Recenzia – Criminal 3: Noční rozhodnutí (komiks)

Criminal 3 Noční rozhodnutí
Criminal 1, 2, 3 - foto Ivan Kučera

Ako dopadol tretí ponor Eda Brubakera do sveta gangstrov, spodiny, zločincov, mafiánov a barbarov Conanov? Áno, barbarov Conanov.


Séria Criminal (viď. spoločná fotka) pojednáva o antihrdinoch, ktorí sa dostali do problémov, a je otázne, či ich prežijú. Scenárista Brubaker a jeho dvorný ilustrátor Sean Phillips nás prvými dvoma omnibusmi rozmaznali do takej miery, že hoci i tretí predstavuje nadpriemer, už to proste nie je ono.

Brubaker v úvode priznáva, aké je ťažké pokúšať sa prekonať diela tak špičkovo hodnotené a uznávané, ako Criminal 1 a 2. Zároveň však dodáva, že ten svet je natoľko rozrastený, až v rámci neho môže rozprávať – dá sa povedať –, „všetko“. Aj príbeh o mladej žene, ktorá sa počas odvykačky zamiluje do jedného mladíka. Baví vás to, ale nechápete, čo to má spoločné s Criminalom. Na konci sa dozviete.

Brubakerovi sa v trojke nepodarilo nájsť také úderné príbehy ako v jednotke a dvojke. Kým vtedy sme sledovali dlhé príbehy, tentokrát sú to kratšie útvary a je ich viac. Takže ako to už v „zbierkach“ býva, niektoré príbehy zaujmú menej a iné viac. No aj vinou veľkého počtu rôznorodých „poviedok“ pocit zovretosti nie je taký silný, ako kedysi.

V jednotke a dvojke bol jedným z hlavných antagonistov dezertér a mafiánsky zabijak Tracy Lawless. Brubaker vymyslel jednoduchý ale šikovný spôsob, ako spätne neznehodnotiť kvalitné uzatvorenie jeho životnej cesty, ktorý prebehol v dvojke. Tracy sa dostáva do konfrontácie so svojím beštiálnym otcom Teegom. Priestor v trojke dostáva aj Tracyho brat – tiež riadny kvietok.

Fanúšikov poteší návrat komiksového ilustrátora Jacoba. S ním sa spája príbeh Zlý víkend, v ktorom sa tak trochu proti svojej vôli stáva dočasným opatrovateľom starnúcej komiksovej legendy. Prostredníctvom Zlého víkendu sa Brubaker čitateľovi zdôveruje so svojimi obavami z vlastnej budúcnosti. Strachuje sa, aby raz nedopadol rovnako ako muž, na ktorého Jacob dohliada. Criminal 3 je vôbec plný osobných vecí. Brubaker pomerne otvorene rozpráva o svojom neľahkom detstve.

Nepochybne vynikajúca je krásna kresba dvorného ilustrátora série Seana Phillipsa. Novou vizuálnou posilou je jeho syn Jacob a komiksová veteránka Elizabeth Breitweiser (Fatale, Batman: Operace Zásnuby, Zatmívačka), ktorí nahradili Van Steplesa a Davea Stewarta z jednotky a dvojky. Bežný človek zmenu nepostrehne, keďže Criminal 3 si ide po vychodenej ceste. To je fajn, keďže sa zachováva konzistentnosť a poznávacie znamenie ságy.

Trojka sa snaží kopírovať dvojku v tom, že i ona obsahuje špeciálny komiks, ktorý pôsobí po výtvarnej stránke absolútne kontrastne so zvyškom omnibusu. V dvojke to význam malo: ako detský komiks boli poňaté retrospektívne pasáže z detstva trojice kamarátov, ktoré vhodne a výstižne dopĺňali biele miesta v ich vzťahu zo scén z budúcnosti (resp. súčasnosti). V trojke však vidíme len ukážky z fiktívnych komiksov, ktoré si malý Tracy číta. Konkrétne ide o vlkodlačieho kung-fu superhrdinu a o polonahého divocha Zangara (čo samozrejme nie je nič iné, ako Brubakerova schválna kópia Howardovho Conana). Problém je, že nejde o plnohodnotný (začiatok, stred, koniec a súvis s hlavným príbehom) komiks v komikse á la Čierna loď z klasiky Alana Moorea Watchmen. Mnohí z toho zrejme budú mať zmiešané pocity.

Bonusy sa rozprestierajú na takmer siedmich desiatkach strán. Pozostávajú z úvodného Brubakerovho slova, z jeho poznámok k jednotlivým komiksom, z ukážok zo scenárov, ale tiež esejí (napr. o filme Farba peňazí s Paulom Newmanom a Tomom Cruiseom), z alternatívnych obálok, medailónikov autorov alebo komiksových trailerov na Criminal 3. K tomu záložka.

Criminal 3 má konzistentnú, z minulých častí dôverne známu noirovú atmosféru. Ale vidno, že Brubaker… ako to napísať? Skúsme zostať v téme: Criminal 3 pripomína gangstra, ktorý si po fuške skočí do baru, poriadne si dá do nosa a potom sa začne dvíhať s tým, že na dnes stačilo. Napokon mu to ale nedá, posadí sa späť a dá si repete. To repete už je svojím spôsobom zbytočné, ale aspoň si ešte chvíľu posedí.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Criminal 3: Noční rozhodnut si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 10 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Criminal 3: Noční rozhodnutí (orig.: Criminal: Deluxe Edition Volume Three)
Autor: Ed Brubaker
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Sean Phillips
Jazyk: český
Preklad: Štěpán Kopřiva
Počet strán: 400
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 9788075955135


Súvisiace linky

Recenzia – Criminal: Každý je zločinec (komiks)

Recenzia – Criminal 2: Poslední z nevinných (komiks)


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


18. februára 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií