Recenzia – Gwendolyn Kiste: Rezavé panny

Rezavé panny

Návrat domov nemusí vždy vyvolať nadšenie. Phoebe okolnosti prinútili vrátiť sa na predmestie Clevelandu, skadiaľ pred dvadsiatimi ôsmimi rokmi ušla. Vracia sa do nenávidenej štvrte, v ktorej stratila priateľky, mladosť aj nádej. Mala by byť zmierená s minulosťou. No vie, že s tým, čo sa udialo, sa nikdy nezmieri. Minulosť však má sklony opakovať sa. Dokáže Phoebe aspoň teraz zmeniť výsledok vo svoj prospech?


Modlite sa za Hrdzavé panny

Utiekla som. Od rodičov, od všetkého známeho. Nedokázala som tam vydržať. Po tom, čo sa v lete zomlelo, sa to nedalo. Neplánovala som sa vrátiť. Do štvrte robotníkov z oceliarne, ktorá je už dávno zatvorená a schátraná. Medzi ľudí bez cieľa a perspektívy, ktorých existencia už dávno stratila zmysel, Medzi tých, ktorí všetku vinu za svoj posratý život hádzali na ne… Na Hrdzavé panny – svoje dcéry, sestry a milenky. Ulice sú prázdne, zostalo tu iba pár našich susedov. Aj náš dom zbúrajú. Pomôžem matke vysťahovať posledné veci a tentokrát zmiznem navždy. Preč od tohto všetkého. Od strát, ktoré ma dodnes bolia, ako keby sa to stalo včera.

Bolo to krátko po ukončení školy. Maturita, dospelosť, večierok, budúcnosť… Všetky tie slová vtedy mali zmysel. Potom sa to zmenilo. Prvá sa začala meniť Lisa. Potom Jacqueline, Violet, Dawn, Helena.

Päť Hrdzavých panien. Ich telá sa zmenili na nepoznanie. Zdalo sa, že splynuli s otrávenou vodou v jazere, vzduchom plným jedovatých plynov, s roztaveným železom. Stali sa ich súčasťou? Nikto to nikdy nezistil. Vládni agenti, lekári, vedci. Skúšali, testovali, overovali, spriadali teórie. No dievčatám to nepomohlo. Nakoniec nastal v našej štvrti rozkol, nepokoje a rozvrat. Rozdelili nás.

Rozbíjam domček pre hmyzákov. Na strome mi ho kedysi postavil otec. Chovala som v ňom motýle. Sledovala ich životný cyklus a chystala sa študovať na univerzite. No život sa dokáže otočiť hore nohami strašne rýchlo. Teraz som späť a zisťujem, že spomienky sú zrastené s týmto miestom. Možno zmiznú, keď zbúrajú posledný dom. No ja pochybujem. Žijú v Eleanor, ktorá sa v to leto narodila, a v mladej Quinn. Zdá sa, že história sa znovu opakuje. Dokážem tej skaze zabrániť? Podarí sa mi zachrániť ďalšiu Hrdzavú pannu? Neviem, či mám odvahu tomu veriť. Či môžem veriť sama sebe. Doteraz som iba utekala…


Hrdza a beznádej

Rezavé panny sú príbeh o osamelosti, pozlátku a priemernosti. Je kruto reálny, no zároveň plný nadprirodzena. Železiarne, kolos, ktorý sa týči nad celou štvrťou a riadi jej chod, príroda, otrávená voda a vzduch dostávajú moc nad ľudským telom a životom.

Phoebe je spojená s každou z panien. Sú to jej spolužiačky, sokyne, rodina. V jej spomienkach retrospektívne sledujeme udalosti jedného leta, keď sa zmenili životy všetkých ľudí v štvrti. Phoebe sa po rokoch vracia, aby pomohla matke s vysťahovaním. Celá štvrť sa búra a ona sa teší, že s posledným domom sa stratia aj spomienky a nezhojené rany. Ani po rokoch nie je vyrovnaná s tým, čo sa udialo.

Gwendolyn Kiste je skvelá rozprávačka. Vtiahne čitateľa do deja takmer okamžite a spoločne s ňou dychtivo odkrývame sled tragických udalostí. Do popredia vystupujú osobné tragédie postáv, ktoré sa pred nami začnú odvíjať prostredníctvom vnútorných myšlienok Phoebe. Vidíme jej očami, cítime jej strach, nenávisť, zlosť, smútok aj obavy. Snaží sa priateľkám pomôcť, no akoby sa voči nej spriahol celý svet. Všetka jej snaha je márna. Obracia sa proti nej aj dievčatám.

Phoebe je mladé dievča, maturantka. V priebehu krátkeho času je nútená dospieť a prebrať na seba zodpovednosť, ktorú odmietajú prijať ostatní dospelí. Dozrieva osobnostne, no všetka tá márna snaha a odpor zo strany komunity ju oslabujú. Zároveň sa s ňou stretávame v zrelom veku, keď sa vracia domov a všetko prežíva odznovu. Opäť sa stáva dievčaťom a vy si uvedomíte ohromnú silu, ktorou nás formovala a ohýbala naša minulosť. To ona z nás stvorila človeka, ktorým sme dnes.

Autorka sa na pozadí hlavnej dejovej línie nenápadne obtiera aj o sociálne otázky. Železiarne krachujú, robotníci štrajkujú. Ako strata zamestnania ovplyvní ich rodiny? Štvrť začína chátrať, niekoľkí sa odsťahovali za prácou a vidinou lepšieho života. Tí mali silu vzoprieť sa okovám tradičného myslenia, ktoré ich pútali k niečomu, čo ich vnútorne ničilo.

Podvedome sa zamyslíte, či aj vy, tak ako obyvatelia predmestia, život len prežívate alebo naplno žijete. Či sa len nechávate vláčiť okolnosťami, od jednej udalosti k druhej, utopení v sebaľútosti, bez snahy niečo zmeniť.

Je našou povinnosťou kopírovať životy našich matiek a otcov? Vtesnať sa do cudzích predstáv? Prečo nemáme silu vymaniť sa z pút, ktoré nám nasadili tradície, nanútila rodina, komunita? Phoebe bola iná. Túžila sa rozhodovať sama, plniť si sny. Bola odhodlaná ujsť a začať odznovu. Nechcela sa vtesnať do škatuľky určenej jej pohlaviu, nechať sa obmedzovať spoločenskými normami či predstavami ostatných o tom, čo má robiť. Nechcela sa zaradiť. Vytŕčala. Chcela zachrániť priateľky, postavila sa proti vôli celej society. V očiach všetkých sa stala hriešnicou.

Je tu aj vzťah Phoebe s rodičmi a ostatnými ľuďmi z oblasti. Je už dospelá a rodičov vníma inou optikou, aj ich myslenie a konanie pod tlakom. Kam zmizli tie detské vzory, ľudia, ktorí mali byť pre ňu aj ďalších mladých oporou a ochrancami?

Román je písaný v prvej osobe, čím sa ešte zosilňuje sila príbehu. Je to výpoveď hlavnej postavy, jej myšlienky, pocity, neistota, surová bolesť, ktoré prežívate spoločne s ňou. Strata ilúzií o rodičoch, svete a budúcnosti sú podané nemilosrdne realisticky.

Román Rezavé panny je silný príbeh a zasiahne vás z viacerých strán. Bude vás rezať na kúsočky a sypať do rán soľ. Budete dúfať, že aktéri nakoniec zbúrajú pomyselné hranice, ktorými sa sami oddelili, že v sebe dokážu nájsť pochopenie, lásku a odvahu byť iní. Súčasne si položíte otázku, či aj vy máte dosť sily robiť veci podľa seba, stať sa tým, čím vy sami chcete. Takže neváhajte. Tento príbeh sa týka aj vás. Je to jeden z tých, ktorý vás prinúti ešte nejaký čas nad ním premýšľať.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Rezavé panny si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 4 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Rezavé panny (orig.: The Rust Maidens)
Žáner: horor
Autorka: Gwendolyn Kriste
Vydavateľstvo: Medusa
Preklad: Roman Tilcer
Rok vydania: 2023
Počet strán: 247
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–908935–3–5


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


24. januára
Ena
Zdroj informácií