Recenzia: Den trifidů – audiokniha

Den trifidu - audiokniha

„Keď sa prebudíte v stredu a všetko pripomína nedeľu
… začnete tušiť, že niečo nie je v poriadku.“

Toto je prvá veta z dnes už klasického sci-fi Johna Wyndhama Deň trifidov. Príbeh celosvetovej katastrofy je považovaný za jedno z prvých diel „pohodlnej katastrofickej literatúry“, kde hlavný hrdina prežíva v pomerne civilizovanom stave aj napriek okolitým podmienkam.

Všetko má korene dlho pred udalosťami, keď kdesi v Rusku začali pestovať hybrida viacerých rastlín, ktorý je bohatý na najkvalitnejšie oleje. Okrem toho je však pre túto rastlinu príznačná schopnosť pohybovať sa a zabíjať pomocou jedového žihadla. Trifidi, ako ich spoločnosť pomenuje, sa čoskoro stanú jednou z najzaujímavejších komodít. Riziká sú kontrolované až do chvíle, keď vinou globálnej katastrofy väčšina obyvateľstva oslepne. V tomto momente sa deň človeka pomaly končí a začína deň trifidov.

Vypočujte si ukážku z knihy Den trifidů

V tejto situácii proti sebe bojujú niektoré myšlienkové prúdy – radikalizmus, egoizmus, dlhodobý racionálny pohľad aj súcit. Každý z nich má svoje miesto a ani jeden z názorov nie je zlý, snáď až na pasivitu. Postavy, ktoré stále čakajú, že ich niekto (vláda, armáda) príde zachrániť, sú tragické. Je vám ich úprimne ľúto. Potom si uvedomíte, že predstava, „niekto by mal niečo urobiť“ je zakorenená hlboko v nás a buduje v spoločnosti pocit nezodpovednosti. Pravdou je, že Wyndham nevyťahuje dejové línie z klobúka a zázračne sa neobjavujú špecialisti. Práve naopak. Až na pár výnimiek sú nepostihnutí takmer príliš obyčajní. Akým spôsobom pri záchrane ľudstva mohol prospieť filozof, archivárka alebo úradník?

Okrem toho je možnosť interpretácie symboliky otvorená. „Trifidi“ a „slepí ľudia“ môžu byť nahradení hocičím – od utečencov po radikálnych fundamentalistov. Autor bol však akejkoľvek podobnej interpretácii na hony vzdialený.

Audiokniha Den trifidů získala cenu „audiokniha roka 2017“ a právom. Nahrávka je veľmi kvalitná a prednes Norberta Lichého triafa do čierneho. Text bol skrátený, ale nie do tej miery, aby bolo vynechané niečo dôležité. Priznám sa, že som pôvodne plánoval počúvať knihu popri inej práci, ale aj vďaka veľmi dobrému podaniu som sa rozhodol vychutnať si ju nerušene.

Jediné, čo by som nahrávke vytkol, je predeľovací zvuk na začiatku a konci kapitoly. Ak bol v prvej alebo druhej kapitole zaujímavý, po piatom opakovaní už znel otravne a v štrnástej kapitole som už záznam posúval, aby som predel preskočil nemusel ho počuť zas. To je však iba drobný nedostatok tejto skvelej audioknihy, ktorú by som odporučil aj tým, ktorí žánrové veci veľmi neobľubujú.

Kniha je okamžite dostupná na stiahnutie na Audioteka.sk


Den trifidů
Audiokniha
Žáner: scifi
Autor: John Wyndham
Vydavateľstvo: Radioservis, Tympanum
Interprét: Norbert Lichý
Jazyk: český
Dĺžka nahrávky: 6 h 15 min
Formát: MP3 na stiahnutie


23. októbra 2018
Igor Čonka