Recenzia – George MacDonald: Princezná a Curdie

O krok bližšie k fantasy

„Ako to bolo s princeznou a Curdiem ďalej? To si necháme do ďalšej knihy.“ Týmito slovami končila kniha Princezná a Goblin, jedna z prvých kníh, ktorú by sme mohli zaradiť medzi modernú fantasy. Po roku sa opäť stretávame s baníkom Curdiem, princeznou Irene a tajomnou starou dámou, ktorá ochraňuje kráľovstvo. Situácia sa však zmenila, už to nie sú krvilační goblini, ktorí si brúsia zuby na princeznú a kráľovstvo. Nebezpečenstvo prichádza od kráľových najbližších radcov, ktorí pre dosiahnutie svojich cieľov urobia čokoľvek, a tak sa Curdie v spoločnosti podivného stvorenia vydáva na nebezpečnú cestu, aby zachránil kráľov život a celé kráľovstvo.

Malý tučný doktor mu už pri dverách karafu vzal a nalial z nej plný pohár. Ovoňal víno, ale neochutnal ho. Potom sa nahol nad posteľ, zakričal kráľovi do ucha, silno mu fúkol do očí a poštípal ho do ramena. Kráľ sa napoly prebral zo spánku, doktor mu ihneď nadvihol hlavu a začal mu liať víno dolu hrdlom. Keď bol s podávaním “lieku” hotový, nechal kráľovi padnúť hlavu na vankúš.

Hovorí sa, že George MacDonald počítal s tým, že deti budú pri jeho knihách vyrastať, a v tomto prípade sa mu to podarilo. Dostávame opäť rozprávkovú fantasy, ale postavy už nie sú také čierno-biele ako v prvej časti a autor sa púšťa do čoraz hlbších filozofických komentárov. V tomto momente si spomeniete na Tolkienove slová, ktorému vadil MacDonaldov štýl a podľa ktorého bol „babičkou, ktorá má kázania namiesto rozprávania príbehov“. Výnimkou nie sú ani prvé kapitoly knihy, ktoré sú odrazovým mostíkom k deju a autor tu sprostredkuje svoj pohľad na bohatstvo, povinnosť, lásku a duchovný život.

Pekár si chytal odreté čelo a strašne nadával kameňu, ktorý ho potkol. Vyhlasoval, že je to už tretíkrát za posledný mesiac, čo na ňom spadol, a rozčuľoval sa, ako môže kráľ dopustiť, aby takéto kamene vytŕčali z hlavnej ulice Gwyntystormu! Čo je to za kráľa, čo sa nestará o hlavy svojich ľudí?!

Nečudoval by som sa, ak by ste mali chuť práve tieto pasáže preskočiť, ale v tom prípade prídete o mnoho hlbokých myšlienok – nie nadarmo kritici zo začiatku 20. storočia hodnotili úpadok a plytkosť ich generácie práve tým, že mladí ľudia „nezvládajú“ čítať MacDonaldove knihy.

Neskôr sa dej rozbehne a prekvapí nielen vývojom, ale aj záverom, pri ktorom si dávate otázku, či to má byť prebudenie pre deti alebo test pre dospelých.

Kniha nezaprie svoje korene v klasickej literatúre a preklad sa tomu prispôsobuje, hoci v niektorých chvíľach pôsobí modernejšie, ako by sme od prekladu viktoriánskej angličtiny očakávali. Grafický dizajn knihy je podobný prvému dielu a pribudlo aj niekoľko ilustrácií, čo ako rodič hodnotím pozitívne, keďže prvý diel bol na ilustrácie skúpy.

Kniha určite nie je pre každého. Ak chcete modernú fantasy, ste na nesprávnej adrese. Ak hľadáte pomerne jednoduchý príbeh, ktorý stále dýcha rozprávkovou vôňou, a ste ochotní zahĺbiť sa do uvažovania neortodoxného filozofa, našli ste, čo potrebujete.

Knihu Princezná a Curdie môžete kúpiť napríklad aj v Martinuse momentálne so zľavou 5 % a ISIC zľavou, pre podrobnosti kliknite na tento link


Princezná a Curdie (pôvodný názov: The Princess and Curdie)
Žáner: rozprávka, fantasy
Autor: George MacDonlad
Vydavateľstvo: Porta libri
Rok vydania: 2016
Počet strán: 264
Jazyk: slovenský
Prekladateľka: Eva Baloghová
ISBN: 9788081560842


Viac autorových článkov nájdete na blogu Igora Čonku.


Súvisiaci článok

Recenzia – George MacDonald: Princezná a goblin


10. marca 2017
Igor Čonka