Recenzia – Gilbert Keith Chesterton: Muž, ktorý bol Štvrtok

Filozofický triler par excellence

Muž, ktorý bol štvrtok

Je začiatok 20. storočia a spoločnosťou otriasajú najväčšie útoky radikálnych anarchistov. Po poprave Ravachola jeho nasledovníci volajú po zmene v túžbe zrušiť „tradičné poriadky“. Presne v tomto období píše Gilbert Keith Chesterton knihu Muž, ktorý bol Štvrtok… zlý sen.

Mladý konzervatívny básnik Gabriel Syme je naverbovaný Scotland Yardom do tajnej protianarchistickej jednotky. Jeho prvou úlohou je dostať sa do vedenia anarchistickej centrály, ktorá má niekoľko zvláštností – jej členovia pochádzajú z rôznych spoločenských vrstiev, sú pomenovaní podľa dní v týždni a v zmysle príslovia „pod lampou býva najväčšia tma“ sa vôbec netaja tým, že sú radikálmi, ktorí chcú zničiť svetové vlády.

Keď Syme a jeho sprievodca podišli k bočným dverám hotela, pristavil sa pri nich čašník a s úsmevom odhalil všetky veľké biele zuby, ktoré mu príroda tak štedro nadelila. „Gentlemani, sú uš chore, pane,“ povedal. „Rozphávajú sa a smejú sa na svojich rhečiach. Tvhdia, že na kráľa spáchajú bombový atentát.“

Tu Syme spoznáva jednotlivých členov vedenia: krutého Pondelka, radikálneho Poliaka Gogoľa – Utorka, markíza de St. Eustance – Stredu, profesora Červu – Piatka, Dr. Bujaka – Sobotu a hlavne hrôzostrašného Nedeľu, ktorý celej tejto skupine velí. Ten má na svojich nasledovníkov nadprirodzený vplyv a už jeho prítomnosť pôsobí desivo. Najbližším cieľom skupiny je bombový atentát na kráľa a francúzskeho prezidenta. Už v prvých momentoch stretnutia sa od Nedeľu dozvedáme, že skupinu niekto tajne infiltroval. Syme predpokladá, že prišla jeho posledná hodina, ibaže zradcom je ktosi iný.

Od tohto momentu sa roztáča šialený kolotoč, v ktorom Syme zápasí s časom aj so svojimi spolukonšpirátormi, aby zabránil atentátu a odhalil tajomstvo, kým je v skutočnosti Nedeľa a akými schopnosťami disponuje.

Ak by sme sa zamerali iba na dejovú líniu, išlo by o mimoriadny text – na dobu svojho vzniku, avšak dnes by nebol ničím výnimočný. Ale! Tento text je plný filozofických odkazov, ktoré perfektne paroduje a vedie k diskusii.

Policajt je z vášho pohľadu očividne len relatívny pojem. Z evolučného hľadiska sa z ľudoopa vyvíja policajt postupne, no mne sa nikdy nepodarilo odhaliť presné štádium, v ktorom k tomuto prerodu dochádza.

Muž, ktorý bol Štvrtok je dokonalou dekonštrukciou anarchistov s veľkými bombami, tajných spoločností a konšpirácií. Ako to už u Chestertona býva, aj toto dielo je pretkané jeho osobnou filozofiou konzervativizmu, čo mu neskôr kritici vyčítali.

Kniha vyšla niekoľkokrát v češtine a v slovenčine vychádza prvýkrát. Kým české preklady mali akúsi kontinuitu a jazykovú tradíciu, slovenský kráča svojou vlastnou cestou. Väčšinou je to prínosom, ale čitateľov môže rušiť, že prekladateľka sa rozhodla pre preklad mien. Takže ak ste zvyknutí na originál, profesor Červa aj doktor Bujak vám budú trochu vadiť.

Muž, ktorý bol Štvrtok nie je ľahké čítanie, je plné symbolov a odkazov. Ak sa neorientujete v histórii a máte dojem, že nihilista je druh extrémneho športovca, pravdepodobne budete sklamaní. Ak však chcete „niečo hlbšie“ a ste ochotní diskutovať s konzervatívnym autorom, táto kniha je práve pre vás.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Muž, ktorý bol Štvrtok si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Muž, ktorý bol Štvrtok si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Muž, ktorý bol Štvrtok
Autor: Gilbert Keith Chesterton
Žáner: Fantasy
Vydavateľstvo: Európa
Počet strán: 184
Väzba: pevná väzba s prebalom
Rok vydania:2020
Preklad: Ester Demjanová
Jazyk:slovenský
ISBN: 978–80–896–6685–0


Recenzent Igor Čonka digitalizuje staré knihy pre Zlatý fond SME, je nadšenec alternatívnych dejín a členom projektu Zabudnuté knihy. Preložil niekoľko kníh a je autorom detektívky Nikomu nebudeš chýbať.

Pod týmto linkom nájdete články od Igora Čonku na Fandom.sk.


8. septembra 2020
Igor Čonka