Recenzia: D4VE

Kríza stredného veku

Recenzia: D4VE - 001
Recenzia: D4VE - 002

Roboty by sa dali rozdeliť do niekoľkých kategórií. Niektorí sa pokúšajú ľudstvo vyhladiť, iné ľudstvu pomáhať a podaktoré sa pokúšajú ignorovať rôzne protokoly. Jednoducho chcú mať vlastný život. Ale ak chcete mať život, treba rátať s tým, že bude mať svoje pozitíva aj negatíva. A tým nemyslím práve starnutie. Ak ste doslova nesmrteľný, je iba otázkou času, kým sa začnete nudiť alebo upadnete do depresie. Niečo také postihlo D4VEa.

D4VE pracuje ako účtovník pre elektráreň. Nie je vo svojej práci zvlášť dobrý a už vôbec nie je dôležitý. Ako keby to nestačilo, jeho šéf FR4NK, mu dáva každý deň jasne najavo, že mu účtovníctvo nejde. Asi to bude tým, že D4VE sníva o inom živote. Viete, D4VE nebol vždy iba úradníkom sediacim na zadku sedem hodín denne. Kedysi pracoval ako obranný bot a nakopával zadky dvadsaťštyri hodín denne. Kedysi jeho život niečo znamenal.

Kedysi bol super. Kedysi bol dôležitý. Kedysi bojoval s monštrami a mimozemšťanmi a chránil planétu. Ako obranný bot sa zúčastnil vyhladenia ľudstva a všetkých mimozemských rás. A keď už im nikto na vyhladenie nezostal, roboty začali… žiť. D4VE si našiel partnerku, prácu a stal sa z neho obyčajný civilista. Ako už bolo povedané, D4VEova práca stojí za prd, priateľka mu dala najavo, že ho chce opustiť a jeho nový syn ho nenávidí. Jeden by mal chuť si z toho hodiť mašľu. Alebo sa predávkovať olejom.

Scenárista tejto minisérie Ryan Ferrier sa nechal pri písaní inšpirovať vlastným životom. Niežeby bol robotom, ktorý bojoval proti mimozemšťanom. Iba bol nešťastný zo svojho zamestnania. V mladosti nastúpil s veľkým elánom do práce pre istú firmu. O rok neskôr nahradil elán každodenný plač a depresie za volantom auta. Preto dal v nasledujúci rok výpoveď. D4VE na rozdiel od neho výber nemá. Nemôže odísť. Musí vydržať. Je to obyčajný fachman vzdorujúci svetu, ktorý sa zjavne proti nemu sprisahal.

Ferrier pri tvorení robotického sveta povolil uzdu svojej fantázii. Dizajn samotného D4VEa spĺňa svoj účel na jednotku. D4VE nemá tvár a vďaka tomu sa s ním dokáže čitateľ ľahšie stotožniť. Hlavná postava pracuje pre paródiu spoločnosti, ktorú každý pozná, na ulici žobrú roboti s ceduľami, „Budem pracovať za olej“, nehovoriac o tom, ako roboti masturbujú (pardón, kalibrujú). Plus, D4VE trpí mittyovským fantazírovaním a vyjadruje svoje pocity emotikonmi.

Po príbehovej a scenáristickej stránke sa jednoducho niet na čo sťažovať. Ale čo kresba? Tú dostal na starosť Valentin Ramon, španielsky kreslič a kolorista. Keď som prvýkrát otvoril tento komiks, Ramonova kresba mi pripomenula Drsnú školu Geofa Darrowa. Samozrejme, že nejde o maniakálne ultradetailnú kresbu, ale istý darrowizmus tu je. Každé okienko komiksu je plné detailov, interiér robotických tiel je krásne rozkreslený, architektúra domov je niekde medzi minulosťou a budúcnosťou, mestá sú plné neónových reklám a diaľnice sú preplnené rôznymi vozidlami. Na každej strane sa je na čo pozerať.

D4VE sa veľmi rýchlo zaradil medzi moje obľúbené robotické komiksové postavy, ako sú Atomic Robo a Scud: The Disposable Assassin. Skúste sa začítať do jeho príbehu a možno si ho obľúbite aj vy.


D4VE
Píše: Ryan Ferrier
Kreslí: Valentin Ramon
Vydáva: Monkeybrain Comics
Rok vydania: 2013


25. februára 2014
Marek "Keram" Barányi