Recenzia - Filip Červenák: Príbehy spod kiltu

Príbehy spod kiltu obálka predná

Kniha Filipa Červenáka nás prenesie, ako jej názov napovedá, na škótsku Vysočinu medzi drsných horalov, trolov, trpaslíkov, krehké lesné bytosti, ale aj do spoločnosti obyčajných ľudí z Mestečka, ktorí majú všedné starosti i radosti.

Z knihy na nás dýchne vôňa jesennej trávy zmáčanej škótskymi dažďami a hmlou, ale aj zalievanej čistým jasom slnka, keď čírou náhodou vykukne nie spod kiltu, ale spod mrakov. Tri línie deja, ktoré sú jasne čitateľné, v sebe ukrývajú čosi veľmi ľudské (prípadne trpasličie) a láskavé. Mne osobne pripomínajú niekoľko týždňov, keď som mal možnosť cestovať po Škótskej vysočine a plnými dúškami vdychovať čarovnú monumentalitu prastarých zrúcanín a ochutnávať skvostný nápoj horalov – whisky, ktorá desať aj viac rokov naberá silu, chuť a vôňu v kamenných pivniciach.

V Príbehoch spod kiltu spolu samozrejme bojuje dobro a zlo, aby nakoniec dobro zvíťazilo. Pre romantickejšie povahy je tu však aj láska medzi drsným horalom a lesnou žienkou opísaná bez zbytočného pátosu, zemito, ako sa na správneho nositeľa kiltu patrí.

Filip Červenák rozpráva príbehy bratrancov horalov, situované do čias, keď bolo celkom bežne možné stretnúť sa s bytosťami z dávnych legiend. Všetci žijú v kopcoch mimo bežnej ľudskej civilizácie a vďaka tomu sú trocha iní. O niečo drsnejší, ale aj o niečo statočnejší a vnímavejší k ľudskému nešťastiu. Až do tej miery, že sa jeden z nich rozhodne prezliecť za Veveričiaka a v jeho oranžovo-chlpatej podobe s trochou naivity a veľkou dávkou citu pre spravodlivosť naprávať zlo páchané túžbou po moci a bohatstve.

Knihou sa ako červená niť tiahne virtuálna prítomnosť ďalšieho bratranca Donalda, čo dodáva textu humorno-tajomný rozmer a spolu s podtitulom „Veveričiak začína“ sľubuje pravdepodobné pokračovanie týchto príbehov. Tomu by som sa v žiadnom prípade nebránil.

Treba priznať, že zrejme chvíľu potrvá, kým si zvyknete na osobitý štýl autorovho rozprávania. Skalným priaznivcom fantasy literatúry môžu vadiť niektoré prirovnania a zmienky o zvieratách, ktoré by hrdinovia na Škótskej vysočine nemali poznať. Na druhej strane tieto „lapsusy“ vynikajúco podporujú miestami absurdný humor a celkovú ľahkosť textu.

K nesporným pozitívam knihy patrí okrem obsahu aj forma. Vydavateľstvo Hydra zvolilo pre publikáciu pevnú väzbu, ktorá spolu s obálkou a ilustráciami Martina Cuco Luciaka a v neposlednom rade aj grafickou a typografickou úpravou Evy Piarovej, dodáva publikácii pútavý vzhľad.

Príbehy spod kiltu sú dôkazom toho, že literatúru určenú predovšetkým mladšej generácii si pokojne môžu prečítať aj päťdesiatroční čitatelia. A tak sa môžeme rozlúčiť posledným riadkom knihy: „Čo myslíte, kedy príde Donald?“

Príbehy spod kiltu (Veveričiak začína) si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, ak kliknete na tento link


Príbehy spod kiltu (Veveričiak začína)
Autor: Filip Červenák
Žáner: Fantasy
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2015
Počet strán: 480
Väzba: pevná
ISBN: 9788097193027


11. marca 2016
Jan A. Braun