Recenzia – František Kotleta: Lovci

Ďalšia krvavá kotleta na tanieri

Lovci obalka

František Kotleta patrí medzi autorov, ktorí nastúpili na rozbehnutý rýchlik krvavého akčného sci-fi alebo fantasy a postupne sa prebíjajú jeho vagónmi až do prvej triedy. Poďme sa teda pozrieť, kam nás tento v poradí siedmy pokus s názvom Lovci zavedie.

Dobrovoľne sa priznávam, že odkedy som objavil Kulhánka, mám knižný splatter rád. Dobre a ľahko sa číta. Zvyčajne tam je hrdina, ktorý súka hlášky, čo na situáciu sadnú ako riť na šerbeľ, a rozsah fantázie autora sa môže prejaviť v kreativite, akou vytvára mŕtvoly. Preto mám všetky doterajšie knihy pána Kotletu za sebou. Po poviedkovej a príliš dlhej swingers párty som sa teda s nadšením pustil do čítania Lovcov.

Dielo nás zoberie do Čiech, teda hlavne do Prahy v neďalekej budúcnosti. Rok 2050 priniesol skutočný rozmach technológií, a tým pádom genetické úpravy alebo kybernetické vylepšenia už nie sú nedosiahnuteľným snom. Sú len strašne drahé. Vysoká cena však samozrejme nemôže zastaviť gangstrov, z ktorých sa stávajú superzločinci. Na boj s vylepšenými teroristami treba samozrejme superpolicajtov. I keď žiaľ nie až takých vylepšených. Sami sa nazývajú Lovci.

Ako vidno, tentokrát sa v príbehu nebude vyskytovať žiadna mágia ani božstvá. Tým sú trochu obmedzené prostriedky, kam až možno zájsť, pretože, ako sa spomína aj v texte, zákony fyziky, napríklad zachovania hmoty, zostávajú platné. Kniha sa napriek tomu alebo možno práve vďaka tomu výborne rozbieha v štýle noir príbehu. Hlavným hrdinom je samozrejme lovec, ktorý už poslal do chládku nejedného superzločinca. Teraz sa zúčastňuje akcie na odchyt jedného, ktorý mu už raz unikol. Všetko sa zdá byť v najlepšom poriadku, až kým nedôjde k samotnej akcii. Zrazu celý plán zlyháva a protagonista sa dostáva do víru udalostí. Postupne sa odkrývajú všetky príbehové klišé, ktoré nám zídu na um. V podstate to nevadí, pretože splatter sa dá krásne vybudovať práve na takomto jednoduchom deji. Problém spočíva v nevyváženosti postáv. Kým tie záporné sú naozaj na úrovni superzločincov, náš detektív je vylepšený len mierne. Preto potrebuje na prežitie nielen schopnosti, ale aj nemalú kopu šťastia. Krásne by to fungovalo vo svetoch, kde je nadprirodzeno. Tam sa nepýtame, ako je to možné. Jednoducho sa to tak stalo zásahom niečoho mocnejšieho ako svet. Tu síce máme spomínané obľúbené zvraty, ale tým, ako sa kopia, prestávajú byť uveriteľné či zaujímavé. Kdesi za polovicou sa pristihnete, že vás to už až tak nebaví. Finálny súboj, ktorý by mal byť vyvrcholením príbehu, napriek skutočne dostatočnému množstvu krvi prežijete s rukou na ústach, lebo zívať nad knihou sa nepatrí.

František Kotleta sa v Lovcoch pokúša viezť súčasne na dvoch vlakoch. Na tom kulhánkovskom – plnom krvi a mŕtvol -, a druhom marveláckom – plnom superhrdinov. Žiaľ kombinácia ingrediencií asi nie je úplne ideálna. Aj keď záporáci v mnohých prípadoch až okato pripomínajú práve postavy zo sveta štúdia Marvel, nestoja proti nim žiadni X-meni, dokonca ani ekvivalent Wolverina. Ak by toto bola prvá autorova kniha, myslím, že by ma celkom pobavila. Práve predchádzajúcimi dvoma dielami ma už-už presvedčil, že by v mojom osobnom rebríčku mohol zosadiť z trónu tohto subžánru pána Kulhánka a stať sa novým kráľom. Žiaľ, Lovci nebudú tým dielom, ktoré by ho tam vynieslo. Uvidíme, čo si pre nás autor pripraví nabudúce.


Knihu Lovci si môžete momentálne kúpiť na Martinuse so zľavou 5 %, pre viac informácií kliknite na tento link

Lovci
Autor: František Kotleta
Žáner: splatter, science fiction
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2015
Počet strán: 204
Väzba: pevná
Jazyk: český
ISBN: 9788074252594


10. septembra 2015
Richard Gullath Bojničan