Recenzia: Dracula - Neznáma legenda

Od tej tragédie na „T“, ktorá nadobro poznačila upírske filmy, sa mnoho titulov snažilo napraviť démonické renomé. Aspoň však môžeme zdĺhavé hodnotenia vyjadriť stručným: „Stále lepšie ako…“

Ako sa z Brucea stal Batman? Ako sa z Petra stal Spiderman? Kto stráži Strážcov? No predovšetkým, od koho dostal cucflek Dracula? Máme tak radi, keď naši hrdinovia, antihrdinovia a zloduchovia nakopávajú zadky, no tiež nás teší, keď sa dozvedáme o ich prerode z pôvodnej osobnosti na totálneho frajera.

Príbeh neznámej legendy hovorí, že Vladko musel ako malý zasran odmakať službu u tureckého vojska. Tento fakt sa zhoduje so skutočnou históriou. Pramene (teda wikipédia) potvrdzujú, že ako 12-ročný odišiel na štyri roky do Osmanskej ríše ako vazal. Po návrate zasadne na trón Transylvánie a žije viac menej usporiadaný život spravodlivého panovníka. Sem-tam pošle dobiedzajúcim Turkom nejakú tú cenu útechy, aby dali pokoj, sem-tam odprace ich rozžuté mrciny spod príbytku tajomného strašidla v horách. No jedného dňa však sultán Mehmed dosť prestrelí a chce od Vlada mladých chlapcov do armády. Vrátane mladého princa. Vlado na to že: „Nič nebude!“, odpľuje si a zapredá dušu Tywinovi Lannisterovi. A predsa vieme, že s nimi sa ondiať neradno.

Pre vladára je to však ponuka lákavá, aj keď riskantná. Upírske superschopnosti bude mať tri dni a ak ich vydrží bez krvavého milkšejku, po uplynutí lehoty sa z neho opäť stane človek. A tak sa Vlad stane Batmanom, predtým než to bolo cool.

Prevažnú väčšinu zásluh na pozerateľnosti filmu môžeme pripísať predstaviteľovi najznámejšieho hemofilika, a to pomerne známemu hercovi Lukovi „Jáj-veď-to-je-ten“ Evansovi. Aj keď niektorí sa musia dlhšie zamyslieť, spomenú si naňho ako na záporáka z Rýcho a zbesilo 6, Dia z prachom zapadnutej Vojny bohov a najnovšie aj ako Barda (so statočnými bokom-bardami) z hobitskej ságy. Veľký herecký potenciál sa mu nedá uprieť a pre rolu je takmer aj stvorený: len si všimnite jeho chrup v scénach, kde ešte nemá alergiu na slnko. Evansova charizma však ešte viac zatieňuje mdlý prejav jeho hereckej partnerky, Draculovej manželky. Tvorcovia asi chceli nechať vyniknúť hlavnú postavu a obsadenie herečky „Kerá Toje?“ možno účel splnilo, no od polovice filmu nad jej správaním len prevraciame oči. Hlavný zloduch – turecký šéf výrazne nevynikol, napriek tomu, že ho stvárnil Dominic „Ironmanov tatko“ Cooper. Zaujímavosť: tak ako Evans, aj Cooper hral záporáka vo filme o rýchlych autách (Need for Speed). A samozrejme v roli Draculovho stvoriteľa vládne Charles Dance, v ostatnom čase populárny najmä vďaka seriálu Hry o tróny.

Čo sa týka upírskej mytológoie, pôsobí snímka ako balzam na krvilačnú dušu, rozorvanú trblietavou ságou. No nielen to. Ohromujúce efekty, bojové scény, v ktorých sa celkom McGyverovsky využíva potenciál tvorov noci, prispievajú k celkovému pozitívnemu zážitku. Film prinajmenšom pobaví a rozptýli, prípadne poteší zaujímavými fintami, ktoré sa postavám podaria. Niekoľkým „čeloplieskacích“ klišé sa síce nevyhneme, ale tie sa dajú prežiť. Alebo skôr prežuť.

V súčasnosti je celkom v móde analyzovať psychológiu a motiváciu notoricky známych ničomníkov, či dokonca ich obhajovať. Zlá kráľovná v Snehulienke bola kruto poznačená, Maleficent bola v skutočnosti obeťou a Pluto je predsa len planéta. Samozrejme, že nevieme detaily o skutočnom živote týchto osobností, či už boli fiktívne, ozajstné alebo prikrášlené. V niektorých prípadoch je za tým niečo viac ako „zabili ste mi šteňa, teraz vám zo zadkov urobím trhací kalendár“. No inokedy rozmýšľate, aký asi v skutočnosti bol chlapík, ktorý mal prezývku Vlad Narážač.


Dracula – Neznáma legenda (orig. názov: Dracula Untold)
Žáner: fantasy, akčný
Výroba: USA, 2014, 92 min.
Réžia: Gary Shore
Scenár: Matt Sazama, Burk Sharpless
Hrajú: Luke Evans, Dominic Cooper, Sarah Gadonová, Samantha Barksová, Zach McGowan, Paul Kaye, Art Parkinson, Charles Dance a i.


21. novembra 2014
Mária Antoničová