Recenzia: Gravel - Combat Magician

Návrat svine

Gravel - Combat Magician - 00
Gravel - Combat Magician - 01

Je známym faktom, že Briti sú riadne svine. Opravím sa. Briti vedia stvárniť riadne svine. Majú na to jednoducho talent. Malcolm McDowell, Gary Oldman, Ray Winstone, Ben Kingsley, Raplh Fiennes, Douglas Bradley, Jason Isaacs, Tim Roth a Mark Strong sú machri. Ale čo komiksové britské svine? Každý pozná Sudcu Dredda (je sviňou zo zákona) a Johna Constantina (je sviňou dobrovoľne). Ale koľkí z vás poznajú Gravela?

William Gravel je člen britskej SAS (hodnosť vrchný seržant) a patrí medzi najlepších, akých kedy britská armáda vycvičila. Vďaka istým ilegálnym aktivitám si vyslúžil prácu agenta a má za úlohu riešiť misie, s ktorými by si nikto iný neporadil. Mohol by dať výpoveď, ale to by znamenalo, že na rozlúčku by dostal guľku do hlavy. Tak drží hubu a krok.

Nadriadených svojou existenciou neskutočne serie a aj preto naďalej pokračuje v robení ilegálnych bokoviek. Má na to dva dôvody: peniaze a istotu, že ľudia, ktorým pomôže, mu budú musieť dlh jedného dňa splatiť. Viete, Williamovi Gravelovi nechce byť nikto dlžný. Pretože je sviňa. A bojový mág. Počas svojho pôsobenia nakopal zadok mnohým tvorom a videl veľa čudných vecí. Teraz, po šiestich minisériách a jednej sérii na pokračovanie, je William Gravel, sviniar na entú, späť.

Každý príbeh má začiatok. Tento sa začína v Tokiu, kde sa niečo stalo. Nikto nevie, či ide o nehodu alebo teroristický útok. Niekto sa jednoducho rozhodol, že zníži populáciu Tokia a ako cieľ si vybral stanicu metra. Policajné jednotky, ktoré vyrazili situáciu prešetriť, sú nezvestné, kamery vyradené. Bude sa o to musieť postarať špeciálna jednotka. No tá nie je vycvičená na to, čo ju v metre čaká. Človek, ktorý je na zastavenie takých vecí vycvičený, sa nachádza na inom kontinente. Presnejšie v Spojenom Kráľovstve. Ešte presnejšie, v nápravnom armádnom tréningovom centre.

Vrchný seržant Gravel si svoj pobyt v centre užíva. Musí. Ako mága ho žiadne väzenie nedokáže zadržať, ale ani nemôže odísť do civilu, pretože po ňom pasie kvantum ľudí. Tak radšej zostal trčať v armáde. Teraz sa mu to vyplatilo. Velenie SAS poslalo svojho bojového mága, aby vyšetril situáciu v Tokiu, ale neuspel. Keby japonská vláda zistila, že tam Briti poslali agenta, bolo by veľmi zle. Treba celú vec vyriešiť rýchlo, efektívne a zamiesť stopy. A Gravel vie byť dobrý zametač.

Zatiaľ čo nulté číslo tejto novej série perfektne predstavilo Gravela, jeho praktiky a svet, prvé číslo vyráža do akcie s vedomím, že už viete, ktorá bije. Za zrod Williama Gravela sú zodpovední Warren Ellis a Mike Wolfer. Druhý menovaný prevzal miesto scenáristu. Samozrejme, že najprv musel dostať požehnanie od Ellisa, a toho sa aj dočkal. Wolfer má v pláne preskúmať Gravelov svet podrobnejšie. Dokonca ho chce rozšíriť a postarať sa o to, aby Gravel nebol (po udalostiach v minulej sérii) jediný schopný bojový mág.

Wolfer si ako náhradu za seba (ako kresliča) vybral Gabriela Rearte. Jeho kresličský štýl je veľmi dobrý, nepreháňa to s tieňovaním a každý, kto má rád čistú linku, si príde na svoje. Gravelov príbeh sa odohráva v militantnom prostredí s reáliami skutočného sveta a Reartovi sa kresbou podarilo vystihnúť tón príbehu na jednotku.

Ak chcete vedieť, kto je to William Gravel a čo spáchal, čo dokáže a aký je to sviniar, stačí aby ste si prečítali nulté číslo tejto série. Okrem samotného príbehu vás v ňom totiž čaká aj dvanásť strán, na ktorých nájdete perfektné zhrnutie dobrodružstiev tohto Brita bez bázne a hany. Určite nebudete ľutovať.


Combat Magician
Píše: Mike Wolfer
Kreslí: Gabriel Rearte
Vydáva: Avatar
Rok vydania: 2014


4. marca 2014
Marek "Keram" Barányi