Recenzia: Fury MAX - Staré dobré časy

Fury 9

Keď sa povie Nick Fury, tak si väčšina ľudí (hlavne vďaka filmu The Avengers) predstaví afroameričana s tvárou Samuela L. Jacksona, ktorý má pásku cez oko. Pravda je taká, že jestvujú dva druhy Nicka Furyho. Prvý je klasický, belošský Fury (kedysi ho hral v hroznom filme natočenom pre televíziu David Hasselhoff), ktorý patrí do bežného univerza Marvelu – takzvaná Zem-616. Druhý je černošský Fury s tvárou S. L. Jacksona, z moderného, ultimátneho univerza Marvelu, Zeme 1610. Ten je síce cool (veď má tvár S. L. Jacksona), ale klasický Fury je zaujímavejší. Predsa len, viac toho preskákal a jeho život bol oveľa zaujímavejší.

Nicholas Joseph „Nick“ Fury zahájil svoju kariéru počas druhej svetovej vojny, ako seržant veliaci tímu Howling Commandos. Okrem Nemcov a Japoncov si podali aj Baróna Struckera, šéfa zločineckej organizácie známej ako HYDRA. Z vojny si Fury odniesol veľa skúseností a šrapnel v ľavom oku. Plus, prestal starnúť vďaka séru zvanému Vzorec nekonečna. Nick Fury začal pracovať pre OSS (predchodca CIA), stretol Richarda a Mary Parkerovcov a začal nosiť pásku cez oko. Druhá svetová vojna síce skončila, ale na obzore sa objavila nová hrozba. Studená vojna. Seržant bol povýšený na plukovníka a vojenskú uniformu vymenil za rovnošatu organizácie S.H.I.E.L.D. Potom to už bolo ako na tobogáne. Jedno dobrodružstvo striedalo druhé, roky plynuli, eventy prichádzali a odchádzali a Nick Fury nebol už iba plukovníkom, ale šéfom S.H.I.E.L.D.u.

V roku 2001 prišiel Garth Ennis so svojím prvým, realistickým, belošským Furym na MAX (tieto príbehy sa odohrávajú na Zemi – 200111).U nás bol ten príbeh vydaný v roku 2009 s názvom Fury: Bůh ochraňuj válku a ak ste ho čítali, tak určite pochopíte, prečo bol Stan Lee (ktorý klasického Nicka Furyho splodil s legendárnym Jackom Kirbym) znechutený. Jeho konkrétne slová boli, „Nechápem prečo to urobili. Ja by som také príbehy nenapísal.“ Napriek tomu si nový Fury získal čitateľov a v roku 2006 sme sa dočkali druhej minisérie nazvanej Peacemaker (minulý rok bola vydaná pod názvom Mírotvůrce). Súčasnosť vystriedala druhá svetová vojna a príbeh bol o tom ako prišiel Fury k rozumu a páske cez oko.

Nebudeme si klamať. Mírotvůrce bol čistý priemer. Teraz tu máme novú sériu Fury MAX od Gartha Ennisa a môjho obľúbeného kresliča, Gorana Parlova. A o čom to teda je? O mnohých veciach. Konkrétne tých, ktoré sa udiali v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch a v mene ktorých plukovník Nicholas „Nick“ Fury zabíjal a trpel. Fury miluje vojnu, ale už mu žiadna poriadna vojna nezostala. Zostáva mu iba šukať ako zmyslov zbavený, chľastať ako dúha a spomínať na staré, dobré časy keď vo vojnách bojovali praví chlapi za správnu vec.

Začalo sa to v roku 1954 v meste zvanom Saigon. Nick Fury, v spolupráci s organizáciou C.I.A., dozerá na to aby Francúzska armáda nestratila vplyv nad Indočínou. Ak by sa to stalo, tak by juhovýchodná Ázia podľahla komunizmu. K Furymu je pridelený vojnou nepobozkaný zelenáč George Hatherly. Toto duo je predstavené kongresmanovi McCuskeymu, ktorého súčasná situácia v Indočíne veľmi trápi. Francúzi totiž potrebujú od Ameriky pomoc. Viac peňazí, viac zbraní, viac vojakov a munície, aby sa mohli ubrániť nepriateľovi. A keďže je Nick Fury po ruke, kongresman ho pošle na inšpekciu francúzskej základne Son Chau. Okrem toho Fury stretáva Shirley Defabio, kongresmanovu sekretárku, ktorá pozná okolnosti za akých sa z jednookého veterána stal „konzultant“.

A to bol iba začiatok. Po udalostiach v Indočíne sa splnil Furymu sen. Bol späť na prednej línii a C.I.A. sa poučila. Na staré impéria sa už nedalo spoľahnúť. Amerika, Rusko a Čína začali najímať a využívať psychopatov tretieho sveta. Dodávali im zbrane a cvičili ich vojakov, prípadne zabili nejakého diktátora a dosadili na jeho miesto svoju vlastnú bábku. V roku 1961 dostal Fury na starosti cvičenie špeciálnych tímov pre Indonéziu, Maďarsko, Irak a ďalšie krajiny. Väčšinou šlo o naštvaných expatriotov, ktorí boli ochotní vrátiť sa do svojej domoviny a urobiť, čo im Američania povedia. K vážnej zmene došlo v Guatemale, keď kongresman McCuskey predstavil Furyho štvorici mužov, ktorých pred rokmi vykopli z Kuby. Fury samozrejme vedel o koho ide, keďže cvičil ich vojakov pre akciu s kódovým označením Zátoka Ostňovcov (často nesprávne označované ako Zátoka svíň). Plán ich akcie je nedomyslený, má viac dier než ementál a veľa chýb. Preto sa potrebujú poistiť. Niekto musí zabiť Fidela Castra.

Pri čítaní tejto série som si uvedomil, že Ennis v podstate urobil z Nicka Furyho Forresta Gumpa, ktorý sa prediera známymi bojiskami, stretáva známych ľudí a podieľa sa na kľúčových (aj keď zahanbujúcich) udalostiach americkej histórie. Ennis nám opäť dokázal, že dokáže písať aj inteligentné príbehy a vyzná sa v histórii. Z jeho príbehov zaoberajúcich sa vojnou sa vždy niečo naučíte. Ja som si vygooglil čo sa stalo pri Dien Bien Phu, s ktorým súvisí prvý Furyho príbeh a ak vás k tomu doženie komiks, alias záležitosť pre deti, tak je to iba dobre.

Zatiaľ má každý Furyho príbeh tri diely. Okrem boja v Indočíne a na Kube sa Fury zúčastnil aj tajnej akcie vo Vietname, kde prvýkrát spolupracoval s mužom menom Frank Castle. V sérii Punisher MAX sme videli, že Nick Fury už poznal Franka Castlea. Teraz sme konečne dostali možnosť vidieť za akých okolností sa stretli. Plus, v nasledujúcich troch číslach série navštívi Fury Nikaraguu aby na rozkaz C.I.A. prešetril záležitosti muža menom Barracuda. Ak ste čítali sériu Punisher MAX, tak viete o koho ide a že môžeme očakávať riadny masaker.

Nesmieme zabudnúť na kresbu Chorváta Gorana Parlova (Marvel Universe vs. The Punisher). Musím povedať, že si Ennis nemohol vybrať lepšie. Parlov má svojím kresličským štýlom veľmi blízko ku kresbe legendárneho Joea Kuberta, a to je jedno veľké plus. Dokáže nakresliť čokoľvek a vždy to vyzerá výborne. Počas konverzácií ľudí máte pocit, že sa pozeráte na film, keď je Fury v obleku, tak to vyzerá ako keby ste pozerali Bondovku, a keď dôjde na sex (a v tomto príbehu je ho dosť) alebo boj (je ho viac než dosť), tak má všetko správnu dynamiku a je tokrásne detailné. Samozrejme, že by to nevyzeralo tak dobre, nebyť koloringu Lee Loughridgea. A ako bonus: o všetky obálky sa postaral geniálny kreslič obálok Dave Johnson (100 Bullets, PunisherMAX).

Výborne napísaný scenár a kresba, ktorá výnimočne neslúži na maskovanie hlúpeho príbehu, sú veci, kvôli ktorým považujem Fury MAX za jednu z najlepších komiksových sérií súčasnosti.


Fury MAX
Píše: Garth Ennis
Kreslí: Goran Parlov
Rok vydania: 2012
Vydáva: Marvel Comics


5. marca 2013
Marek