Recenzia: Doctor Strange – Nejvyšší čaroděj 1: Napříč vesmírem

Doctor Strange Napric vesmirem - Nejvyssi carodej

Majster mystických umení trilióny kilometrov od New Yorku.


Podenka je hmyz žijúci len niekoľko hodín. Nie je to bohvieako dlhý život. Skrátka, nič netrvá večne. Nielen život podenky, ale ani konce komiksových sérií. Dvojnásobne to platí u mainstreamových, kde je v podstate až nereálne, aby jedného dňa „navždy“ prestali vychádzať. Niekedy to trvá dlhšie, ale napokon sa vždy vrátia. Je to jedna z mála istôt na svete.

Aktuálne sa comebacku dočkal obľúbený marvelácky čáryfuk Doctor Strange. Pritom ubehlo len zopár mesiacov, odkedy sme sa s ním rozlúčili v recenzii na komiks Doctor Strange 8: Zatracení.

Vyhodíte ho dverami, priletí oknom. Už je tu zas. Tentokrát v príbehoch zastrešených pod názvom Nejvyšší čaroděj. Na trh vstupuje prvý diel. Bývalý špičkový chirurg v komiksovej knihe s podtitulom Napříč vesmírem prekvapivo rieši problémy s nedostatkom mágie a s tým, že za jej používanie musí platiť.

Prečo prekvapivo? Pretože plus mínus presne o to isté šlo aj v spomínanej sérii z rokov 2016 – 2018, ktorú začal Jason Aaron a dokončil Donny Cates (česť hosťujúcim výnimkám). Hneď v roku 2018 na ňu nadviazal Mark Waid. Ten si to nekomplikoval a mierne skopíroval predchádzajúcu zápletku. Toto uľahčenie si práce zaskočí, pretože keby sa robil zoznam najskúsenejších amerických komiksových scenáristov za posledné desaťročia, Mark by sa doňho vďaka trhákom Království tvé, Daredevil: Zvuk a zlost alebo Amazing Spider-Man: Rodinný podnik určite dostal.

Aby sme mu však nekrivdili, jeden zásadný rozdiel tu je. A to vo vesmíre. V Napříč vesmírem totiž dôjde Stephen k záveru, že na svete už niet mágie, resp. je totálne vyčerpaná. Tým pádom, ak by sa dovalila nová hrozba ohrozujúca život na Zemi, Najvyšší čarodejník by sa zmohol maximálne na zmiznutie králika z klobúka a následne by bol vymazaný z povrchu zemského. A všetok život na Modrej planéte s ním.

Niečo také je pochopiteľne neprípustné. S háklivou situáciou je nutné okamžite niečo urobiť. Za kým po radu chodíte vy? Strange za Iron Manom. Kam inam, než do baru. Z tejto scény možno zostanete zaskočení, keďže páni vyzerajú ako dvojičky.

Legendárny playboy a ešte legendárnejší filantrop (a multimiliardár) Stephenovi poskytne síce šialenú radu, ale čo je vo svete superhrdinov šialené? Dôjde k pomerne logickému záveru, že ak mágia nie je na Zemi, mohla by byť vo vesmíre.

Expert na astrálne telá sa ani nenazdá a už sedí vo vesmírnom korábe Made in Stark. Samozrejme červenom. Rúti sa do vesmíru. Tu hľadá, nachádza, občas stráca to, čo hľadal (a dočasne našiel), získava nečakaných spojencov i čakaných protivníkov a opäť raz hrozí zánik svetov (alebo aspoň planéty, prinajmenšom našej).

Celé je to tentokrát iné a svieže práve vďaka umiestneniu deja do vesmíru. Na vzdialené planéty, galaxie. V hlbinách kozmu sa k „Pozemšťákovi“ zďaleka nesprávajú s toľkou úctou, akú by si zaslúžil. Vlastne sa k nemu nesprávajú so žiadnou úctou. V nových podmienkach si ju bude musieť zaslúžiť. Čo myslíte, zvládne to?

Ilustrátor Jesús Saiz má s marveláckymi ikonami bohaté skúsenosti. Jeho prácu sme mohli obdivovať v dielach Tajné impérium 2 alebo Captain America – Steve Rogers 2: Maria Hillová před soudem. Španielsky macher na superhrdinské výtvarníctvo ponúka široké portfólio mimozemských rás, sokov, antagonistov, kozmických plavidiel, zbraní. Nešetrí farbami ani nápadmi. Ale fanúšik sa možno nebude vedieť tak úplne stopercentne zbaviť dojmu, že v prvých dieloch Aaronovej/Catesovej série bol Stephenov svet predsa len hravejší a originálnejší. Pripomínal pestrofarebnú fontánu, okolo ktorej je vysadená krikľavo fialová tráva a z neba prší jahodová šumienka. Strange od Marka Waida je skôr už len šumienka.

Mág je tu nakreslený inak, než sme zvyknutí zo spomínaného Aaronovho runu. Na začiatku si poviete „jasné, veď toto je iná séria“, ale na konci zostanete zaskočení, keďže… Dobre, už mlčím. Dodám azda len to, že práve vďaka koncu je možné, že sa budete tešiť na pokračovanie, pretože sľubuje zaujímavé zvraty.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Doctor Strange – Nejvyšší čaroděj 1: Napříč vesmírem si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Doctor Strange – Nejvyšší čaroděj 1: Napříč vesmírem (orig.: Doctor Strange by Mark Waid Vol. 1: Across The Universe)
Autor: Mark Waid
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Jesús Saiz
Jazyk: český
Preklad: Kateřina Tichá
Počet strán: 116
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7679–149–7


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


28. apríla 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií