Recenzia: Drumhellar

Hellblazer na drogách

Drumhellar 001
Drumhellar

Autori sa odjakživa nechávajú inšpirovať rôznymi vecami. Niektorí berú drogy, zapisujú si sny alebo životné skúsenosti. Kanadskému scenáristovi a kresličovi v jednom Rileymu Rossmovi stačilo, aby navštívil mestečko Drumheller. Tam si prenajal dom, nafotil a nakreslil scenérie, pohovoril si s miestnymi a týždeň pracoval na základnom koncepte svojho nového komiksu. Výsledkom je nová komiksová séria vydávaná vydavateľstvom Image Comics a nazvaná Drumhellar.

Drum Hellar má fakt blbý deň. Nie že by jeho bežné dni neboli blbé. Drum má totiž istý dar, ktorý je mu viac na obtiaž než na osoh. Vidí veci, ktoré mnohí ľudia nevidia. No aj jeho vyviedlo z miery, keď sa ocitol v župane na golfovom ihrisku, s golfovou palicou v ruke, a do palice udrel blesk, z bahna sa vynoril páv, zniesol zlaté vajce, ktoré následne explodovalo a v diere po vajci sa objavila iná realita. A ako keby to nestačilo, Drum nestihol požiť psychedeliká, pretože o ne prišiel pri stávke s démonom.

Nášmu hrdinovi je jasné, že to čo videl, je predzvesťou niečoho veľkého. Obvykle totiž nezažíva také „tripy“. Jediná, kto mu môže pomôcť s jeho problémom a získaním nových psychedelík, je Padma, expriateľka a naturopatka (niečo ako botanička). Po krátkom zvítaní a ujasnení pravidiel sa Drum vydáva hľadať miesto, o ktorom mu vo vízii „povedal“ páv. Našťastie mu pomáha Harold… ružový duch, ktorý vyzerá ako lietajúca mačka.

Celý príbeh tohto „tripy“ komiksu sa číta tak, ako som opísal. Neviete, kto je hlavná postava. Len sa niečo stane, potom sa stane niečo iné a potom sa stane zasa niečo ďalšie a sú vám predstavené postavy, o ktorých neviete ani prd. Napriek tomu je vidno, že Rossmo vie, čo robí, a vie ako zaujať čitateľov. Veď nakoniec, niečo podobné urobil vo svojich predchádzajúcich čudných sériách: Proof, Green Wake, Cowboy Ninja Viking a Bedlam.

Ako dejisko príbehu si Rossmo vybral zapadákov niekde v Južnej Dakote. Dôvod je jednoduchý: Rossmo sa ako kreslič potrebuje vybúriť a ako jeden z mála autorov rád skúma prírodu konceptuálne a vizuálne. Najväčším ťahákom tohto komiksu je na sto percent jeho kresba. Ten človek má jednoducho talent pre zachytenie atmosféry a surreálnosti, a to, čo predvádza, v tomto príbehu stojí za to. Všetko je to krásne čudné no zároveň zábavné.

Drumhellar nie je príbehovo nijako originálny (na druhej strane, čo už je len v dnešnej dobe originálne?), ale samotné vyhotovenie a vyrozprávanie je na jednotku. Je to ako čítať komiks zo série Hellblazer (myslím tú klasickú, tá nová pre mňa nejestvuje), v ktorom je John neustále pod vplyvom drog. A to stojí za skúšku. Myslím komiks, nie drogy.


Drumhellar
Píše: Riley Rossmo
Kreslí: Riley Rossmo
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2013


13. decembra 2013
Marek „Keram“ Barányi