Recenzia: Fearless Defenders - Feministky útočia...

Fearless Defenders
Defenders 1
Defenders 2
Defenders 3
Defenders 4

Skôr než ma nazvete sexistickým prasaťom, prečítajte si nasledujúce slová. Nie som sexistické prasa. Iba som úprimný a niekedy si ľudia mýlia úprimnosť s drzosťou. To je všetko. Takže keď vyhlásim, že komiksová séria Fearless Defenders je o feministkách, je to tak, pretože v podstate je to o feministkách. Ale, tak ako obvykle, skôr než napíšem niečo o novej superhrdinskej sérii, povieme si pár slov o jej minulých inkarnáciách. Tak sa ku mne pridajte a spolu sa vydáme späť v čase, do roku 1971, keď sa v magazíne Marvel Feature číslo 1 objavil prvý tím nazvaný Defenders.

Na začiatku nebol žiadny tím, iba mystický hrdina menom Dr. Strange, ktorému zrušili jeho komiksovú sériu. Tak sa scenárista Roy Thomas rozhodol, že záver jeho príbehu vyrozpráva v sériách Sub-Mariner a Incredible Hulk. V spomenutom crossovere spolupracoval Dr. Strange s Hulkom a Namorom na zastavení Lovecraftovských monštier. Po ďalšom dobrodružstve, v ktorom Namor spolupracoval s Hulkom a Silver Surferom na zastavení experimentu s ovládaním počasia, bol oficiálne založený tím Defenders.

Zakladajúcou štvoricou boli Dr. Strange, Hulk, Namor a Silver Surfer, ale podobne ako pri Avengers sa počet členov postupne zväčšoval a opäť zmenšoval. Nighthawk, Hellcat, Luke Cage, Red Guardian, Polaris, Iron Fist, Captain Marvel, Ms. Marvel a Hercules sú iba niektorí z hrdinov, ktorí sa pridali k Defenders. Niektorí sa zdržali na jedno, dve čísla, ďalší oveľa dlhšie. Táto, prvá séria mala celkovo 152 čísiel a bola ukončená v roku 1986 (pod zmeneným názvom New Defenders). Podieľali sa na nej Sal Buscema, Len Wein (ktorému vďačíme za Wolverina), Klaus Janson, Chris Claremont, Gerry Conway, Keith Giffen, Dave Cockrum a ďalší.

V roku 2001 sa objavila druhá séria Defenders. Zostava tímu zostala rovnaká (Hulk, Dr. Strange, Namor, Silver Surfer, plus Nighthawk, Hellcat a Valkyrie) a za ich dobrodružstvami stálo hlavne trio Kurt Busiek, Erik Larsen a Klaus Janson. Druhá séria sa dočkala iba dvanástich čísiel a vedľajšej minisérie nazvanej Order, v ktorej členovia tímu Defenders zohrali úlohu zlosynov. V roku 2005 si zobralo na paškál hrdinov z Defenders trio Keith Giffen, J. M. DeMatteis a Kevin Maguire. Ich päťdielnu minisériu absolútne odporúčam, keďže príbeh je krásne strelený a Giffen si robí srandu zo všetkého a zo všetkých. Vrátane Hulkovho penisu. Nehovoriac o výbornej Maguireovej kresbe a jeho detailných tvárach a ksichtoch.

Predposledná séria Defenders sa zrodila pred dvomi rokmi a dostali ju na starosti scenárista Matt Fraction a kreslič Terry Dodson. Okrem klasickej zostavy, Dr. Strange, Silver Surfer, Namor sa v tíme objavili aj Red She-Hulk a Iron Fist. Neskôr sa k tímu pridali Black Cat, Nick Fury a Ant-Man. Napriek tomu, že príbehy boli kvalitne napísané a Dodsonova kresba lahodila oku, bol príbeh tejto najnovšej inkarnácie známeho tímu pozastavený dvanástym číslom série v januári roku 2013. Ale vydavateľstvo Marvel nehodilo značku Defenders do žita. Prvého apríla sa na trhu objavilo prvé číslo novej série nazvanej Fearless Defenders s plne ženským obsadením. A vôbec nešlo o vtip. Bolo to celkom vážne.

Začalo sa to počas búrky v severnom Atlantiku. Konkrétnejšie, na palube lode plnej ľudí, ktorých najväčším hobby je pašovanie ukradnutých artefaktov. Medzi nimi sa ocitá súkromná vyšetrovateľka Misty Knight. Jej hobby je pre zmenu nakopávanie zadkov zločincom a pašerákom. Našťastie je majsterkou niekoľkých bojových umení a je ozbrojená bionickou rukou, za ktorú vďačí spoločnosti Stark Industries. Po rozbití niekoľkých húb a zlámaní tuctu kostí Misty zisťuje, že expašeráci pašovali nejakú sošku a mŕtvolu odetú vo vikingskej zbroji.

No skôr, než mohla zistiť viac, dorazili zamestnávatelia expašerákov a zahájili na Misty paľbu. Keď zistili, že záhadnú narušiteľku nezastavia výstrely z ákáčiek (bionická ruka dokáže vytvoriť štít), vytiahli ťažší kaliber. Raketomet je silná zbraň a ak ním zasiahnete správne miesto, dokážete jediným výstrelom potopiť loď. Našťastie si to Misty včas uvedomila a hlavička do Atlantiku ju zachránila. Jediný artefakt, ktorý zostal v celku, bola soška v jej ruke.

Nasledujúci deň navštívila Misty svoju šéfku archeologičku Dr. Annabelle Riggsovú. Tá identifikovala sošku ako podobizeň ducha asgardského posla, ktorý prináša dobré aj zlé správy. Ale jej dizajn bol tak trochu čudný, a tak sa pustila do skúmania sošky. Annabelline jemné prsty našli spoj, po ktorého stlačení začala soška spievať. Pieseň prebudila mŕtvych Vikingov v neďalekom masovom pohrebisku, ktoré Annabellini ľudia nedávno odkryli. Misty a jej bionická ruka sa budú musieť postarať o to, aby jej zamestnávateľka prežila.

Našťastie nie je na boj s nemŕtvymi sama. Na miesto dorazí tá, čo zbiera duše padlých na bojových poliach, štítonoska a hrdinka v jednom – Valkyrie.

Fearless Defenders je, dalo by sa povedať, pokračovaním príbehu Fearless. Ten sa odohrával po evente Fear Itself a v trinástich dieloch (vrátane nultého čísla) sme sledovali, ako Valkyrie hľadá mystické asgardské kladivá a snaží sa zabrániť tomu, aby sa dostali do ruky Sin (dcéra zlosyna menom Red Skull). Túto uzavretú sériu písal Cullen Bunn (Sixth Gun) a keď sa fanúšikovia dopočuli, že najnovšiu sériu Defenders bude písať práve on a bude v nej vystupovať Valkyrie, riadne im odľahlo.

Čo niektorí nevedia, je fakt, že Bunn mal v pláne resuscitovať tím Defenders s Valkyriou ako hlavnou veliteľkou tímu niekoľko mesiacov predtým, než došlo k celému tomu cirkusu ohľadom Marvel NOW!

Pri písaní posledného dielu série Fear Itself: Fearless bol Bunn v koncoch. Nevedel ako zakončiť príbeh. Vo svete Marvel univerza jestvovalo osem magických kladív a on sa ich potreboval nadobro zbaviť. Tak mu napadlo, že by sa tých kladív mohol zbaviť Valkyrior (tím Valkýr), vďaka čomu by Valkyrie získala nový cieľ: založiť nový Valkyrior, ktorého členkami by boli ženy Midgardu (Zeme). Po pár mesiacoch a zahájení Marvel NOW! povolil šéf Bunnovi aby odštartoval svoju verziu Defenders a voilá, Fearless Defenders boli na svete.

Prvou členkou tímu je už spomenutá Misty Knight. Kedysi bola policajtkou, no vďaka bombe prišla o pravú ruku. Našťastie jej Tony Stark daroval bionickú protézu ako poďakovanie za jej odvahu. Druhou členkou je Dr. Annabelle Riggsová, ktorú k archeológii dohnala záľuba v pozeraní filmov s Indiana Jonesom. Plus je lesbička, ktorá sa na prvý pohľad zamilovala do Valkyrie… pretože sex predáva. To nie je sexistické, to je fakt. Najnovšou členkou je obrnená a bojachtivá Hippolyta, dcéra boha vojny, Áresa. Tejto trojici velí Valkyrie, ktorá sa premáva na svojom lietajúcom koňovi menom Aragorn.

Prejdime ku kresbe. Tú dostal na starosti Will Sliney, ktorý sa čitateľom zapísal do podvedomia komiksovými pokračovaniami seriálov Farscape a MacGyver. Jeho kresba je dobrá (až na jednu nepodarenú nohu v prvom čísle) a je vidieť, že Will nemá problém kresliť akciu, obyčajné konverzácie ani bozkávanie dvoch žien. Takže sa zatiaľ nemôžem sťažovať (až na tú nohu). Ako je pri prvých číslach zvykom, aj Fearless Defenders má alternatívne obálky. O tie sa postarali Mark Brooks, Mike Deodato, Skottie Young a legendárny Milo Manara.

Fearless Defenders je zaujímavou voľbou, ak chcete skúsiť nejakú tímovku s postavami, ktoré nie sú tak veľmi známe ako členovia Avengers. A nielen kvôli lesbickej archeologičke. Príbeh má zatiaľ hlavu a pätu a vyzerá to tak, že Bunn má s tímom isté nekalé úmysly.


Fearless Defenders
Píše: Cullen Bunn
Kreslí: Will Sliney
Vydáva: Marvel Comics
Rok vydania: 2013


8. mája 2013
Marek „Keram“ Barányi