmizla. Je odhodlaný ju nájsť za každú cenu. Reynard je vyslúžený vojak bez clony na očiach. Zhromažďuje informácie a skladá si obraz toho, čo sa jeho sestre stalo. Stopy vedú do Avaliru, preto je koniec pátrania neistý.

Daria došla do Avaliru. Zložila poslednú skúšku a zomrela. Je mŕtva pre minulý život, no pre prítomnosť ožila v úlohe špiónky. Stala sa slúžkou v paláci vládcu mesta. Dokáže oklamať čarodejníkov a ostatné bytosti, ktorými sa palác hemží? Bude to ťažké, no ona je vyvážená. Cesta špióna je však vydláždená prekvapeniami, dobrými aj zlými.

Sily zla rozohrali hru o moc aj medzi sebou. Víťaz vezme všetko. Každý nebezpečne intriguje či plánuje. Možno vyhrá čarodejník Druon, no môže to byť niektorý z jeho protivníkov. Stovky žien zahynuli, aby sa v podzemí Ubvaru mohol zrodiť strašný a nemilosrdný zabijak. Znamená to, že prípravy na vojnu sa blížia ku koncu?


Bez dlhého čakania

Na pokračovanie príbehu o svete ľudí s očami zatretými clonou, o svete plnom mágie, elfov, trpaslíkov a podivuhodných bytostí, sme našťastie nemuseli čakať dlho. Autorka nám znovu ponúka skvelé čítanie a tentokrát odhalí mnoho z minulosti hlavných aktérov.

Príbeh sa neposúva vpred rýchlym tempom, ako tomu bolo v predchádzajúcej časti. Postavy už poznáme, vieme, kým sa stali, aj o čo sa snažia. Tentoraz sledujeme postupné napĺňanie ich osudov. Nemé prežívanie I je hlavne o návratoch v čase. Každého vyformovala a ovplyvnila minulosť, rodina, traumy a bolesti utŕžené za celé desaťročia života. Presne tak sa to stáva aj nám. Aj títo ľudia a tvory žili roky opojení vlastným videním sveta a udalostí, ktoré sa okolo nich odohrávali. Boli pod vplyvom spomienok na utŕžené krivdy. Zrazu zisťujú, že je všetko inak. Nepoznali všetky fakty, ale ani sa ich nesnažili spoznať, rovnako ako ľudí okolo seba a ich pohnútky.

H. J. Bornemisza zvolila retrospektívne návraty, vďaka čomu sa môžeme dokonale zoznámiť s hrdinami, dobrými aj zlými stránkami ich osobností, keďže sa formovali predtým, než sa začalo toto rozprávanie. Pomáha to vytvoriť si k postavám bližší vzťah a oveľa intenzívnejšie prežívať ich strasti aj radosti.

Hoci sa v knihe najmä vraciame do minulosti, neznamená to, že román neprekypuje akciou, bitkami či nebezpečenstvom. V Ubvare stále tvoria dokonalého zabijaka. Daria sa vrhla na dráhu špiónky. Druon pokračuje vo svojich spletitých intrigách a pomedzi to sa prepletajú Zaeon so Soran, tápu a snažia sa ovládnuť svoju magickú moc. Hrdinovia sú v ohrození a sami ohrozujú iných. Bojové scény, nenávisť, láska, divoké vášne aj manipulácie sú prirodzenou súčasťou deja tejto knihy. Okrem toho je text okorenený humornými hláškami, takže sa čitateľ naozaj nebude nudiť.

„Ale našiel by som si chvíľku aj na malé uvoľnenie napätia.“
„Prečo nie? Máš dve zdravé ruky. Jednou sa môžeš umývať a druhou uvoľňovať napätie… (str. 188)

Vykročila som von a šliapla rovno do kravského lajna. Tak sa začala moja dobrodružná cesta za objavením vlastnej sily. (str. 20)

Aj tentokrát sa autorka do príbehu riadne oprela hneď od prvej strany. Podarilo sa jej skvele rozbehnúť a tempo si udržala až do konca. Niekoľko strán budete možno zmätení, pretože okamih potrvá, než si spomeniete, kto je kto. Potom sa už rovno necháte strhnúť dejom a zastavíte sa až na konci, zvedaví na ďalšie pokračovanie.

Je skvelé vedieť, že aj na Slovensku máme autorov, schopných napísať výbornú fantasy, ktorá by sa nestratila ani vo svete. Preto neváhajte, tento román za prečítanie naozaj stojí!

Hodnotenie: 90 %

E-knihu Večná lož – Nemé prežívanie I. si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Nemé prežívanie I
Séria Večná lož, 2. kniha
Žáner: fantasy
Autorka: H.J. Bornemisza
Vydala: H.J. Bornemisza
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Formát: e-book
Počet strán: 415
ISBN: 978–80–570–3659–3


Súvisiace linky

Predstavujeme – H. J. Bornemisza: Večná lož – Nemé prežívanie I.

Predstavujeme – H. J. Bornemisza: Slepý život

Víťaz ankety Fantastická kniha roka 2020

Recenzia – H. J. Bornemisza: Slepý život

Rozhovor – H. J. Bornemisza: Pred zlom by sme nemali zatvárať oči


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


12. apríla 2022
Ena
Zdroj informácií