Recenzia - Daniel Forgács: Rastarika

Rastarika obálka

Polit-fiction román v publicistickom háve. Rastarika je názov vymysleného karibského ostrova (pripomína Haiti), ktorý má nadštandardné vzťahy so Slovenskom. Príbeh vykresľuje zamotanú históriu pokusu o zvrhnutie rastarického prezidenta. Do nej je pripletených niekoľko slovenských nitiek, ktoré prepájajú exotické prostredie s našou domácou všednosťou. Prezidentova hanebná stávka na výsledok slovenskej hokejovej reprezentácie sa zdá byť nádejným odrazovým mostíkom.

Kniha vychádza z pozostalosti zmiznutého novinára Paľa Rýpala, zrejme aj vďaka tomu z nej cítiť atmosféru predkrízových nultých rokov. Usiluje sa štylizovať do satirickej polohy, výsledkom je však ľahkovážne rozprávanie, využívajúce skôr výsmech než humornú a inteligentnú spoločenskú kritiku. Aj to len niekedy. Zápletka sa na satiru primárne nezameriava, šľahov do domácej verejnej scény sa vyskytuje oveľa menej, než očakávate. Vtipnosť je do textu primiešavaná náhodne a nepohŕda ani fórmi hrubšieho zrna.

Čítanie je ekvivalentom prechádzky víkendovým vydaním bulvárnych novín. Ponúka novinky zo zahraničného spravodajstva, zopár pikošiek z domácej politiky, anekdotické informácie z ekonomiky, príbehy globálnych i lokálnych celebrít, aj všedné osudy všedných ľudí. Nesmie chýbať konská dávka krimi (mafia a sprisahania predávajú najviac) a správy zo športu. Všetko je podané nadľahčeným až povrchným štýlom, takže sa číta jednoducho a ešte jednoduchšie vyfučí z hlavy.

Forma ešte zvýrazňuje dojem publicistického textu. Kapitoly sú krátke, často jednoscénové, evokujú novinové stĺpčeky. Podobne stručné a prvoplánové sú aj motivácie desiatok postáv, vrátane tých hlavných. Vlastne máte problém odlíšiť hlavných hrdinov od vedľajších. Žiadnemu sa text nevenuje dostatočne výrazne, postavy len mierne vystupujú do popredia. Na druhej strane kopa vedľajších postáv má vlastné dejové línie, len kratšie a redšie.

Zásluhou toho má kniha množstvo línií, navzájom sa striedajú a preskakujú. Do toho sú primiešané pasáže z viacerých minulých časových rovín. Namiesto bohato rozkošateného deja to tak skôr vyzerá ako zbierka vystrihnutých novinových článkov alebo súvisiacich encyklopedických hesiel.

Celkovo budí text dojem trochu rozvitého a „homogenizovaného“ náčrtu, z ktorého nebolo z pietnych dôvodov nič vyškrtnuté. Dokázal by som si predstaviť spracovanie v štýle akčného thrilleru à la Clancy, ktoré by sa sústredilo na podstatné udalosti a ostatné vyhodilo, ale to by zápletka musela byť premyslenejšia a pútavejšia. Alebo by sa text zameral na humor a satiru, podriadil im zápletku a vytvoril by originálny svet podobný Plochozemi či Škoricovníku. Nič také sa však nestalo a výsledok preto zostal nemastný-neslaný.

Knihu Rastarika si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Rastarika si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Rastarika
Autor: Daniel Forgács
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2019
Jazyk: slovenský
Počet strán: 249
Väzba: pevná
ISBN: 9788074498367


26. marca 2020
Zdeno *Ash* Mikláš