Recenzia – Emily D. Beňová: Temní anjeli – Posolstvo

Temní anjeli - Posolstvo - obálka

Už obálka by vás mala varovať, do čoho sa chystáte vrhnúť. Ak niet pre vás úniku, pripravte sa na to, že realita môže byť ešte horšia, než vaše temné predtuchy. Možno budete zatínať zuby, zhlboka dýchať a opakovať si, že čo vás nezabije, to vás posilní… Ak teda román hrdinsky dočítate, o poriadny kus posuniete hranice vašej trpezlivosti.

Emily D. Beňová je na svoj vek pomerne plodná spisovateľka. Jej diela sa väčšinou radia do kategórie „červená knižnica“. V tomto prípade vložila do príbehu viac fantázie a pridala k nemu bonus, vďaka čomu sa Temní anjeli ocitli v kolónke fantasy literatúra… Splnila si zrejme veľký sen a vzdala hold jednej z obľúbených autoriek Stephenii Meyerovej a ságe Twilight. No týmto veľdielkom sa nechala ovplyvniť väčšmi, než je pre mnohých čitateľov zdravé a stráviteľné. Upíri, trblietavá pokožka, všetci krásni, mladí, úžasní a v centre diania hlavná hrdinka, ktorá neskutočne pripomína Bellu. Je tvrdohlavá, no zároveň bezmocná a všetci naokolo považujú za svoj životný údel ľúbiť ju, pomáhať jej, chrániť ju, hoci aj za cenu vlastného života.

Madyne je samotárka. Celý svoj život prežila so starou mamou na chudobnom predmestí Sydney. Jedného dňa do baru, v ktorom pracuje, začne chodiť neznámy muž. Neuveriteľne ju priťahuje a zároveň desí. Udalosti sa zbehnú tak, že cudzinca stretáva zas a znovu, čo sa nepáči starej mame ani Madyninmu kamarátovi Hankovi. Starká vnučke prezradí tajomstvo: Je dcérou upíra a po dovŕšení dvadsiatich troch rokov prejde premenou. Vyrovnať sa s touto skutočnosťou mladej hrdinke pomáha Hank, o ktorom zistí, že čírou náhodou je tiež synom vampíra a premenu má za sebou, spolu s tajomným neznámym menom Bruce. Ten sa Madyne prizná, že aj on je upír.

Nečakane niekto brutálne zavraždí Madyninu jedinú priateľku. Vtedy udalosti naberú rýchly spád. Bruce Madyne zachráni z rúk tajomného vraha a odnesie do bezpečia svojho domu v USA, kde žije so sestrou. Postupne sa zbližujú, no je to ťažké, pretože Madyne stále neprešla premenou. Spoločne čelia útokom neznámeho upíra, ktorý terorizuje ľudí v neďalekom mestečku. No všetkým je jasné, že hlavným cieľom je práve Madyne, ku ktorej sa tento predátor snaží za každú cenu dostať.

K tomuto deju sa musíte prepracovať cez 536 strán príbehu, ktorý, keby sa vyhodilo to, čo sa neustále opakuje, by mal sotva polovičný rozsah. Ide o jeden cyklicky sa vracajúci motív. Aby sme boli spravodliví, odohráva sa zakaždým v inom prostredí, v mierne zmenenej zápletke a je prerozprávaný trochu inými slovami.

Hrejivá žiara sálajúca z krbu osvetľovala jeho bezchybnú pokožku. O jeho dokonalosti a nadľudskej kráse som vôbec nepochybovala, no aj napriek tomu ma znovu ohúrila.

Román je plný klišé. Je ich toľko, že by závideli aj tvorcovia argentínskych telenoviel. Umelo vyvolávané napätie kvôli hlúpostiam, hádky a hlavná hrdinka, ktorá evidentne trpí permanentými príznakmi predmenštruačného syndrómu.

Nad konaním a myslením Madyne sa často pozastavíte a zrejme ho nebudete chápať. Možno sa budete cítiť ako pri čítaní Odviate vetrom, kde proste máte strašnú chuť chytiť tú úžasnú a obdivovanú Scarlett pod krk a plesknúť jej pár výchovných po papuli. Na druhej strane, ak by Beňová takto okato konanie svojej ústrednej postavy (postáv) neprispôsobovala svojmu zámeru, nemala by na pol tisícke stranách o čom písať.

V dialógoch sa autorka pričasto motá dokolečka. Neúnavne rieši rovnaké problémy, neustále opakuje tie isté otázky a odpovede. Vnútorný svet hlavnej hrdinky má veľkosť minigarsónky, do ktorej sa zmestí len obmedzený počet myšlienok. A z toho 80 % z nich patrí nádhernému, dokonalému, galantnému… Bruceovi.

Dialógy sú jednoduché a pre niektorých čitateľov môžu byť utrpením. V prostoduchých monológoch, ktoré Madine vedie, bez prestania preberá dokola rovnaké témy: Miluje ma? Aký je krásny, dokonalý! Prečo ma od seba odháňal? Bude sa vedieť ovládať? Nemiluje ma, lebo ma nechce premeniť. Takže stačí pár stránok, aby vám bolo jasné, o čom hlbokom bude naša krásavica do konca knihy premýšľať.

Ďalšia vec, ktorú si všimnete, sú chyby v texte. Či už ide o nárečové zvraty alebo skutočne neuveriteľné spojenia typu „čakať za nájomným“. Autorka sa príliš nenamáhala zistiť si reálie o krajinách, do ktorých zasadila dej (Austrália, USA). Logickým chybám v knihe sa tiež nevyhla. Taktiež dúfať, že sa dozviete, z akej príčiny sa ocitol boháč a krásavec Bruce v smradľavej putike V. cenovej kategórie v najhoršej štvrti mesta na opačnom konci sveta, bude od vás naivné.

Malebnosťou sa v knihe nešetrí. Do pozornosti aspoň dve prirovnania:

„To by skôr z neba padol meteorit, než by sa Bradford vzdal svojich drzých poznámok.“

„Hmm. To skôr hviezdy budú páliť.“

O pravidelných meteorických rojoch spisovateľka asi nepočula, ibaže by mala na mysli niečo ako tunguzský meteorit. Nuž a že hviezdy sú žeravé, kým nevyhasnú, to vie dnes aj žiačik základnej školy. Možno šlo len o básnické prirovnanie, ale cieľová skupina, ktorá by to mala takto pochopiť, je pre mňa záhadou.

Tí, ktorí poznajú moje recenzie, vedia, že na každom diele sa snažím nájsť niečo pozitívne. No na tomto románe sú pozoruhodné len dve veci: neskutočné úsilie autorky napísať si svoju vlastnú upírsku ságu a neuveriteľný počet strán, na ktorých tých pár myšlienok dokázala rozpísať.

Temní anjeli sa radia k upírskym romanciam. V skutočnosti je to masívna a presladená romantika s nádychom fantastiky, s prímesou naivného pátosu, to všetko orámované ťažkým osudom hlúpučkej hlavnej hrdinky, zaklincované naivnými monológmi a bohato očipkované nehynúcou túžbou všetkých zbožňovať ju a umrieť pre ňu. Skrátka výsledok vášnivej noci Twilightu a ľubovoľnej telenovely. Napriek závideniahodnému rozsahu, Posolstvo je len prvou časťou trilógie, takže je tu istá nádej, že sa príbeh ešte rozbehne. Po dočítaní tejto časti však tomu príliš neverím.

Fanúšikov (či skôr fanúšičky) si Temní anjeli určite nájdu, lebo tých má každá kniha. Ty, drahý čitateľ, ak nie si od hlavy po päty romantik, masochista, nevyžívaš sa v lacnej literatúre, prípadne nie si zanietený milovník príbehov o upíroch či nešťastnej a ťažko skúšanej láske dvoch mladých, krásnych a ešte všelijako inak úžasne postihnutých hrdinov, radšej po tejto knihe nesiahaj. Ak áno, je to presne pre teba.

Knihu Temní anjeli – Posolstvo si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Temní anjeli – Posolstvo
Séria Temní anjeli, 1. časť
Autorka: Emily D. Beňová
Vydavateľstvo: Elist
Rok vydania: 2017
Počet strán: 536
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788089861675


12. júna 2018
Ena