Recenzia - Doctor Strange 6: Bůh magie (komiks)

Dr. Strange - Buh magie

Svitol nový deň a Najvyšší čarodejník Loki sa rozhodol, že… moment, čo prosím?!

Veru tak, ak by ste boli posadnutí démonom alebo by ste videli ušami a počuli očami, po novom vás už neprelieči Dr. Strange, ale Loki. Čo sa stalo? Je to ilúzia? Nejaké typicky lokiovské svinstvo? Alebo nedajbože (to by bolo najhoršie) je to pravda? A ako s tým súvisí Dr. Dolittle?

Sanctum Sanctorum podozrivo, mrazivo, nezvykle stíchlo. Čo kráča jeho spustnutými chodbami? Prečo sa celá budova vznáša? Kam zmizol verný Wong? A naozaj sa tunajšie hady môžu spoľahnúť na to, že Zelma novému Najvyššiemu povie o tom, že už sú slušné?

V Strangeovom svete je možné všetko a scenáristi z toho značným spôsobom ťažia. Zmena, ktorá sa v dnes recenzovanom komikse odohrala, je vítaná a patrične osviežujúca. Na konci sa síce dozvieme, že sa toho vlastne v skutočnosti zas až toľko nezmenilo, ale každopádne sú tu aspoň naznačené hrozby blízkej budúcnosti (Vojna ríš).

Reštartovaný Strange je tu s nami vďaka CREW už pekné tri roky. Za ten čas sa skupina scenáristov a ilustrátorov na slávnej marveláckej postave dopustila skutočne všeličoho. Dozvedeli sme sa, že s veľkou mocou prichádza veľká zodpovednosť, že nič nie je zadarmo a že za používanie kúziel treba platiť. A tá platba rozhodne nie je príjemná. No a najnovšie sa stalo, že Doctor Strange nie je Doctor Strange a jeho pozíciu prebral boh ilúzií a zákerných manipulácií Asgarďan Loki. A možno príde aj Jane Foster.

Scenárista Donny Cates (Thanos 3: Thanos vítězí) zjavne rád svojich hrdinov ženie za hranicu extrému. Posúva ich do nepredvídateľných miest, kde nikdy predtým neboli. Tým pádom ich stavia do pozícií, ktoré sú pre nich nepohodlné, zato pre čitateľa sú zábavné a vynaliezavé. Všetko je vtipne aktualizované pre súčasnú dobu, takže kúzlo od ľadových obrov je možné kúpiť na internete.

Táto séria má milý zvyk, že keď to najmenej čakáte, vytasí spod vínového plášťa nečakanú a menej známu (až béčkarskú) postavu a šikovným spôsobom ju zakomponuje do deja tak, aby ho obohatila a posunula dopredu. Inak tomu nebude ani tentokrát, ale nebudem prezrádzať.

Možno trochu vadilo, že je zase nutné za používanie mágie platiť (toto sa prízvukuje v každej časti a už to prestáva byť vtipné) a že hrdina znova stojí proti nepredstaviteľnému zlu. Naozaj by scenáristov zabilo, keby aspoň raz v živote Strange neriešil možný zánik vesmíru, ale niečo banálne? Mohla by to byť neskutočná sranda. Takisto sa čitateľom bude zrejme pomenej páčiť narýchlo zbúchané finále.

V poriadku. Strange nie je čisto kladná postava. Občas chybuje a je arogantný, čo mu situáciu komplikuje. Loki to občas myslí dobre (naozaj), ale nedomyslí to, vymkne sa mu to spod kontroly a potom už je spravidla (na všetko) neskoro.

Sága Dr. Strange sa dopracovala do štádia, keď si získala istý počet fanúšikov. Tí sa tešia na každý nový diel, lebo vedia, že je to niečo trošku iné a bláznivejšie, než sme v súčasnom americkom mainstreamovom komikse zvyknutí. Sklamaní nebudú ani teraz. Je to séria, z ktorej mám napriek výhradám mimoriadne pozitívne, príjemné a milé pocity.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Doctor Strange 6: Bůh magie si môžete objednať napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Doctor Strange 6: Bůh magie (orig.: Doctor Strange 6: God of Magic)
Autor: Donny Cates
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2020
Ilustrácie: Niko Henrichon, Gabriel Hernandez Walta
Jazyk: český
Preklad: Kateřina Tichá
Počet strán: 112
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 9788074499234


Súvisiace linky

Recenzia – Doctor Strange 5: Tajná říše (komiks)

Recenzia – Doctor Strange 4: Mr. Misery (komiks)

Recenzia – Doctor Strange 3: Krev v éteru (komiks)


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


5. marca 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií