Recenzia - Dmitry Glukhovsky: Metro 2033 (audiokniha)

metro_2033_onehotbook

Svet po ohromnej katastrofe vždy priťahoval pozornosť spisovateľov fantastiky. Z celého radu autorov však stoja za povšimnutie len niektorí a medzi nimi pár jednotlivcov výrazne vyčnieva. Určite je to aj ruský spisovateľ Dmitry Glukhovsky (v niektorých prepisoch Dmitrij Gluchovskij) so svojím románom Metro 2033, ktorý prichádza k poslucháčom aj ako audiokniha vo vynikajúcom načítaní Filipom Čapkom. Masívny rozsah viac ako 17 hodín si vyžaduje svoj čas. Preto je dôležité oceniť hlasovú dynamiku, intonáciu aj vystihnutie atmosféry, lebo to všetko udržiava poslucháča v strehu. Klaustrofóbne prostredie metra podporujú aj príležitostné zvuky kvapkania vody z potrubia v uzavretom prostredí tunelov.

Zdroje a inšpiráciu pre Metro 2033 priznal Glukhovsky vo viacerých rozhovoroch: pre Metro 2033 boli dôležití predovšetkým bratia Strugackí. V súčasnosti už trilógia priniesla autorovi slávu a uznanie, zároveň sa ale dostal aj do pozornosti proruských médií, a tie voči nemu zaujali pomerne kritický postoj. Metro 2033 sa dá chápať vo viacerých vrstvách. Obozretne sa v ňom pracuje s mytológiou, postavy si vytvárajú nové mýtické príbehy, napríklad o stvorení, o druhom metre a v ňom žijúcej elite, tiež o svete na povrchu alebo naopak v temných nepreskúmaných tuneloch. Príležitostné presahy do mystiky, proroctiev a démonológie ozvláštňujú na prvý pohľad akčný príbeh o putovaní s prekážkami.

Dej knihy vychádza z jadrovej katastrofy, počas ktorej sa istá časť populácie Moskvy ukryla v metre a v priebehu desaťročí vytvorila mikrosvet a špecifické spoločenské usporiadanie. Jednotlivé stanice metra tvoria komunity, obchodujú medzi sebou alebo sa pred ostatnými uzatvárajú. Na jednej zo staníc žije aj hlavná postava, mladý muž Arťom, ktorý pri stretnutí s Lovcom, Hunterom, dostane za úlohu vydať sa do vzdialenej stanice Polis a odovzdať správu o zásadnom nebezpečenstve prichádzajúcom z temnoty tunelov. Arťoma na jeho ceste metrom (a chvíľu aj po zemskom povrchu) sprevádzajú postupne rôzni spoločníci. Prechod medzi stanicami je zároveň prechodom medzi rôznorodým kultúrnym a ideologickým rozvrstvením: stretáva komunistov, fašistov, sektárov, satanistov. Samotné postavy pritom uvažujú o metre ako o panoptiku, akcia sa strieda s filozofickými úvahami o evolúcii človeka, povahe času, smrti a zmysle života.

Pozoruhodné je tiež zobrazenie nacionalizmu v metre. Hoci každodenný boj o prežitie kladie na ľudí obrovské nároky a národnostné rozdiely by v populácii odsúdenej na spoluprácu mali ustúpiť do úzadia, ak nie rovno zaniknúť, aj tak sa vytvorili skupiny, predovšetkým fašistov, kladúcich na prvé miesto príslušnosť správnej národnosti. Ňou je práve tá ruská a ak niekto pochádza napríklad z Kaukazu, má seriózny problém. V ruinách sveta zasiahnutého apokalypsou ostali franforce spoločnosti, roztrieštené ostrovy s vlastnými normami a hodnotami. Predstavujú ich jednotlivé stanice metra, pričom presuny medzi nimi sú mimoriadne nebezpečné, rovnako ako sú extrémne rizikové prechody z jedného stavu spoločnosti do druhého, lebo stav bez práva dokáže ochromiť rovnako ako strach z „diablov“. Putovanie Arťoma do stanice Polis sa dá v tomto zmysle pochopiť na jednej strane ako iniciačné putovanie mladého muža na hranici dospelosti, ale aj ako hľadanie pevných hodnôt, na ktorých by sa dala postaviť spoločnosť budúcnosti.

Osobitnou postavou audioknihy je aj metro samotné. Jeho topografiu napĺňa neistota, temnota, hrozby neurčitej povahy, všadeprítomné riziko smrti. Práve tento aspekt dokážu zvýrazniť práve zvuky a hlas herca, ktorý v niektorých scénach vzbudzuje rovno zimomriavky. Audiokniha Metro 2033 obohacuje už dlhšie sa rozvíjajúcu scénu audiokníh o významné dystopické dielo a vzhľadom na viacero spôsobov jeho interpretácie sa oplatí počúvať ho pozorne.

Ukážka z audioknihy Metro 2033

Audioknihu Metro 2033 si môžete stiahnuť na stránke Audiolibrix, pre podrobnosti kliknite na tento link


Metro 2033
Audiokniha
Žáner: science fiction
Autor: Dmitry Glukhovsky
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2016
Interpret: Filip Čapka
Dĺžka trvania: 17 hodín 34 minút

Audioknihu Metro 2033 si môžete kúpiť aj v Martinuse na CD momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Viac autorových článkov nájdete Medzi knihami.


16. júna 2016
Ján Blažovský