Recenzia: East of West - Peklo na Zemi...

East of West 001
East of West promo

Mám rád autorov, ktorí nedokážu sklamať. Stačí povedať „Robert Kirkman“ a viete, že to bude niečo dobré, bez nadmerného klišé. Keď sa povie „Garth Ennis“, môžete si byť istí, že jeho príbeh bude plný rasizmu, nadávok, krvavej akcie, dialógov a monológov. Pri vyslovení mena „Jason Aaron“ zase viete, že čokoľvek čo ten muž napíše, stojí definitívne za to. Takto by som mohol pokračovať ešte pár minút, ale na to nemáme čas. Opäť sa totiž blíži koniec sveta a jeho zvestovateľom je dvakrát nominovaný, neskutočne schopný a talentovaný scenárista Jonathan Hickman. Keď sa nevenuje písaniu príbehov pre Marvel Comics, píše pre Image Comics, a práve pod ich hlavičkou vydal svoj najnovší počin East of West, v ktorom rozpúta doslova peklo na Zemi.

Začalo sa to v roku 1862, keď bola Amerika rozdelená Občianskou vojnou. Mnohí v nej padli a mnohí v nej slúžili. Jedným z vojakov bol Elijah Longstreet, oddaný vojak Severu. No ten počúvol Božie volanie, dal armáde zbohom a stal sa z neho Prorok Longstreet. O rok neskôr zložil Stojaci medveď, náčelník indiánskeho kmeňa Ponca, zbrane pred náčelníkom kmeňa Lakota. Náčelník kmeňa Červený mrak sa stal náčelníkom náčelníkov a zjednotil všetky indiánske kmene. Došlo k vojne Indiánov proti Únii, ktorá trvala dlhých dvadsať rokov. Až do dňa, keď sa objavil na oblohe oheň.

Dopad meteoritu brali ľudia ako znamenie od Boha. Vojna sa skončila, národy si medzi sebou rozdelili teritóriá a založili Sedem národov Ameriky. To sa stalo deviateho novembra roku 1908 a bola to tretia najdôležitejšia udalosť toho dňa. Prvou bola tá, že Prorok Longstreet napísal Druhé zjavenie Jána. Druhou udalosťou bola vízia, o ktorú sa Červený mrak podelil s radou starších. Keď tak obaja muži učinili, na mieste zomreli. Tieto písané a hovorené slová boli mnohými považované za Správu a pol storočia bola nekompletná. No potom, v Novom Šanghaji, spísal svoje posledné slová čínsky vodca v exile. Jeho slová boli chýbajúcou časťou Správy. Tri Správy sa stali jednou, a tá Správa bola príbehom o konci sveta. A príchode štyroch jazdcov Apokalypsy.

Podobne ako pri predchádzajúcej sérii The Manhattan Projects aj v tomto komikse sa Hickman naplno oddáva svojej vášni: vytváraniu nových dejín, mytológie a alternatívnej budúcnosti sveta. Čo keby Občianska vojna netrvala štyri roky, tri týždne, šesť dní a posledný výstrel nebol vystrelený v roku 1865? Čo keby trvala oveľa dlhšie? Neviem prečo, ale Jonathan Hickman dokáže neskutočne dobre a uveriteľne pretvárať históriu. A absolútne mu to žeriem. Nehovoriac o „evolúcii“ štyroch jazdcov Apokalypsy. Pretože keď sa povie štyria jazdci Apokalypsy, ľudia si predstavia štyroch tvorov na koňoch. Chorľavý Mor na bielom, obrnenú Vojnu na ohnivom, vychudnutý Hlad na čiernom a všemocnú Smrť na matne zelenom koni.

Hickman sa rozhodol urobiť niečo iné. Príbeh Jazdcov sa začína v roku 2064 a apokalyptická štvorica neprichádza na koňoch, keď sú prelomené štyri pečate zo siedmych na zvitku v pravej ruke Božej. Oni sa „rodia“ z pečatí na posvätnom mieste. Všetko šlo presne podľa plánu, ale príchod Jazdcov mal dve negatíva (okrem toho, že ich príchod je predzvesťou konca sveta). Prvým bol fakt, že keď sa jazdci znovuzrodili, boli deťmi. Veľmi nebezpečnými a smrtiaci deťmi, ale aj tak. To je pre nadpozemské tvory ponižujúce. Druhým problémom bolo, že namiesto štyroch jazdcov Apokalypsy sa vrátili na Zem iba traja.

Teraz sa dostávame k tomu, čo je pre jedných veľkým plusom a pre druhých veľkým mínusom. Štýl rozprávania. Príbeh sa začína príchodom apokalyptickej trojice, nasledujú flashbacky na udalosti z Občianskej vojny, potom príbeh skočí nohami do prítomnosti, keď už vidíme dospelých jazdcov Apokalypsy, a to je sprevádzané spomienkami na udalosti, ktoré zjavne viedli k „smrti“ jedného z Jazdcov. Potom sa na chvíľu vrátime k detským verziám Jazdcov a nakoniec je to zakončené návštevou prezidenta v prítomnosti. Možno sa to zdá byť chaotické, ale Hickman príbeh krásne rozfázoval a vyrozprával. Plus, všetko je to krásne nakreslené Nickom Dragottom. Dragotta spolupracoval s Hickmanom už na sérii FF v roku 2012, takže vedel do čoho ide. Ale ani najlepšia kresba sa nezaobíde bez poriadneho koloringu. Ten dostal na starosti Frank Martin Junior a jeho farby sú absolútne úchvatné.

East of West je krásna Hickmanova vízia dystopickej alternatívnej histórie odohrávajúcej sa v štýle vedecko-fantastického westernu, na pokraji Apokalypsy. Prvý diel má viac ako tridsaťpäť strán a číta sa ako úvodný diel knižnej ságy. Dokonca máte v komikse mapku. East of West absolútne odporúčam, ak ste fanúšikovia tvorby Jonathana Hickmana, Apokalypsy, prípadne násilne krásnych a krásne násilných westernov so štipkou fantastična. Alebo ak máte jednoducho radi dobré komiksy.


East of West
Píše: Jonathan Hickman
Kreslí: Nick Dragotta
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2013


30. apríla 2013
Marek „Keram“ Barányi