Recenzia: Elementy (film)

Elementy

Hovorí sa, že protiklady sa priťahujú. Čo ale v prípade, ak je jeden z ohňa a druhý z vody? Oplatí sa vidieť animák v štýle Rómea a Júlie?


Posledné mesiace (roky?) kiná bojujú o diváka so streamovacími spoločnosťami a pomaly ale isto tento boj prehrávajú. V blízkej budúcnosti misky váh zrejme nakloní aj tohtoročný štrajk hercov a scenáristov. Preto sa netreba čudovať, že fanúšikovia filmu sú čoraz vyberavejší. Našťastie, v kinách je stále dostatok kvalitných snímok, hraných či animovaných. K tomu lepšiemu, čo sa dostalo v priebehu roka na plátna kinosál, patrí aj film Elementy od štúdia Disney a Pixar. Pripravte sa na poriadnu nálož emócií a odkazov na súčasný svet.

Ústrednou témou celého príbehu je svet elementov a ich kolobeh života v meste Element City, kde vrstvu privilegovaných obyvateľov tvoria bytosti vodného živla. Príslušníci ostatných elementov ako zem, vzduch a najmä oheň predstavujú nižšie spoločenské vrstvy. Metropola pôsobí ako typické veľkomesto tretieho sveta, v ktorom oddelene od seba ležia svety bohatých a chudobných. A to, ako dobre vieme, prináša množstvo problémov ako rasizmus, xenofóbia, migrácia a mnohé ďalšie.

V úvodnej sekvencii divák sleduje príchod dvojice ohnivákov – migrantov z Ohňového ostrova do vysnívaného mesta slobody. No už od prvých záberov môžu diváci vidieť diskrimináciu, rasovú a sociálnu nerovnosť, ako aj rozdielne podmienky na život a úspech. Našťastie sa našim hrdinom podarí aj v ťažkých podmienkach otvoriť si reštauráciu Ohnisko a obklopiť sa ďalšími ohnivákmi. Vytvoria komunitu, kde sa snažia vychovať dcéru Iskru, ktorá je veľmi temperamentnú a „príliš zapálená“.

Iskra rýchlo prevezme rolu hlavnej hrdinky a divák môže sledovať, ako sa pomaly pripravuje na deň, keď prevezme otcov obchod. Nie je to však také jednoduché, keďže jej povaha spôsobuje problémy a odrádza zákazníkov. Aby toho nebolo málo, do života sa jej pripletie zástupca vodného živla inšpektor potrubia Vodnár, ktorého ohniváčka od prvého momentu upúta. Obaja hlavní predstavitelia sa musia popasovať jednak s náročnou spoločnou úlohou, jednak s existenčnými problémami, spoločenskými rozdielmi a v neposlednom rade aj s odlišnými názormi na život, sny či povinnosti. Napriek tomu pomaly zisťujú, že hoci sa v rámci živlov k sebe vôbec nehodia, sú si stále bližší a ich láska dokáže zmeniť aj nemožné.

Tvorcovia z Pixaru už dlhé roky dokazujú, že vedia vytvoriť zaujímavé postavy plné kontrastov, špecifických vlastností, so všetkým plusmi i slabosťami. Vo filme tak divák môže vidieť otca ohniváka, pre ktorého voda predstavuje najväčšie zlo, vzdušnú šéfku obľubujúcu športové zápasy a taktiež bohatú, ale nie príliš namyslenú vodnú rodinu. Dospelí medzi postavami spoznajú mnoho príkladov z reálneho života, čo jednotlivým hrdinom dodá potrebnú plastickosť. Detský divák zase ocení nenásilné zobrazenie spolužitia rôznych rás.

Réžiu filmu si zobral na starosť dlhoročný americký animátor, filmár a dabingový herec Peter Sohn. Je známy najmä ako režisér rozprávky Dobrý dinosaurus (2015), ale diváci ho môžu poznať aj z ďalších filmov, ako napríklad Ratatouille (2007) či Rakeťák (2022) v ktorých daboval animované postavy. Má dostatok skúsenosti s animovanou tvorbou a je vidieť, že vie zaujať. Okrem skĺbenia ťažkých tém dobre pracuje aj s farebnou kompozíciou scén a jedinečným vizuálom.

Animácie sa každým rokom zlepšujú a obrovská vizuálna pestrosť je ozdobou aj tejto snímky. Divák môže sledovať rozdielne vyobrazenie jednotlivých častí sveta, mesta aj jednotlivých živlov a ich kultúry. Obraz je plný detailov, vtipných scén a realistických odlišností medzi sociálnymi triedami. Pestré, živé a prevažne pozitívne farby dodávajú filmu veľmi potrebnú rovinu, ktorá jednotlivé spoločenské motívy utlmuje správnym spôsobom. Nie tak, aby boli problémy odložené do úzadia, ale tak, aby bolo jasné, že aj napriek rozdielom sa dá žiť v spoločnosti s radosťou. Len treba chcieť.

O soundtrack sa postaral veľmi známy Thomas Newman, autor hudby desiatok kasových trhákov. Stačí spomenúť Vykúpenie z väznice Shawsank (1994), Zelená míľa (1999), Americká krása (1999), Cesta do zatratenia (2002), animáky Hľadá sa Nemo (2003), Hľadá sa Dory (2016) a Wall-E (2008), bondovky Skyfall (2012), Spectre (2015). Ide teda o skladateľa, ktorý až príliš dobre vie, čo robí. Preto sa nedá čudovať tomu, že jednotlivé hudobné motívy sú výborným doplnkom filmu. Pesničky sú dokonca také príjemné, že ich mnohí diváci určite ocenia aj samostatne.

Minutáž filmu mierne presahuje hodinu a štyridsať minút, čo sa dá v animovanej rozprávke považovať za štandardnú hodnotu. Súčasťou filmu je aj krátke pokračovanie animáku Hore (2009) o tom, ako starý Carl ide na rande. Táto krátkometrážna snímka sa premieta v našich kinách pri príležitosti stého výročia založenia spoločnosti Disney, ale hoci neurazí, ani veľmi nenadchne a divák by sa bez nej pokojne zaobišiel.

Film Elementy je nádherným vizuálnym zážitkom, plným emócií so skvelými ústrednými postavami. Hoci by malo ísť o rozprávku, pri ktorej si divák oddýchne, berie si na seba príliš veľa, no napriek tomu to všetko zvláda. Príbeh sa venuje ťažkým a vážnym témam a deťom môže pripadať komplikovaný, na druhej strane sa snaží podať rozdiely v spoločnosti hravou formou a dostatočne pútavo. Prevláda hlavne vyobrazenie lásky medzi odlišnými kultúrami, srší však aj vtipom a nenásilným morálnym poučením. Je určený pre deti aj pre dospelých a oplatí sa ho vidieť. A nie len preto, že zobrazuje reálny svet pomerne pravdivo.

Hodnotenie: 90 %


Elementy (orig.: Elemental)
Výroba: USA, 2023, 111 min
Réžia: Peter Sohn
Scenár: John Hoberg, Kat Likkel, Brenda Hsueh
Hudba: Thomas Newman
Hrajú: Mamoudou Athie, Leah Lewis, Wendi McLendon-Covey, Catherine O`Hara, Shila Omni, Ronnie Del Carmen, Matthew Yang King


Fantasy a sci-fi miluje od útleho detstva. Rád číta rôznorodé diela domácich i zahraničných autorov. Venuje sa aj vlastnej tvorbe. Recenzie a komentáre píše pre Fandom.sk a sci-fi.sk. Pod týmto linkom nájdete články Martina Tomčíka na Fandom.sk.


3. augusta 2023
Martin *Arcey* Tomčík
Zdroj informácií