Recenzia – Guillermo del Toro: Tvář vody – audiokniha

Tvář vody - audiokniha - obálka

Nesejde na tom, jestli je voda studená, nebo teplá, když se jí stejně musíte probrodit…

Pierre Teilhard De Chardin


Kto dokáže spoznať všetky tajomstvá, bytosti nevídanej krásy, schopností či moc prírody, o ktorej netušíme? Možno je dobre, že o nich nevieme a nikdy ich všetky nespoznáme. Ľudia sa boja neznámeho a pri objavovaní majú často nesprávne pohnútky. O záchrane jedinečnosti, nádhery a rôznorodosti rozpráva aj Tvář vody.


Richard Strickland je vojak a musí skákať, ako generál Hoyt píska. A ten teraz píska nemilosrdným panovačným tónom. Takže Strickland neochotne opustí rodinu, ktorá ho už takmer nepozná, a odíde do Amazónie loviť mýtického obojživelného tvora. Rybí muž. Domorodcami považovaný za božstvo, nazývaný Deus Brânquia alebo Žiabrovitý boh. Keď ho dostane, konečne sa Strickland oslobodí a generál Hoyt mu bude môcť akurát vylízať…

Baltimore nie je najúžasnejším mestom. Avšak v ňom, nad kinom Arcade, má Elisa svoj domov. Po sirotinci je to malý raj s posteľou, kúpeľňou a policami so zbierkou skvelých farebných lodičiek. Elisa je nemá, preto aj neviditeľná a zbytočná. Robí upratovačku vo vládnom výskumnom laboratóriu – Occamovom stredisku –, a jej jedinými priateľmi sú homosexuálny maliar reklám Giles a kolegyňa Zelda. Elisa pozná iba nočné zmeny, svoj bytík a proti stereotypu sa búri nosením extravagantných topánok. Dohliada na bohémskeho Gilesa, je vďačná za láskavú Zeldu a oni dvaja sú zároveň jediní ľudia, s ktorými komunikuje. Všetko sa zmení s príchodom neznesiteľného Stricklanda. Spolu s ním totiž prišlo niečo… keby len Elisa vedela, čo!

Vypočujte si ukážku z audioknihy Tvář vody

Prísne strážená a kontrolovaná miestnosť, kam to umiestnili, Elisu magneticky priťahuje. Po prvom nesmelom stretnutí s Deus Brânquiom za ním začne chodiť pravidelne. Musí. Je to nutkavá potreba, s ktorou nedokáže bojovať. Objavuje jeho krásu i schopnosť splynúť s vodou. Voda prijíma tvar nádoby, do ktorej ju nalejete, on prijíma vlastnosti a emócie človeka vo svojej blízkosti a jeho šupiny sa farebne rozžiaria… Elisa mu púšťa platne, učí ho znakovú reč. Bez slov, gestami a pohľadmi sa medzi nimi vytvára silné puto. No Deus Brânquia tu nie je pre zábavu. Je objektom, treba ho otestovať, vziať z neho vzorky, rozrezať, zmraziť a ďalej skúmať. Strickland na tom neúprosne trvá a ani doktor Bob Hoffstetler mu v tom nezabráni. Elisa má náhle pocit, akoby až teraz dostala šancu otvoriť oči, vstať a začať žiť. Je bezvýznamná upratovačka. No vie, že vlastní všetku silu sveta, vody a lásky, aby tvora ukryla a zachránila pred surovým Stricklandom. Zvládne naplánovať akciu, na ktorú si netrúfla ruská rozviedka? Budú Giles a Zelda pri nej stáť? Atlantik je tak blízko. Pár blokov od jej bytu. A voda volá, túži po Deus Brânquiovi. Túži po ňom a potrebuje ho rovnako ako samotná Elisa. Kto vyhrá súboj, oceán, Elisa, či Strickland?

Guillermo del Toro je úspešný režisér a scenárista. Natočil napríklad filmy Hellboy, Stroj času, či Crimson Peak. Vo svojej tvorbe preferuje štýly weird fiction, fantasy a horor. V spolupráci s americkým spisovateľom Danielom Krausom napísal aj román Tvár vody a za rovnomenný film získal štyroch Oskarov.

Režisér audioknihy Michal Bureš si do roly narátorov vybral dvoch skúsených dabingových hercov – Jitku Ježkovú a Pavla Soukupa. V audioknihe sa striedajú mužské a ženské postavy, a tak rozdelenie partov na dve časti bolo prirodzené. Rozprávači museli zvládnuť viacero charakterovo rozdielnych hrdinov. Násilného Stricklanda, láskavého Gilesa, ustráchanú Elisu, či búriacu sa Stricklandovu manželku Lainie. Príbeh sa odohráva v 60-tych rokoch minulého storočia, keď bolo mnoho otázok viac než len kontroverzných. Homosexualita, emancipácia, rasová diskriminácia… To všetko ešte stále znamenalo problém aj navzdory tomu, že USA sa tvárili pokrokovo a moderne. Napriek náročnosti obaja herci nahovorili texty spôsobom, vďaka ktorému poslucháč dokáže rozlišovať nálady, postoje, charakter aj najvnútornejšie myšlienky hrdinov.

Del Toro sa pohral s postavami svojho príbehu. Premiešal im osudy, takže sa navzájom dopĺňajú a jeden motív do druhého zapadá ako kocky stavebnice. Utvára na prvý pohľad nesúrodé dvojice, no bytostne späté tenkými vláknami rovnakých túžob. Zvlášť vynikajú časti, kde Pavel Soukup nahovoril vnútorné myšlienky Deus Brânquiu. Pôsobia vznešene, sťa hlas z iného sveta, ktorý sa nám sugestívne snaží povedať, že to, čo je iné, nemusí byť nebezpečné. Odlišnosti sú prirodzené a aj podivný rybí muž môže byť krásny, mať city a sny. Hercov hlas je ozvláštnený echom, čo vytvára dojem, že Deus Brânquia prehovoril priamo v našej hlave.

Hudobné predely sa striedajú podľa rytmu príbehu. Preto ich väčšinou nenájdete na konci kapitoly, ale tam, kde tvorcovia cítili potrebu udalosti podfarbiť či zvýrazniť. Raz sú to rázne elektronické tóny, pripomínajúce bezohľadného Stricklanda. Inokedy jemné klavírne melódie, ktoré navodzujú atmosféru sčerenej hladiny jazera. Nájdete motív pralesa, kvapkajúcej vody v kúpeľni či nekonečne dravého prúdu rieky. Záverečná melódia je vystihnutím celej audioknihy. Prihovára sa krásou divokej prírody, silou vody, šumením dažďa, vôňou dažďového pralesa. Pocítite z nej silu tohto neobvyklého rozprávania.

Tvář vody je nevšedná audiokniha. Herci sa zladili a vytvorili harmonický súzvuk hlasov, myšlienok a osudov, ktorý vás bude spolu s hudobnými predelmi udržiavať v napätí. Vďaka nim priam fyzicky precítite strach, Elisin odpor k Stricklandov, či pocit nezávislosti objavený doteraz poslušnou Lainie. Napriek tomu, že dej sa odohráva na viacerých miestach a do hry vstupuje mnoho charakterov, narátori dodali audioknihe istým spôsobom komorný ráz. Vytvorili jedno z tých rozprávaní, ktoré ani po vypočutí nedokážete pustiť z hlavy, pretože na dlhý čas obohatí váš svet.

Audioknihu Tvář vody si môžete okamžite stiahnuť na Audiolibrix

Audioknihu Tvář vody si môžete ihneď stiahnuť aj na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Tvář vody – audiokniha
Žáner: science fiction
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2018
Autori: Daniel Kraus, Guillermo del Toro
Interpreti: Jitka Ježková, Pavel Soukup
Dĺžka trvania: 12 hodín 43 minút
Jazyk: český
Formát: MP3 na stiahnutie (707 MB)


12. marca 2019
Ena