Recenzia – George MacDonald: Múdra pani

a iné fantazijné rozprávky pre deti aj dospelých

Mudra pani - ilustracia
Múdra pani - obálka

Dejiny fantastiky ukazujú, že hoci existujú dlhé literárne tradície jednotlivých žánrov, predsa len boli obdobia, ktoré pre fantastiku v dnešnej podobe znamenali zásadný obrat. Predovšetkým v druhej polovici 19. storočia žili a tvorili autori – obri, na ktorých ramenách povstali giganti 20. storočia. Osobitne to platí pre žáner fantasy, pretože takmer každý, kto vo fantasy niečo neskôr znamenal, sa hlásil k odkazu spisovateľa Georga MacDonalda (1824 – 1905).

Ešte predtým ako sa dostaneme ku knihe Múdra pani, venujme trochu priestoru literárnemu odkazu tohto velikána, pretože si to rozhodne zaslúži. George MacDonald bol škótsky teológ, pastor a neskôr spisovateľ. Pôsobil ako mentor Lewisa Carolla a práve nadšenie MacDonaldových detí z postavy Alice bolo dôvodom, že sa Caroll rozhodol neskôr preslávenú knihu publikovať. Existujú aj dohady, že MacDonald mal vplyv na Marka Twaina, minimálne bol jeho priateľ. Je veľmi priaznivé, že závažné MacDonaldove fantasy diela máme k dispozícii aj v slovenčine a češtine, a to predovšetkým knihy Lilith (Aurora 2001); Snílci (Volvox globator 2012); Princezná a goblin (Porta libri 2015), Princezná a Curdie (Porta libri 2016) a Múdra pani (Porta libri 2018), ktorej bude venovaný osobitný priestor.

V MacDonaldových dielach vystupujú škriatkovia, hovoriace stromy, dejú sa zázračné a tajomné situácie, no predovšetkým sú to hlboko ľudské príbehy. Zdanlivo písal rozprávky, no ide o alegorické rozprávania, v ktorých skúma povahu človeka, hľadá, kde je v ňom ukryté dobro a prečo sa prejavuje aj zlo. V tomto zmysle je úplne pochopiteľné, prečo jeho priamy vplyv na svoju tvorbu priznávali a hlásili sa k nemu napr. R. E. Howard, G. K. Chesterton, C. S. Lewis (ten z neho dokonca spravil literárnu postavu vo svojej knihe Veľký rozvod), J. R. R. Tolkien, Ursula K. LeGuinová, Neil Gaiman, a to sme vymenovali len niekoľkých. Fantasy je veľmi vhodný žáner na dišputu medzi dobrom a zlom, ukrýva neuveriteľnú variabilitu na tému „účel svätí prostriedky“. Do diania sa okrem toho môžu zapojiť aj nie ľudské bytosti a vniesť perspektívu, akú v realistickej próze nie je vôbec jednoduché dosiahnuť. Svoju úlohu u MacDonalda zohráva aj fakt, že jeho príbehy majú oveľa hlbší presah. Neraz ide o hľadanie duchovnej dospelosti, postavy musia spirituálne dospieť, aby sa udiala významná zmena v ich živote, a podstupujú veľa útrap, kým nájdu cieľ cesty. Samozrejme, týmto témam sa vo fantasy venuje len časť autorov a je úplne prirodzené, že iní zas využívajú skôr zábavnú funkciu žánru. MacDonaldova tvorba je ale určená skôr čitateľom hľadajúcim v príbehoch hlbší zmysel o svete okolo.

Kniha Múdra pani pozostáva zo štyroch „fantazijných rozprávok pre deti aj dospelých“, ako uvádza podnadpis: Lux a Luna, Múdra pani, Ľahkovážna princezná, Zlatý kľúč. Spracovanie príbehov sa v tejto knihe naozaj blíži skôr k rozprávkam ako k fantasy, pretože hoci v nich nájdeme klasické rekvizity, ako sú magické objekty, čarodejnícke praktiky, zázračné priestorové presuny a pod., dôležitým rozmerom príbehu je morálne ponaučenie pre čitateľa. Napríklad ako dobre vychovávať deti, ako nebyť tyranským rodičom a čo sa stane, ak v role rodiča zlyháme, prečo sa majú deti správať dobre a pod. Nastavuje tiež zrkadlo domýšľavosti, pýche, egocentrizmu mladého človeka bez ohľadu na to, či je dieťaťom kráľa alebo pastiera (konkrétne v príbehu Múdra pani).

MacDonaldova imaginácia bola ale zaujímavá. Vychádzal z určitých predpokladov, ktoré boli ako keby v tých časoch všeobecne známe, napríklad že čarodejnice robia rady experimenty na ľuďoch. V príbehu Lux a Luna si čarodejnica vymyslela pokus, v ktorom vychovávala dve deti: chlapec poznal len deň a dievča len noc. Takto vystavaný príbeh umožnil sledovať, ako budú reagovať ľudia z opačných pólov tej istej škály. Podobnú rozprávačskú techniku nachádzame aj v ďalších textoch.

Štýl rozprávania je pôvabný, dokonca zvádza k predstave, že rozprávky boli svojho času čítané nahlas. MacDonald bol znamenitý rozprávač, čo mimochodom vidieť aj hneď na prvej vete alebo dvoch vetách. Posúďte sami:

„Bola raz jedna zvláštna krajina, kde ste nikdy presne nevedeli, čo sa v nej bude diať.“

Alebo:

„Bola raz jedna čarodejnica, ktorá túžila vedieť všetko. Volala sa Dravena a v hlave mala vlka.“

Upútanie pozornosti čitateľa od začiatku je technika, ktorú si neosvojilo ešte ani mnoho súčasných autorov, George MacDonald by pre nich mohol byť vzorom. J e to ďalší dôvod, prečo ho čítať a učiť sa od neho. Každý, kto dostane do rúk knihu Múdra pani, navyše získava malý klenot, a to v podobe ilustrácií Evy Baloghovej.

Knihu Múdra pani si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 3 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Múdra pani a iné fantazijné rozprávky pre deti aj dospelých
Žáner: fantasy
Autor: George MacDonald
Vydavateľstvo: Porta Libri
Rok vydania: 2018
Preklad: Eva Baloghová a Igor Čonka
Jazyk: slovenský
Väzba: brožovaná
Počet strán: 192
ISBN: 9788081561443


Viac autorových článkov nájdete Medzi knihami.

Pod týmto linkom nájdete články Jána Blažovského na Fandom.sk.


Súvisiace linky

Počiatok fantasy: Múdra pani od Georga MacDonalda

Recenzia – George MacDonald: Princezná a Curdie

Recenzia – George MacDonald: Princezná a goblin


2. júla 2019
Ján Blažovský