Recenzia – František Kotleta: Poutník z Mohameda - Alláhův hněv

Poutník z Mohameda

Pomsta je vraj najlepšia podávaná za studena. No to aj svokra a údené… Daniel Kalandra si vychutná pomstu aj zahorúca. Načo čakať? Je to muž pevných morálnych zásad – ako každý pirát. No zároveň je perfektne vycvičený agent, ktorý si vie poradiť v hocijakej situácii. Ak má šťastie. A šťastie, nuž to Daniela miluje.


Poutník z Mohameda a Alláhův hněv vyšli opäť po dlhom čase, tentokrát spoločne a s drobnými úpravami. Potešili mnohých, ktorí si konečne doplnili zbierku akčnej fantastiky. Poďme sa spoločne vrhnúť do vražedného dobrodružstva vo vzdialenej budúcnosti. Vesmír a priľahlé emiráty vyznávajú Islam, USA s cárskym Ruskom a Izraelom ovládajú (fakt dobre vyzbrojenú no…) menšinu.


Kotleta po prvýkrát: Poutník z Mohameda

Daniel Kalandra je pohodový, kvalitne vycvičený expríslušník ruskej rozviedky. Takmer nikto netuší, že on je ten, kto stojí za teroristickým útokom na najväčšiu moslimskú vesmírnu loď Mohamed. Teraz už Daniel nebojuje, nešpehuje a živí sa poctivo. Lieta na svojej lodi Jeremiáš, pašuje zbrane, porno a alkohol do miest, kam by sa inak nedostali. Prorok Mohamed isté veci nemal v láske a jeho nasledovníci si tie slová dodnes berú k srdcu. Až príliš. Preto Daniel rozvracia moslimské impérium svojimi dodávkami pekne pomaly, zvnútra. Iniciatíve sa medze nekladú. Útočisko na pirátskej planéte plnej vyvrheľov a hľadaných osôb každého druhu, rasy aj vyznania, sa stalo Danielovi domovom. Má krásny dom, niekoľko zaujímavých bankových účtov a podiel na lodi. Možno by stálo za to, niekde sa usadiť…raz.

Keď ho prepadnú vo vlastnom dome a násilím od neho vyžadujú malú službičku, rozhodne sa odletieť za svojou dcérou a usadiť sa s ňou niekde veľmi ďaleko od rušných planét. Chlapíci, ktorým Kalandra nevyšiel v ústrety, sa náhodou tiež rozhodli stretnúť s jeho dcérou. Daniel ju dostane späť, ak spraví to, čo mu prikázali. Lenže predtým treba skončiť so zdravým životným štýlom a zabiť pár nepríjemných indivíduí. Avšak spáchať atentát na takého vysoko postaveného človeka, to nejde len tak, v tichosti a nenápadne. Takže sa Kalandra vydáva na bojovú misiu, o ktorej netuší, či ju vôbec prežije.

Po ceste za svojím cieľom musí Daniel vybombardovať jednu planétu, pričom za sebou zanecháva kopy mŕtvych v takom stave, že nájsť v nich jeden orgán vcelku sa rovná zázraku. No čo, nie každý môže byť po smrti darcom orgánov. Nakoniec svoju milovanú Kaťu možno naozaj získa späť. Daniel Kalandra je totiž schopný všetkého.


Kotleta po druhýkrát: Alláhův hněv

Daniel Kalandra je zase v tom. Našťastie nie je baba…

Zasa ho zamestnáva ruská rozviedka (vraj dvakrát do tej istej rieky nevstúpiš. Kravina!) a dcéru vidí iba občas. Pritom si dával také skvelé predsavzatia v zmysle rodina je na prvom mieste. Zatiaľ tu sedí a sleduje posteľnú gymnastiku obézneho Ibn Ridá. Práca je práca. Informácie, ktoré z Ridá dostane, sú však veľmi znepokojivé. Vzduch nezvlhol len blízkym orgazmom, ale aj problémami. Šiesty zmysel Danielovi láskyplne šepká, že bude, ako ešte nebolo.

Vtedy už nič nedokáže zabrániť katastrofe. Je tu moslimská invázia a Kalandra narýchlo zachraňuje aspoň profesora, ktorý skonštruoval zbraň schopnú likvidovať celé planéty. Kalandra je znovu v pohotovosti, krv strieka, kosti sa lámu, hlavy rozbíjajú a vesmír je furt to krásne a nebezpečné miesto.

Daniel spolu s Bláhom a ďalšími vysoko postavenými funkcionármi tajných služieb a armády skončili na Sibíri. Planéta nedostala meno iba z trápnej nostalgie. Prežijú medzi najťažšími zločincami a v krutých mrazoch? Nech sa na planétach ovládaných cárskym Ruskom deje čokoľvek, jediným cieľom partičky prominentných gumákov na čele s Danielom je utiecť a ukradnúť moslimom tajnú meganičivú zbraň skôr, než nechajú zmiznúť všetky planéty neveriacich psov aj s obyvateľmi.

Preto sa spojí s kolegami pirátmi, skočí za tetou Sárou z Mossadu na tee a bude nútený vykonať pár samovražedne vyzerajúcich kúskov. Daniel je však dieťa Šťasteny a prežije aj nemožné. Ak ho medzičasom neprizabije jeho krásne zaoblená priateľka. Takže? Je čas! Pripútajte sa v kreslách, utesnite si skafandre a hor sa! Ide sa kradnúť, unášať a zabíjať. Za vesmírny mier a blaho, na večné veky!


Koniec, zvonec… alebo streľba zo samopalu

Poutník z Mohameda patrí medzi najznámejšie romány akčnej fantastiky. Je ťažké o ňom napísať niečo nové, čo by už takmer všetci nevedeli. Ale… Našťastie má všetko svoje ale. Prvýkrát Poutník vyšiel ešte v roku 2009, pod autorovým menom Leoš Kyša. Medzičasom nám dorástla nová generácia milovníkov akčných trhákov, ktorá sa s Kyšovým alias Kotletovým počinom stretáva až teraz. Je pre nich novým a neznámym miestom.

Ani po rokoch nestratili Poutník z Mohameda a Allahův hněv nič zo svojej mužskej krásy. Stále sú plné testosterónu, nahučanej svalovej hmoty, prefíkaných úskokov a nezameniteľne páchnu po krvi a mŕtvych telách. Mnohé hlášky a čierny humor vyvolajú úsmev a spokojnosť na tvári každého labužníka. Pokiaľ máte problém s akčnými bojovými scénami, prípadne omdlievate už pri slove „krv“, románom sa oblúkom vyhnite. Je to žánrovka, ktorá ulahodí hlavne tým, ktorí príbehy tohto razenia obľubujú. Bol to vynikajúci ťah, vydať po rokoch tieto knihy znovu. Ak ste ich čítali, osviežte si pamäť. Ak sú pre vás novinkou, neváhajte a kupujte.

Knihu Poutník z Mohameda – Alláhův hněv si môžete objednať napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 2 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Poutník z Mohameda – Alláhův hněv
Žáner: science fiction, akčné
Autor: František Kotleta
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Počet strán: 544
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788075571816

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portály Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag.
Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


15. augusta 2019
Ena