Recenzia – Doctor Strange 8: Zatracení (komiks)

Doctor Strange 8 Zatracení
Séria Dr. Strange 1 - 8 obálky

Definitívne finále osemdielneho strangeovského špeciálu je tu.


Udalosti rozhýbané Captainom America v pazúroch Hydry (pozri nižšie) zničili Las Vegas. Strange mesto vrátil do reality. Vedel, že cena, ktorú za to zaplatí, bude vysoká. Že tentokrát zašiel priďaleko i na svoje pomery. Lenže… neoplatilo sa. Mesto sa okamžite dostalo pod nadvládu pána pekla Mefista. Strange je zatratený. Našťastie, psí duch Bats vyhľadá Wonga. Čarodejníkov verný pomocník dá dokopy nepravdepodobnú skupinu a spoločne vyrazia do Mesta hriechu…

Najprv si v tom spravme poriadok. Doctor Strange: Zatracení (ďalej len DSZ) je jednak samozrejme plnohodnotnou súčasťou série (viď. spoločná fotka), ktorú CREW vydáva od roku 2018. Štartoval ju legendárny drsňák Jason Aaron (Skalpy, Muži hněvu). Zároveň však nie je klasickým pokračovaním. Odohráva sa totiž súbežne s udalosťami zo sedmičky, ale z pohľadu iných postáv. Tým pádom slúži na doplnenie dier zo sedmičky, Města hříchu.

Aby bola situácia ešte zamotanejšia, DSZ úzko súvisí s udalosťami zo série Tajné impérium, ktorej dva hrubé zväzky v roku 2021 vydalo BB/art. Ono to ale vlastne nie je tak úplne pravda, lebo s Tajným impériom (alias s prechodom Kapitána Ameriku na stranu Hydry) súvisí Strange už od päťky.

Tak čo, ešte ste sa nestratili?

Ak nie, tak dodajme, že na DSZ je zaujímavé, že v ňom expert na astrálne telá vystupuje len okrajovo. Ale nepanikárte! Prekvapivo to funguje. Starý dobrý Wong pozliepa čáryfukových záchrancov z nepravdepodobných a absurdných postáv. Okrem iných z Bladea, Iron Fista, Ghost Ridera alebo Man-Thinga (marveláckeho Bažináča z DC).

Bohužiaľ sa ukáže, že je to robené na efekt. Napr. Mister Knight je tu doslova na… nič. Scenáristi Donny Cates (ktorý sériu píše od šestky a na konte má tiež Venom 1: Rex) a Nick Spencer (ktorý napísal všetky komiksy pojednávajúce o Kapitánovej zrade) to nemali ktovieako premyslené. Nie je teda žiadnym prekvapením, keď sa ukáže, že jediný dôvod, prečo tu vystupuje Blade, je zrejme ten, aby mohol zaznieť vtipný dialóg na tému „počuj, som lovkyňa netvorov, ale nemôžem povedať, že by som počas svojej kariéry stretla nejakého upíra, predstavujú naozaj až taký problém pre spoločnosť, ako sa nás snažíš presvedčiť?“.

Pokiaľ sa postavy navzájom doberajú, je to sranda. Akonáhle ale vyrazia do boja, ukáže sa, že proti takému mocnému nepriateľovi nemajú šancu a slúžia len na odlákanie pozornosti. Najviac to zamrzí pri dejom neviditeľne plávajúceho Man-Thingovi. Je to škoda, pretože je u nás hlboko nedocenený (keď sa svojho času mihol v UKK Marvel: Horory, jeho príbeh patril k tomu najlepšiemu z danej komiksovej antológie).

Slovo „zatracení“ je populárne. Dočkal sa ho nielen Batman a teraz Strange, ale i Ghost Rider (UKK Ghost Rider: Cesta do zatracení). Aké je to Strangeovo? Živé, abstraktné a pestré. Napriek tomu, že na sérii je od päťky (teda od Aaronovho odchodu) vidieť, ako potemnela a prestala byť taká hravá, vynaliezavá a veselá, ako v prvých zošitoch za Aaronovej nadvlády. Bonusy sú tvorené alternatívnymi obálkami, skicami a inými vizuálnymi chuťovkami. Spolu temer tri desiatky strán.

DSZ je extravagantný komiks, k čomu zvádza jednak rozžiarené prostredie hýriaceho mesta a jednak Mefisto. Ten vo svete Marvelu nie je žiadne béčko. Svojho času sa postaral o jednu z najkontrover­znejších udalostí v Spider-Manovom živote, keď reštartoval nielen život Petra Parkera, ale i život jeho rodiny a priateľov. To viedlo k dodnes rozporuplne prijímanej udalosti Jen o den víc, kde J. Michael Straczynski vymazal manželstvo medzi Petrom a MJ.

Ale späť k DSZ. Poľsko-americký ilustrátorský tandem v zložení Rod Reis (Tajné impérium 1 – 2, Liga spravedlnosti: Válka a velké trojky) a Szymon Kudranski (Batman Detective Comics 1: Tváře smrti, Captain America – Steve Rogers 3: Budování imperia) si užívajú živelnosť zamotaného a nepredvídateľného príbehu a extravagantné prostredie kasína. Pri jednej dvojstrane sa dokonca rozohnili tak, že ju budete musieť otočiť do nezvyklého uhla, aby ste si ju mohli dôkladne prečítať.

V deji má nezastupiteľné miesto Ghost Rider alias Johnny Blaze. Vďaka jeho prítomnosti sa na konci otvárajú zadné vrátka. Tak to už vo svete komiksu chodí. Niečo sa končí a niečo nové začína. Ostatne, ruku na srdce: kto z nás reálne rátal s možnosťou, že po DSZ už Najvyššieho čarodejníka nikdy neuvidíme?

Pozor! Nedvíha práve Bats nôžku?

Hodnotenie: 70 %

Komiks Doctor Strange 8: Zatracení si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Doctor Strange 8: Zatracení (orig.: Doctor Strange: Damnation)
Autor: Nick Spencer, Donny Cates
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: Rod Reis, Szymon Kudranski
Jazyk: český
Preklad: Kateřina Tichá
Počet strán: 136
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7679–071–1


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


27. decembra 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií