Recenzia: Dobyvatelé 1 + 2 (komiks)

Dobyvatele 1 + 2 per

Máte chuť na historickú lekciu plnú nahoty, bojov a gigantických medveďov?


Mocný národ Chetitov putuje svetom, pustoší, ničí a podmaňuje si jednu ríšu za druhou. Rozdrobení kočovní Skýti proti takej presile nemajú šancu, preto spoja sily a vytvoria tzv. Hordu živých. V poslednej chvíli sa k nim pridáva kronikárka z Babylonie, aby zaznamenala dôležité veci pre budúce generácie. V čase príprav na vojnu sa stáva svedkom fascinujúcich obradov, rituálov s ľudskými obetami a spojenectiev na ostrie hrany, ktoré môžu byť kedykoľvek prerušené. A to bude koniec. Zápletka je okrem spomenutých záležitostí okorenená fantasy prvkami v podobe čarodejníkov, veštcov, proroctiev a čiernej mágie.

Komiksový scenárista belgického pôvodu Sylvain Runberg je dobre známy aj u nás. V češtine mu vyšli diela Orbital, Conan z Cimmerie alebo Zarov. Dobyvatelé 1 + 2 vychádzajú v rámci edície Modrá CREW. Obidva zošity (Horda živých, Chetitská past) boli prvý raz vydané v rokoch 2011 a 2014. Onedlho pribudne ešte kniha obsahujúca zošity tri a štyri.

Dobyvatelé 1 + 2 pripomínajú Orbital. Vinou veľkého počtu postáv (z ktorých každá má komplikovanú minulosť) sa občas nebudete orientovať v deji, ale je to tak krásne nakreslené, že vám to nebude príliš vadiť a čo-to zápletke odpustíte. V prípade dnes recenzovaného komiksu je situácia ešte náročnejšia. Nerieši totiž fiktívny sci-fi svet vzdialenej budúcnosti, ale našu vzdialenú históriu plnú zoskupení a kmeňov, o ktorých mnohí čitatelia budú počuť prvý raz v živote. Ktovie, možnože ich komiks zaujme do takej miery, že sa rozhodnú doplniť si v tomto smere vzdelanie.

Čitateľ sa v deji ľahšie orientuje vďaka postave kronikárky. Prostredníctvom nej sa opatrne rozhliada medzi postavami (a národmi) a začína sa vyznať v tom, kto je kto a o čo mu ide (a čo je pre to schopný uskutočniť). Aj tak si však pochopenie všetkých súvislostí vyžaduje veľkú čitateľovu pozornosť (a minimálne dve prečítania).

Plusom scenára je určite to, že sa nesnaží zaliečavým, prehnane zjednodušujúcim spôsobom zmanipulovať čitateľa tak, aby sa mu niektoré postavy páčili viac, niektoré menej. V podstate by sa dalo povedať, že Dobyvatelé 1 + 2 ani nemajú klasické kladné či záporné postavy. Každá postava, každý antagonista, každý národ, každý kmeň, má svoju pravdu, svoje motivácie, svoju históriu. Budete sa cítiť akoby ste v televízii sledovali historický dokument z pradávnych dôb, ktorý si tiež nekladie za úlohu komukoľvek nadržiavať. Túži iba informovať.

Za kresbou stojí Kanaďan François Miville-Deschênes, ktorý so Sylvainom pracoval už na Zarovovi. Jeho práca je čistá, masívna, prehľadná, farebná a síce sem-tam krvavá (a erotická), ale nie za každú cenu. Ťažko povedať, či si viac užíva nahé ženské telá, krvavé výjavy alebo zákulisné, temer až politické stratégie. Asi všetko. Zjavne si každopádne užil i masívne bojové výjavy, v ktorých sa zrážajú armády používajúce bizarné, o to viac čitateľovu pozornosť lákajúce zvieratá. Napríklad slony dosahujú také rozmery, že pohadzujú vojnovými koňmi vzduchom ako handrovými bábikami.

Výtvarný svet Françoisa Miville-Deschênesa je plný realisticky nakreslených ľudí, zvierat a epických krajinných záberov. Nevyhýba sa sexu, nahote a ani krvi, ale nie je zbytočne explicitný. Napriek tomu dokáže presvedčivo stvárniť svet, v ktorom ľudský život veľa neznamená. Trocha lacným spôsobom pôsobí snáď len to, že tvorcovia sa ženskej intimite nevyhýbajú, zato mužská im robí problém. Pôsobí to nekonzistentne.

Runberg má povesť zázračného scenáristu. Jeho veci sú obľúbené. Patrí ku kladne vnímanej čerstvej komiksovej krvi. Ale zatiaľ všetko, čo som od neho čítal, mi pripadalo tak, že spoluprácou s vynikajúcimi ilustrátormi často rafinovane maskuje svoju priemernú a zbytočne prekombinovanú pisateľskú prácu. Inak tomu nie je ani tentokrát. To znamená, že ak chceme vidieť pohár poloprázdny, môžeme kritizovať scenár. Ak sme ale skôr optimisti, môžeme ho ignorovať a sústrediť sa (a plnými dúškami si užívať) neskutočnú kresbu, ktorá má jediný nedostatok: väčší formát. Povedané jednou z postáv: „To je překrásné. Opravdu překrásné.“

Hodnotenie: 80 %


Dobyvatelé 1 + 2 (orig.: Reconquêtes #01: La Horde des vivants, Reconquêtes #02: Le Piège hittite)
Autori: Sylvain Runberg, François Miville-Deschênes
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: François Miville-Deschênes
Jazyk: český
Preklad: Richard Podaný
Počet strán: 120
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7679–031–5

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


5. októbra 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií