Recenzia – Ema Novotná: Svorka pri Vrchu kráľov

Svorka pri Vrchu kráľov

Ella je takmer obyčajná štrnásťročná dievčina. Na väčšinu života však nemá spomienky. Vyrastá v tajomnej akadémii a pre svoje znetvorenie nemá veľa priateľov. Jedného dňa sa jej podarí utiecť. Od toho momentu zažíva jedno dobrodružstvo za druhým. Dozvedá sa dokonca aj to, kým je. No nebezpečenstvo číha na každom kroku.


„Neuvedomuješ si, že možno nejde o to, čo dokážeš, ale na akej strane stojíš. A v čo veríš.“ (str. 87)

Debut mladučkej slovenskej autorky Emy Novotnej čitateľa vovedie do nám bežne známeho prostredia. S tým rozdielom, že popri ľuďoch tu jestvujú aj tajné magické komunity. Tú najväčšiu tvoria alfbristi – vlčí meniči s väzbami na drakov. Po prekvapivom úteku a istých peripetiách sa hlavná hrdinka dostane k významnej Svorke pri Vrchu kráľov. Tu sa postupne učí žiť.

Fungovanie sveta a jeho pravidlá autorka osvetľuje postupne, v pomerne hrubých kontúrach. Viac ako vysvetlenia ponúka fakty, no tie pre potreby tohto príbehu postačujú. Dej sa tak nikde nepristavuje príliš dlho. Tempo ostáva svižné a spomaľuje sa len v strednej časti. Tu sa Ella dozvedá najviac o novom svete. Zápletky sú skôr epizódne. Ich úlohou je zväčša podporiť dôležitosť jediného cieľa – nájdenia Stratených kroník Dorthinionu.

Štýl je obdobne jednoduchý ako príbehová línia. Kniha teda plynie celkom rýchlo. Navyše absencia zložitých politických hier a podrobného opisu fungovania sveta prepožičiava príbehu najmä oddychový účel. Ide o lineárne dobrodružstvo o mladej hrdinke z pera len o niečo málo staršej autorky. Príbeh je určený zväčša rovnakej vekovej kategórii, tí starší a náročnejší tak na stránkach knihy nájdu v podstate rozprávku.

„Ľudia aj alfbrisovia sú krutí, pretože sa chcú udržať pri živote. Je pre nich cennejší, než diamanty. No krutosť patrí k životu, prečo by to malo byť niečo nedobré? Ľudia i alfbrisovia sú zlí, pretože nemajú perfektné vlastnosti. Ale aj tí dobrí vyhlasujú, že nikto nie je dokonalý. Tým si idú proti sebe, proti svojim presvedčeniam. Nemali by sa aj oni teda považovať za zlých? A čo tí druhí? Považujú sa oni sami za nedobrých? Nie. Akurát tak mocných.“ (str. 123 – 124)

Keďže ide o prvotinu, text má aj očakávané neduhy. Práca s jazykom je opatrná a občas kostrbatá. Na druhej strane je vidieť, že Novotná je zvyknutá tvoriť príbehy. Jej rozprávanie má jasný začiatok a jasný koniec. Dokonca sa pristavila aj pri osvetlení motivácie aspoň niektorých aktérov. Objavujú sa ale aj momenty odporujúce logike.

Najviac sa to dotýka samotného vzdelávacieho systému. Študenti tu bez zjavných skúšok postupujú do vyšších tried. Občas im to trvá len niekoľko dní. Navyše oblečení v brneniach bez prípravy alebo vysvetlenia základov bojujú so skutočnými zbraňami. Predstava, ako sa tam potkýnajú o vlastné nohy s mečmi v rukách, je pomerne bizarná a vlastne aj desivá. Je teda čudné, že takmer nikto neskončil minimálne ťažko zranený alebo aj mŕtvy. Miesto toho sa, až na výnimky, zo všetkých stanú špičkovo vycvičení bojovníci.

Obdobných momentov je v knihe niekoľko. Mnoho z nich je možné vysvetliť autorkiným vekom. Skrátka – chýbajú jej skúsenosti. Tento problém sa snaží kompenzovať vlastnou fantáziou, no s rôznou mierou úspešnosti. Napriek uvedenému čitateľovi ponúka zaujímavý svet plný zázrakov.

Svorka pri Vrchu kráľov je vcelku klasický príklad debutu. Trpí aj nedostatkami, ktoré sa s prvými knihami autorov zvyknú spájať. Navzdory tomu Ema Novotná dokazuje, že má rozprávačský talent. Je teda bezpečné predpokladať, že o nej ešte budeme počuť. Možno aj vo vodách fantastiky.

Hodnotenie: 60 %

Knihu Černá čarodějka si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

Knihu Svorka pri Vrchu kráľov si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Svorka pri Vrchu kráľov
Žáner: fantasy, young adult
Autor: Ema Novotná
Vydavateľstvo: Mayor, s. r. o.
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Počet strán: 268
Väzba: mäkká
ISBN: 978–80–99994–05–9


Súvisiaci link

Predstavujeme – Ema Novotná: Svorka pri Vrchu kráľov


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.


31. mája 2022
Martina Urbanová
Zdroj informácií