Recenzia – Dmitry Glukhovsky: Stanovište, 2. diel

Stanovište 2

Stanovište padlo, no ľudí v Moskve držia politici na čele s imperátorom Gosudarom v zdaní falošného pokoja. Prednejší je tak pre nich balet a intrigy.


Druhý diel série Stanovište pokračuje v podobnom duchu, v akom sa niesol ten prvý. Fanúšikovia akcie budú konečne o niečo spokojnejší. Treba ale povedať, že Glukhovsky s každou knihou ako spisovateľ rastie a nedá sa od neho očakávať návrat k jednoduchej akčnosti. Dej sa väčšinou odohráva na ceste z Jaroslavľa do Moskvy a aj v samotnej ruskej metropole. Situácia je krutá a neodporúčame čitateľom naviazať sa na ktorúkoľvek z postáv. Prežité udalosti totiž aktérom krivia charaktery alebo ich dokonca pripravia o život.

Prvé dva diely naznačujú, že celá séria Stanovište bude veľmi temná. Hoci sa presunieme do veľkomesta, podstatnú časť deja stále sprevádzajú predsudky, povery a viera v Boha. Zásluhy sú pripisované nie vede ale relikviám, ktoré okolo imperátora Gosudara pomáhajú vytvárať kult. Slepá viera v Boha a vládcu však postupne vedie ľudí do záhuby.

Na konci prvého dielu si postavy museli prepichnúť uši, aby ich nenakazilo slovo vypustené z úst posadnutých ľudí. Ktokoľvek ho začuje, totiž začne požierať svojich blízkych. Stanovište sa tak definitívne radí medzi zombie postapokalyptické série. Plusom je, že autor na vytvorenie zombií nepoužíva vírus ani hubu, ale pracuje s lingvistikou.

V knihe sa striedajú pohľady rôznych postáv, čo môže občas pôsobiť mätúco. Na život v Moskve sa pozrieme očami kozáckeho podjesaula Lysicina či baletky Kati. O nakazených sa v meste nesmie hovoriť. Namiesto toho, aby ľudia pomýšľali na evakuáciu, bavia sa baletom a prípravami na svätú procesiu. Mladý Lysicin je vyslaný, aby overil situáciu na Stanovišti, a tak sa jeho svet pretne s Michellinou a Jegorovou realitou.

Dmitry Glukhovsky sa veľmi dobre pohral s ľudskými povahami skúšanými skorumpovanou spoločnosťou. Hoci je táto séria čistou fantastikou, cítiť z nej, tak ako z jeho predošlých kníh, horkosladký vzťah k domovu. Aj keď v jeho imaginácii nevládne komunizmus, cár, ktorý je podľa svojho kultu neomylný, čitateľom pripomenie skutočné Rusko.

„Musíme získať späť všetko, o čo sme prišli.“
„A prečo by sme museli?“ „Pre našich otcov!“
„Pre svojho otca musíš urobiť len jedno, prežiť ho, aby ťa nemusel pochovať,“ povzdychol si vlakvedúci. „Dobýjanie má úplne iný cieľ.”
„A aký?“ Lisicyn sa pokúša vykresať na tvári úškrn.
„Cieľom dobývania je dobývať. Rusko nemá žiadny iný cieľ, iba sa zväčšovať. … Prečo máme trpieť? Aby sa otcovia za nás nehanbili, že sme toho nazbíjali menej ako oni. A pre koho to všetko robili naši otcovia? Prečo žili o hlade a museli postávať v radoch? Aby sa na nich nehanbili ich dedovia. A dedom bolo načo toľko pôdy? Prečo žili v strachu, rozbíjali si hlavy na frontoch a mreli v lágroch? Aby sa za nich nehanbili pradedovia. A koľko pôdy ukoristili za ich čias? Žiadne vysvetlenie neexistuje. Treba ustavične rásť a všetko ostatné nech ide do čerta. … Na chuja, spýtaj sa, koho chceš, ale načo nám je toľko územia? Čo s ním budeme robiť?“

Táto filozofická rovina Stanovišťa svedčí najmä o tom, že Dmitry už dávno nie je prvoplánovým žánrovým autorom. Nájdeme tu mnoho úvah o politike, zahmlievania skutočnosti a aj reflexie na ruský ľud. Niekto by mohol povedať, že tieto časti patria k spomaľujúcim prvkom, no u Glukhovskeho sú skôr očakávanou zložkou textu, ktorá mu pridáva na hodnote. Snáď sa autorovi bude dariť písať aj v exile a my sa dočkáme ďalšieho pokračovania.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Stanovište 2 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Stanovište 2 si môžete okamžte stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Stanovište (2. diel)
Originál: The Outpost II (ПОСТ 2)
Séria: Stanovište 2
Žáner: scifi, postapo
Autor: Dmitry Glukhovsky
Vydavateľstvo: Ikar
Preklad: Martin Sliz
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Počet strán: 360
Väzba: pevná
ISBN: 9788055182186


Súvisiace linky

Predstavujeme: Dmitry Glukhovsky: Stanovište 2

Recenzia – Dmitry Glukhovsky: Stanovište, 1. diel

Predstavujeme – Dmitry Glukhovsky: Stanovište


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


2. mája 2023
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií