Recenzia: Gregg Hurwitz – Sirota X

Sirota X - obalka

V súčasnosti nie je ničím výnimočným priniesť na knižný trh román, ktorý je postavený predovšetkým na silnom charaktere – hlavnej postave. S týmto trendom sa stretávame pomerne často pri detektívnych románoch, v ktorých autori neváhajú po počiatočnom úspechu vytvoriť neohrozeného kriminalistu sprevádzajúceho čitateľov viacerými pokračovaniami. Lebo sa to oplatí. Podobnú stratégiu zvolil aj Gregg Hurwitz v románe Sirota X (Motýľ, 2016), stavil na osamelého agenta bojujúceho proti všetkému zlu doby, na legendárneho Nowhere Mana.

Evan Smoak je sirota. Ako dieťa sa ocitol sa v supertajnom vládnom programe, ktorého cieľom je vychovať z mladých osirelých chlapcov trénovaných agentov plniacich úlohy ‘od niekoho tam zhora‘. Inými slovami, Evan Smoak je chladnokrvný zabijak. Avšak tak nejako mu to tolerujete, keďže v Evanovom hľadáčiku sú mafiáni, teroristi a podvodníci. Zmena nastáva v okamihu, keď je program Sirota nečakane ukončený a Evan sa ocitne na voľnej nohe.

Hurwitz nás vťahuje do sveta tajného agenta, ktorý sa rozhodol svoje smrtiace schopnosti využiť na pomoc ľuďom v núdzi. Jednou z jeho klientiek je aj atraktívna gamblerka Katrin na úteku pred neľútostnými losangelskými vydieračmi. Za iných okolností by tento prípad Evan vyriešil tak ako všetky predošlé – rýchlo, tajne a hlavne efektívne. Avšak tentokrát sa v ohrození neocitnú len jeho klienti, ale aj sám Evan.

Napriek tomu, že Sirota X je románom vystavaným prevažne na hlavnej postave, o Evanovi Smoakovi toho veľa nevieme. Hneď po niekoľkých stranách zistíme, že je to výborný agent. Je disciplinovaný, perfektne ovláda niekoľko bojových umení, má obrovské finančné zdroje a žije v absolútnom utajení. Avšak nevieme o ňom veľa ako o človeku – ako knižná postava prechádza len minimálnym vývojom. Poznáme jeho minulosť, a síce vo forme útržkovitých spomienok na začiatky v programe Sirota, ale čitateľovi sa môže neustále natískať otázka: Prečo? Kto je za tým?

Veľmi podobné je to aj s dejom Siroty X. Ten je skutočne akčný, napínavý a dynamický, zároveň je však plochý, bez prezentovania hlbších súvislostí, a teda si nevyžaduje takmer žiadne hlbšie premýšľanie. Na druhej strane je možné, že práve toto bolo Hurwitzovým cieľom – opriasť celý príbeh aj jednotlivé postavy rúškom tajomna.

Naopak, zaujímavá na Sirote X je prepracovanosť niektorých detailov, resp. kulís príbehu. Čitateľ sa stretne s niekoľkostranovým podrobným opisom zápasu pomocou rôznych bojových techník, s detailmi rôznych technických vymožeností (GPS lokátory aktivujúce sa v žalúdku človeka) či zbraní. Ak príbehu chýba širší kontext (kto za tým všetkým vlastne stojí?), tak to Hurwitz dokonale vykompenzoval spomínanými kulisami.

Je možné, že pre neskúseného čitateľa v oblasti thrillerov či tzv. young adults sa môžu niektoré prvky zdať neuveriteľné, až priam futuristické, pre skalných fanúšikov bude Sirota X výbornou voľbou.

Knihu Sirota X si môžete kúpiť napríklad v Martinuse so zľavou ISIC, pre podrobnosti kliknite na tento link


Sirota X (angl. Orphan X)
Žáner: thriller, science fiction
Autor: Gregg Hurwitz
Rok vydania: 2016
Vydavateľstvo: Motýľ
Preklad: Michal Zidor
Počet strán: 360
Väzba: pevná
ISBN: 9788081640940


23. januára 2017
Katarína Kamhalová