Recenzia – František Petran: Černí husaři a probuzený démon

Černí husaři a probuzený démon - obálka

Chudobný kraj kdesi na hraniciach kráľovstva sužuje banda zbojníkov. Náhoda do týchto končín zavedie dvoch čiernych husárov. Jeden ich kôň stratil podkovu, takže zamieria k miestnemu kováčovi. Zbojníci sa však rozhodnú husárov okradnúť a zároveň dať lekciu kováčovi. Ibaže sa udejú veci, s ktorými nikto nerátal


Rozprávky, bájky a čarodejná moc

Dedina, do ktorej čierni husári Florián a Sabina zavítali, je malá. Väčšina ľudí už boj so zbojníkmi vzdala. Lúpežníci sa rýchlo dozvedeli, že husári majú krásne kone a plné mešce zlatiek, a to je pre nich obrovské lákadlo. Kováčov otec Matyáš je bývalý vojak. Bojoval dokonca aj v legendárnej bitke pri Poslednej šanci. Tam bok po boku zápolili vojská kráľa Svatoslava a čarodejníkov vedených kráľom Arminiom. Do kováčovho príbytku jazdci vnesú závan takmer zabudnutých spomienok. O starých časoch rozpráva najmä dedo Matyáš. Tentokrát ho počúva nielen vnuk Kuba, ale aj obaja prišelci. No pohoda dlho netrvá. Zbojníci si prichádzajú po svoju korisť a bojovať budú musieť nielen husári a kováč, no príležitosť rozpamätať sa na roky v zbroji dostane aj dedko Matyáš. Ako to dopadne?


Nikdy nezabudni na minulosť

Florián v zápale boja použije magickú moc, čo sa nezaobíde bez následkov. Kedysi dávno zostal kus jeho meča v tele zlého démona Knuta Tyranova. Ten sa po použití husárovej mágie prebudí k životu a so svojím vojskom démonov sa vydá dobývať kráľovstvá. Ľuďom môžu pomôcť jedine čarodejníci, ktorí už s nimi bok po boku bojovali. Ak stihnú prísť. Ani čarodejníci však nemusia stačiť. Kedysi mágom pomohla neznáma čarodejnica, ktorá nastražila Knutovi Tyranovi pascu. Len vďaka nej spal celé roky uväznený hlboko v jaskyni. Kde však túto mocnú bytosť nájdu? Nikto ani len netuší, kde žije a či im znovu pomôže.

Z prepadnutia kováčovho príbytku ale vzíde aspoň jeden napravený zloduch. Druhú šancu mu dá krásna Lada, ktorá ho pripraví na úlohu ochrancu. Lada vie, čo sa blíži, a tiež to, že tento polepšený muž sa čoskoro stane nenahraditeľným. V tomto príbehu totiž príležitosť napraviť sa dostane viacero zločincov. No nie každý si vstúpi do svedomia a začne viesť slušný život. Nuž, tak to chodí. V rozprávkach aj v skutočnosti.

Vojská Tyranova postupujú k hraniciam kráľovstva. Všetci bojaschopní muži musia narukovať. Dokonca aj dedo Matyáš. Veď on stále vravel, že ešte nepatrí do starého železa! Každému, kto vie, aký Knut Tyranov je, je jasné, že sa blíži krutý boj. Obrancom nezostáva iné ako modliť sa k všetkým božstvám a dúfať, že légie mágov dorazia včas a že sa znovu objaví tajomná čarodejnica.

Kuba sa bojí o svojho deda aj nových priateľov, Floriána a Sabinu. Je to čisté dieťa a iba jemu napadne urobiť to, čo mali spraviť dospelí. Prosiť. Spolu so svojou žiadosťou prinesie aj obeť. Bude prijatá? Ak áno, všetko sa na dobré obráti.


Fantasy pre celú rodinu

Nie je jednoduché napísať knihu pre mládež. Mladí sú totiž oveľa pozornejší a kritickejší, než starší čitatelia. Autorovi nič nedarujú. Avšak František Petran takú knihu napísal. Rozprávanie plné lásky, porozumenia, dobra, cti a boja za spravodlivosť zaujme každého, kto sa do tejto knižky začíta. Napriek rôznym zvláštnym bytostiam, mágii a rozprávkovému nádychu, má celý príbeh realistický základ. Ten sa ukrýva v správaní a myslení postáv, ich pohnútkach či boji medzi dobrom a zlom.

Autor sa dokázal vcítiť do myslenia dieťaťa. Hoci nositeľmi deja sú dospelí hrdinovia, hlavnou postavou zostáva malý Kuba. Je to on a jeho detská čistota a myslenie, čo prinesie záchranu celému kráľovstvu. Mladí ocenia aj krásne ilustrácie od Žanety Kortusovej, ktoré dopĺňajú písaný text a pomáhajú predstaviť si jednotlivých hrdinov a dej.

Černí husaři a probuzený démon je skvelý fantasy román. Má primeranú dĺžku, aby udržal detskú pozornosť, a je navyše aj obrazovo atraktívny. Preto neváhajte! Túto úžasnú knihu prečíta celá rodina jedným dychom. A možno pri nej od napätia aj dýchať zabudne.

Hodnotenie: 95 %

Knihu Černí husaři a probuzený démon si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Černí husaři a probuzený démon si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Černí husaři a probuzený démon
Žáner: fantasy
Autor: František Petran
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2020
Ilustrácie: Žaneta Kortusová
Počet strán: 197
Jazyk: český
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–7557–204–2


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


13. apríla 2021
Ena
Zdroj informácií