Recenzia – Elaine & Vincent Lóre: Počátek v konci

Počátek v konci

Počátek v konci je príbeh jeho autorov. Aspoň oni to tvrdia. Udalosti, hoci sú prenesené do sveta fantázie a prepletené množstvom mysterióznych postáv, sú vraj reálne. Postavy sa vždy nerozhodujú správne a tiež sa zakaždým nedokážu s následkami svojich skutkov vyrovnať. Nuž, stáva sa všeličo.


Ak ste už na počiatku v koncoch

Áno, aj také niečo je možné. Po dočítaní nebudete tušiť, čo za knihu ste prečítali. Od začiatku vás obklopí až prílišné tajomno. Elaine &Vincent Lóre naznačia, prečo postavy konajú, ako konajú. Čo sa s nimi deje, pred čím unikajú, čo vidia a ako je možné, že vidia to, čo nevidia ostatní. Toľko tajomstiev však narobilo viac škody, než úžitku. Pretože nikto vlastne nič nepovedal.

Priateľstvo a láska sú najkrajšie ľudské city. Počátek v konci je plný lásky medzi hlavnými hrdinami Eileen a Christopherom. Blúdia svetom, no samota ani jedného nenapĺňa. V blízkosti oboch sa stále motá tajomná Sorin. Pre Eileen je Sorin, ktorú okrem nej nik nevidí, dlhé roky jedinou priateľkou a spoločníčkou.

Christopher je hráč a zbohatlík. Miluje svoju motorku, svoj dom a snaží sa zmeniť si život. Keď sa okolo neho začnú objavovať démoni ukrytí v tieňoch, zomrie mu starý kámoš a začne mať pocit, že prichádza o rozum, ukáže sa Sorin aj jemu. Pomôže mu zistiť, kým bol a kým by sa mohol stať. Christopherovi sa vracajú spomienky. Už vie, že Eileen bola, je a navždy zostane stredobodom jeho života. Vzájomné stretnutie sa stáva nevyhnutnosťou. Obaja si prežili od počiatku sveta svoje a v každom novom živote zakaždým kráčali spolu. No nevyspytateľní Daniel a Marlén sú im v pätách, hnaní túžbou panovať, ovládať, mať neobmedzenú moc. Nenávisť a láska dokážu zmeniť na nepoznanie. Zatiaľ čo sa Christopher s Eileen vzájomnou náklonnosťou menia k lepšiemu, démonický Daniel a Marlén túžia tento pár zničiť. Potrebujú ich silu, aby znásobili svoju moc a mohli zvrhnúť Natanaela, tvorcu „všehosvěta“. Lov sa začína. Temná strana využije každého, kto je ochotný upísať sa. Rovnako aj bytosti z podsvetia. S pokojom Angličana obrátia proti každému jeho zlé svedomie, strach či slabosti. Podarí sa Christopherovi a Eileen zachrániť? Budú ľudia a svet neustále manipulovaní Danielom? Čo podnikne Natanael, prastará bytosť s najväčšou mocou?


Zazvonil zvonec

Román Počátek v konci sa rodil dlhých sedem rokov. Prvýkrát sme o ňom mohli počuť zhruba pred dvoma rokmi. V niektorých FB skupinkách* autori uverejňovali kúsky textu, delili sa o svoje úspechy. Pravidelná a hlavne neúnavná propagácia a chvála vlastnej (stále rozpísanej práce vzbudila záujem. Kto by si nechcel prečítať niečo nové, skvelé, čo tu ešte nebolo? Dnes sa dá povedať, že kniha vzbudzuje rozpaky. V každom prípade sa Elaine a Vincentovi Lóre podarilo napísať taký záhadný príbeh, až ostal sám sebe záhadou.


Nič viac, iba fakty

Kniha samotná sa číta ľahko. Je rozdelená do krátkych kapitol, ktoré sú poprekladané zaujímavými ilustráciami od Petra Lysáčka. Temné, ladené čierno-bielo, k hororovému príbehu, akým by Počátek v konci mal byť, sedia. Jednotlivé úseky na seba nadväzujú len voľne. Každá z postáv totiž rozpráva udalosti zo svojej perspektívy. Text je písaný v ich forme, ktorú autori nie vždy zvládli. Miestami si na dve-tri vetičky odskočili z minulého času do prítomného, čo pôsobí rušivo.

State patriace Eileen sú romantické, chvíľami priam poetické, čo by sa hodilo do ružovejšieho typu literatúry. Predsa len rozoberať v horore, respektíve trileri donekončna lásku, city a pocity… Istým spôsobom jej texty miestami pôsobia umelo a strojene. Kontrastujú s kapitolami Christophera, ktorý je drsný, temný a udržuje napätie. Nočné jazdy na motorke či boje s démonmi sa čítajú dobre a sú plné krvi, potu a živočíšnosti. Ak bol kontrast autorským zámerom, želaný pozitívny efekt sa vyvolať nepodarilo.

Ďalšia vec, ktorá bije do očí, je nedostatočná redakčná práca. Text trpí napríklad na časté opakovanie tých istých slov v krátkom slede za sebou. Napr. na strane 252 v troch vetách za sebou je štyrikrát slovo prostor. Strana 255, štyri po sebe idúce vety a v nich je päťkrát použité slovko stromů.

Pisatelia sa nedokázali úplne dostať do kože svojich hrdinov. Zistíte, že viaceré postavy používajú tie isté slovné spojenia (sťa by všetkých jedna mater mala), nemajú vlastnú dušu, osobnosť, svojské vyjadrovanie.

Pri dialógoch chvíľami upadnete do depresie. Hrdinovia rozprávajú o veciach alebo udalostiach im evidentne známych, no vám sa nik neunúva aspoň naznačiť, čoho sa týkajú. Takže občas máte pocit, že sedíte v miestnosti plnej ľudí hovoriacich jazykom ovimbundu. Spoločnosť sa dobre baví, vy nerozumiete ani ň. Našli by sa aj ďalšie drobností, všetky však mala vychytať redakcia.


Vykúpenie v konci

Počátek v konci je zvláštny. Fantasy prvky sú zaujímavé a ozvláštňujú rozprávanie. Svety za svetmi, bludy reálnejšie než realita, životy, ktoré hrdinovia prežili. Nápad to bol výborný. Žiaľ, všetko to dobré tvorcovia obklopili takou dávkou tajomstva, až sa v ňom stratila pôvodná myšlienka, aj oni sami. Anotácia či ilustrácia na prebale vám nenapovedia. Možno je to špirála životov hlavných protagonistov či nekonečné množstvo zacyklených svetov a realít.

Suma sumárum: Ak patríte do klubu obdivovateľov šifier majstra Leonarda, milujete krížovky, hádanky a rébusy, budete určite spokojní. Každý čitateľ má iný vkus a možno práve vy ste tí, komu sa román bude páčiť a pochopíte aj nevypovedané.

Knihu Počátek v konci si môžete objednať napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Počátek v konci
Žáner: fantasy, mysteriózne
Autori: Elaine a Vincent Lóre
Vydavateľstvo: Cosmopolis – Grada
Počet strán: 296
Jazyk: český
Väzba: pevná
ISBN: 9788027105540


* Na Facebooku nájdete stránku venovanú tomuto literárnemu počinu a rovnako existuje aj webstránka.

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portály Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag.
Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


6. augusta 2019
Ena