Recenzia: Fantázia 2016

Fantazia 2016 - obalka

Súťaž Martinus cena Fantázie 2016 zavŕšil zborník Fantázia 2016. Podobne ako minulý rok, aj tentokrát ide o hrubú knihu plnú kvalitných textov, ako dokazuje aj štedrá nádielka vysokých hodnotení podľa výslednej tabuľky. Zborník uzatvára esej O poviedke, o dobrej poviedke a o pôžitku z literatúry od profesora Ericha Mistríka – práve ňou odporúčam začať a ukončiť čítanie. Vynikajúco vystihuje to, o čo sa snaží každý dobrý autor, a čitateľom ponúka paletu spôsobov, akým sa texty dajú čítať. Vzhľadom na dve desiatky poviedok sa postupne v skratke budeme venovať každej, pretože si to naozaj zaslúžia a každá z nich má zaslúžené miesto v predkladanom zborníku.


Tajomstvo Lucie Modrej (Naďa Langová): Poviedka sa vzhľadom na svoj skôr rozprávkový ako fantasy námet približuje magickému realizmu. autorka vynikajúco pracuje s emóciami a z textu zapôsobí hĺbka ľudskosti. Jeden z najsilnejších textov knihy.

Ablanatha (Róbert Hric): Príbeh o láske premiešaný alchýmiou, mágiou a rytierstvom je vyrozprávaný dvomi časovými líniami. Poviedke značne prospela pochmúrna atmosféra a hodnovernosť motivácie postáv hnaných vlastnou posadnutosťou, inak by išlo o priemerný ľúbostný príbeh.

Ty vieš… (Honza Vojtíšek): Objavenie neznámeho muž v pracovnom tábore v budovateľských socialistických rokoch otrasie v základe veliteľom tábora. Kto to je? Skutočná postava alebo symbol? Autor dokazuje, že horor stále disponuje silou ukrytou v konfrontácii so skutočne nepochopiteľným javom. V kombinácii s umiestnením do dvoch beštiálnych totalitných režimov vzbudzuje naozaj zimomriavky.

Hľadá sa upír (Monika Kandriková): Poviedke na viacerých miestach chýba dynamika, zrýchlenie deja a záverečný zvrat však vynahradia predchádzajúce nedostatky. Plusom sú aj príležitostné slovné hry a humor.

Poviedka R. T. E. M. (Richard R. Senček) o mediálnej diskusii o materiáloch a ich životnosti patrí medzi slabšie v zborníku. Dej sa nevyvíja, je postavený na diskusných konfliktoch a záver pôsobí trochu nepatrične, akoby napísaný pre iný príbeh.

Posledný človek na Zemi v príbehu Sám (Peter Bíro) putuje k moru a čítame prevažne o jeho vnútornom svete a reflexii okolia. Autorovi sa podarilo výstižne zachytiť rozpadajúcu sa psychiku človeka v najextrémnejšej situácii. Veľmi dobre autor zvládol aj záver.

Smrť Erlewangovej dcéry (Dominika Madro): Text pracuje s motívom pomsty, katarzie a vnútorného obrátenia. Fantasy poviedka obsahuje pomerne veľa postáv, resp. mien, čo pôsobí na niektorých miestach mätúco, naopak záver príjemne prekvapil. Text je založený skôr na emóciách ako na napínavosti príbehu.

V hororovom príbehu Curriculum Vitae et Mortis (Miro Švercel) prekračuje vzťah otca a syna hranice záhrobia. Text je zručne napísaný, dobre vypointovaný, chýba v ňom však vysvetlenie motivácie uvedeného vzťahu.

Jednoznačný vrchol zborníka predstavuje Mesto spomienok (Erik Kotlárik). Obsahuje veľa nezvyčajných metafor a prirovnaní, venuje sa pomerne málo frekventovanej téme ukladania spomienok, respektíve budovania paláca spomienok. Sci-fi motív sa len akoby mihne v deji, opäť pripomína skôr magický realizmus.

Poviedka Zmluva (Lívia Lévyová) opisuje variáciu na tému zmluvy s diablom, zlovestná vo svojich dôsledkoch, ale bez hlbšieho ponoru do psychiky postáv sa s nimi nedá úplne súcitiť.

Muhehe (Mário Polónyi) patrí medzi slabšie kúsky zborníka. Poviedka je založená na grotesknom stretávaní čudných bytostí, viaceré situácie sú aj humorné, chýba však zápletka a koniec je useknutý rovnako ako nohy Muhehe.

Pracovné tábory v totalitnej spoločnosti budúcnosti nájdeme v Prestupnej stanici (Martin Pitorák). Text môžeme interpretovať aj ako memento, bezútešnú výstrahu všetkým súčasníkom žijúcich v komfortnej zóne svojej sociálnej bubliny.

U čierneho draka (Ján Gálik) predstavuje plnokrvnú fantasy s dynamickou zápletkou, primeraným množstvom postáv, akciou a zmysluplným dejom. Jedna z poviedok, ktoré by si hádam zaslúžili aj lepšie umiestnenie.

Rozprávkový motív rozvíja aj text Labute neplačú (Zuska Stožická) o výmene dieťaťa za žabiaka. Príbeh sa zameriava na citové prežívanie dvoch matiek, reálnej aj nadprirodzenej, a to s takou hĺbkou a precíznosťou, že ide o špičkový text hodný opakovaného čítania. To mimochodom platí o každej z prvých troch ocenených poviedok.

Invenčný horor Strašiak (Jozef Harendarčík) prekvapil desivou zápletkou so slamenými strašiakmi pôsobivo využívajúci zmenu perspektívy. Poviedka zaslúžene získala cenu Béla.

Farma nádejí (Mína Pávová) je poviedka založená na kontraste medzi fantastickým a realistickým, trpí však plochosťou postáv. Zaslúžila by si rozsiahlejší priestor, na ktorom by sa dala rozvinúť zápletka a postavy by sa mohli viac prejaviť.

Druhé miesto v súťaži si oprávnene vyslúžila poviedka Potom (Martin Petro). Tematizuje výskum posmrtného života v spojení s veľkým biznisom a túžbou po stratených blízkych. Skvelo napísaný text s rýchlym spádom, nápaditý, dynamický a strhujúci.

Hard sci-fi Topenie ľadov (Anna Olejárová) opisuje interakciu umelej inteligencie a sveta okolo; nechýba dobre spracovaná téma, akcia ani potenciál na pokračovanie, ako naznačuje aj samotná autorka.

Nejednoznačnosť svetov reality a snov privádza postavy poviedky Perníková chalúpka (Janko Stopjak) do hraničných situácií. Pôsobivý horor má síce určité štylistické nedostatky, jeho fantazmagorickému svetu to ale neuberá na strašidelnosti. Nezvyčajné je aj voľné prepojenie na iné poviedky publikované autorom v predchádzajúcich rokoch.

Zborník uzatvára poviedka Kosti, kostry, kostlivci (Janka Javorka), temný detektívny príbeh s presnou štruktúrou, prepracovanými postavami a potenciálom na dlhšiu novelu alebo ďalšiu poviedku z rozpolteného sveta budúcnosti.

Vnímanie textov je do určitej miery subjektívne, nedá sa však poprieť, že víťazné texty predstavujú tie najlepšie v zborníku. Neostáva nič iné, než Fantáziu 2016 odporúčať každému, kto chce mať reprezentatívny prehľad o súčasnej slovenskej fantastickej poviedke. A tiež popriať viacerým autorom, aby mali podmienky v rozvíjaní svojej imaginácie a vydali aj rozsiahlejšie knihy s vlastnou tvorbou.

Knihu Fantázia 2016 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou ISIC, pre podrobnosti kliknite na tento link


Fantázia 2016
Výber poviedok slovenskej literárnej súťaže Martinus Cena Fantázie 2016
Žáner: sci-fi, fantasy, horor
Vydavateľstvo: Fantázia
Rok vydania: 2016
Väzba: mäkká
Jazyk: slovenský
Počet strán: 364
ISBN: 9788089823031


Viac autorových článkov nájdete Medzi knihami.


6. decembra 2016
Ján Blažovský