Recenzia: Doktor Strange v mnohovesmíre šialenstva

Doktor Strange nie iba v multivesmíre šialenstva, ale aj v multiotváraní dejových liniek

Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva

Dočkali sme sa dlho očakávaného filmu z dielne Marvel, ktorý hneď od uvedenia do kín rozpútal medzi fanúšikmi vášnivé diskusie.


Premiéra filmu sa pôvodne mala konať v roku 2021, avšak pre pandémiu sa presunula na 6. máj 2022. Hlavnú úlohu doktora Stevena Strangea si, ako v predošlom filme, zahral Benedict Cumberbatch. Známe boli aj mená iných hercov z prvého dielu – Benedict Wong, ktorý hrá postavu Wonga, Rachel McAdams ako Christina Palmer či Chiwetel Ejiofor ako Karl Mordo. Významnou postavou v tomto filme mala byť aj postava z iných marvelovských filmov Wanda Maximoff, ktorú stvárňuje Elizabeth Olsen. Nová postava, o ktorej sme vedeli, že sa vo filme objaví, bola America Chavez a hrá ju mladá herečka Xochitl Gomez.

Pre lepšiu orientáciu v najnovšom filme si pripomeňme, že Wonga sme mohli naposledy vidieť vo filme Shang-Chi: Legenda o desiatich prsteňoch, kde sa iba mihol a pre jeho príbeh to nebolo nejako podstatné. V seriáli WandaVision sme mohli sledovať Wandu po udalostiach v Endgame. Tento seriál je podstatné vidieť kvôli lepšiemu porozumeniu aktuálneho stavu tejto postavy a jej transformácii na ScarletWitch. Doktor Strange naposledy vystupoval v najnovšom filme o Spider-Manovi – Bez domova. Nevydareným kúzlom tu otvoril prechod do viacerých realít, a tak sme sa mohli tešiť z návratu množstva postáv z predošlých sérii filmov o Spider-Manovi.

Dôležitým elementom filmu Doktor Strange v mnohovesmíre šialenstva je režisér Sam Raimi, ktorý režíroval pôvodných Spider-Manov (s Tobey Maguireom) a viacero hororových filmov, napríklad pôvodný Evil Dead či Stiahni ma do pekla. Možno aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa predpokladalo, že nový Strange bude dosť hororový. Raimi sa na svojich filmoch zvyčajne svojsky podpíše. V prípade Doktora sa to prejavilo v miestami až strašidelnej atmosfére doplnenej skvelým vizuálnym zážitkom. Na ten sme pri marvelovkách, samozrejme, zvyknutí. Občas diváka môže zaskočiť vyobrazenie niektorej scény či postáv. V žiadnej inej marvelovke doteraz nebolo vidno bojovať mŕtvolu v rozklade. Objaví sa aj klasická „ľakačka“, napriek tomu má film k bližšie k duchárskej fantasy ako k hororu.

Scenár sa konceptom podobá najnovšiemu Spider-Manovi. Veľmi jednoducho a bez veľkého zamýšľania sa hlavné postavy dostanú do problému, ktorý musia vyriešiť. Poradiť sa idú k ďalšiemu avengerovi – a veci sa začnú komplikovať. V prípade Spider-Mana fungoval návrat postáv a nostalgia. Nie je tajomstvom, že aj v tomto filme sa môžeme tešiť na nejaké to cameo. Stavať celý dej tak, aby sme v ňom mohli vidieť postavy z iných marveloviek, ale veľmi uberá príbehu. Ten bol do istej miery nečakaný, plný akcie, avšak dalo by sa ho v skratke opísať pár vetami.

Tento film sa, tak ako aj mnohé predošlé z tejto série, snaží zapôsobiť na emócie. Nielen na divácke. Pracuje s tým, že ľudská stránka človeka je silnejšia ako kúzlo. To je minimálne diskutabilné, avšak v momente, ako sa začneme rozprávať o kúzlení, by sme mali dať racionálnosť pravdepodobne bokom. Môžeme si všimnúť, že superschopnosti a sila postáv sa trochu ohýba podľa toho, ako to potrebuje dej, avšak teoretické vysvetlenia (racionálnosť už vypúšťame) sa nájsť dajú. Predsa len, kúzlenie a multivesmír. Divákovi chýba aj lepšie porozumenie stavu postáv. Seriál WandaVision síce napovie, že Wanda si vytvorila vo svojom vlastnom svete deti, avšak jej konaniu rozumieť nebudete. Na romantickú linku tvorcovia využili doktorku Christine Palmer známu z prvého „doktorovho“ filmu. Táto postava v jednotke pekne pomohla k vykresleniu egocentrizmu Stevena Strangea, takže prikladať teraz vážnosť jej romantickému vzťahu nebolo najlepšie riešenie. Ľúbostná linka je však v marvelovkách povinnou jazdou, i keď v niektorých prípadoch (ako v tomto) trochu silenou.

Film posunul príbehy hlavných postáv dosť výrazným spôsobom, a preto by si ho mal pozrieť každý, kto plánuje sledovať ďalšie filmy či seriály z tohto multiverza. Štúdio Marvel si urobilo akoby miliónový seriál, ktorý púšťa v kine. Príbehy vo filmoch či seriáloch sa ukončia iba čiastočne (alebo vôbec nie) a chystajú si tak pôdu na ďalšie pokračovanie. Skalnému fanúšikovi to nevadí. V prípade, že chcete ísť do kina, vám však nestačí vidieť predchádzajúce sólo filmy hrdinu. Dokonca nestačí ani pozrieť si všetky filmy, kde sa hrdina ocitol. S veľkou pravdepodobnosťou sa totiž vo filme vyskytne ďalšia postava alebo postavy, ktorých pozadie je tiež podstatné poznať. To je pravdepodobne najväčšia výhoda a zároveň nevýhoda tohto konceptu. Fanúšikovia si sled filmov a seriálov pozrú bez ohľadu na to, aké budú ohlasy. Ten, kto nevidel žiadne marvelovky alebo videl len málo z nich a chcel by sledovať nové veci z tejto dielne, má domácu úlohu na skutočne veľa hodín (na dopozeranie). Vo filme Doktor Strange v mnohovesmíre šialenstva teda, ako sa v marvelovskom univerze dalo čakať, akcia ďaleko prevyšuje kvalitu scenáru. Čo sa ale týka vizuálneho stvárnenia a režisérskej práce, je film majstrovským dielom.

Hodnotenie: 80 %


Doktor Strange v mnohovesmíre šialenstva (orig.: Doctor Strange in the Multiverse of Madness)
Žáner: fantasy, scifi
Výroba: USA, 2022, 127 min
Réžia: Sam Raimi
Predloha: Stan Lee (komiks), Steve Ditko (komiks)
Scenár: Michael Waldron, Jade Halley Bartlett
Kamera: John Mathieson
Hudba: Danny Elfman
Hrajú: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Benedict Wong, Xochitl Gomez, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams a ďalší.


Súvisiace linky

Recenzie na predchádzajúce filmy štúdia Marvel


11. mája 2022
Monika Malastová
Zdroj informácií