Recenzia – Dmitry Glukhovsky: Stanovište, 1. diel

Apokalypsa je len začiatok...

Stanovište

Po krátkej a krutej občianskej vojne, v ktorej boli použité aj zakázané zbrane, zostal Rusku len zlomok územia. Nefunguje internet ani žiadne elektronické médiá a Moskva sa vrátila k cárskemu impériu.


Dmitry Glukhovsky je ruský moderátor a bývalý vojnový korešpondent v Izraeli a Abcházsku. Jeho najznámejším počinom je séria Metro, podľa ktorej vznikla aj populárna počítačová hra. Na prebale knihy sa uvádza, že v Stanovišti sa autor naposledy vracia do svojho jedinečného postapokalyptického sveta a rozohráva príbeh o hriechu a jeho odčinení, o zodpovednosti a ľudskej bezohľadnosti. Táto informácia vyznieva, akoby bolo Stanovište pokračovaním Metra. Tým však nie je. Príbeh o imperialistickom Moskovsku je úplne novou sériou. Existuje však komiks The Outpost: America, ktorý patrí k svetu Metra, čo znie rovnako ako názov Stanovišťa v angličtine, a to Outpost. Glukhovsky navyše napísal niekoľko ďalších postapokalyptických románov, pričom napríklad Soumrak a Budúcnosť majú každý svoje osobitné prostredie. Fantastické prvky využíva aj v parodických Poviedkach o Rusku. Jeho jedinou realistickou knihou je triler Text.

Stanovište je veľmi dobrou knihou, avšak možno nesadne každému. Fanúšikovia akcie budú pravdepodobne sklamaní, keďže ide o veľmi komornú knihu. Dlhý čas sledujeme malú skupinu ľudí žijúcich v Jaroslavli. Strážia železničný most cez Volgu, ktorej toxické vody a jedovaté výpary tvoria hranicu Moskovskej ríše. Z východu cez rieku po koľajniciach už dávno nik neprišiel a postupne prestávajú chodiť aj prídely jedla z Moskvy. Stredobodom myšlienok sú tak starosti a každodenný život týchto ľudí. Glukhovsky na malej ploche vytvoril mini vzorku ruského ľudu.

Mladý Jegor a, ako sa postupne dozvedáme, celé Stanovište je zamilované do Michelle. Tú však zaujíma len jej iPhone. Mladá žena veľmi túži odísť do Moskvy, no momentálne žije s babkou, po porážke upútanou na lôžko, a dedkom, ktorý sa pred družkinými večnými modlitbami ukrýva v krčme. Michelle sa stará o sliepky a hoci by jej chceli prideliť stráženie detí, ona to odmieta. Jegorove nešikovné pokusy o nadbiehanie jej vadia a navyše sa jej zdá primladý. Jeho mama Tamara je Rómka s tajomnou schopnosťou predpovedať nevidené. Na Stanovišti žijú s veliteľom Polkanom, ktorý neverí ani v Boha, ani v čary a s nevlastným synom Jegorom má komplikovaný vzťah. Nie však vyslovene pozitívny či negatívny, skôr neotcovský. Berie ho jednoducho ako mladého muža, ktorému velí na hliadke.

Michelle sa jedného dňa pokazí telefón. Jegor si pomyslí, že keď jej zoženie nový, určite sa do neho zamiluje. Z východnej strany mostu však ktosi príde a všetko sa zmení. Obnoví sa tým záujem Moskvy o zabudnutú stanicu, no nepošlú im sľubovanú stravu, ale kozákov, ktorí majú prejsť na druhú stranu a urobiť prieskum v mene rozširovania ríše. Navyše sa jeden z kozákov zapáči Michelle. To je pre Jegora klincom do rakvy jeho túžby a dôvodom, aby začal podnikať hrdinské výpravy na most a všetkým tak dokázal, že je aj napriek mladému veku schopný a nebojácny.

Veľkú časť deja tvorí vykreslenie predsudkov, povier a viery v Boha. Všetko, čo sa dozvedáme, je zahmlené ako Volga, a nevieme povedať, čo je pravda a čo sú vidiny. Chvíľu kniha pôsobí ako Kingova poviedka Hmla. Tiež sa v nej mieša zdravý rozum a strach s náboženským fanatickým huckaním. Celé Stanovište je vydesené a hladné, navyše ich osud postaví pred ťažkú dilemu: jedlo alebo ríša. Postupne sa všetko vyjasňuje a na konci prvej časti dostávame uspokojivé, no nie úplné vysvetlenie, čo sa so svetom deje, a aj to, čo sa stalo v minulosti medzi Moskvou a východnými ruskými mestami. Kniha je teda prológom k väčšiemu príbehu a môžeme očakávať, že pokračovania budú svižnejšie a dynamickejšie. Aj keď u Dmitryho ťažko povedať.

Hodnotenie: 100 %

Knihu Stanovište si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Stanovište si môžete okamžte stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Stanovište: Apokalypsa je len začiatok… (orig.: The Outpost I/ПОСТ 1).
Séria: Stanovište, 1. časť
Žáner: postapo
Autor: Dmitry Glukhovsky
Preklad: Martin Sliz
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Počet strán: 368
Väzba: pevná
ISBN: 9788055179650


Súvisiace linky

Predstavujeme – Dmitry Glukhovsky: Stanovište

Recenzia – Dmitry Glukhovsky: Budúcnosť

Recenzia – Dmitry Glukhovsky: Metro 2035 – audiokniha

Recenzia – Dmitry Glukhovsky: Metro 2034 – audiokniha

Recenzia – Dmitry Glukhovsky: Metro 2033 (audiokniha)


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


12. marca 2022
Valéria Scholtzová