Recenzia: Code Monkey Save World

Hrdinský opičiak

Code Monkey Save World 01

Kickstarter je výborná vec. Vďaka nemu sú financované kreatívne projekty ľudí, ktorí nie sú na tom finančne práve najlepšie, ale majú dostatočne veľké ambície. Keď je vyzbieraných dosť peňazí, hra, film, prípadne iný projekt je realizovaný. U nás je známy Štartovač, vďaka ktorému sa dočkal vydania komiks Divočina slovenského autora Mikuláša Podrockého (a vznikne špeciál 100× o sněhu od Pavla Talaša). Na Kickstarteri sa takto zrodilo už niekoľko komiksov a ďalším je zvláštnosť Code Monkey Save World.

V meste zvanom Tucson žije mladý muž menom Charles. Teda, mladá opica… opičiak… op. Charles, napriek svojmu „hendikepu“ bezproblémovo nažíva v ľudskom svete, má prácu, a tak ako väčšina ľudí, ju zo srdca nenávidí. Pracuje pre firmu SCM a na krk mu každý deň dýcha klasický, ultravtipný šéf s mentalitou: „Ja viem všetko, ty nevieš nič.“ Prečo teda Charles ešte nedal výpoveď? Dôvod je jednoduchý a dokonca má meno: Matilda. No skôr, než s ňou mohol Charles nadviazať bežnú konverzáciu, Matilda a ďalší zamestnanci SCM boli unesení robotmi.

Unesení zamestnanci s Matildou sú odvlečení na otrockú kolóniu, ktorá sa nachádza na planéte Chiron Beta Prime. Charles sa rozhodne zachrániť svoju vyvolenú… len nepočítal s tým, že si ho za asistenta najme muž s xavierovským účesom, punisherovským tričkom a drakulovským kabátom. Náš hrdina má za úlohu nájsť a pomocou programov ovládnuť komunikačné a zbraňové satelity patriace Laure, Robo Kráľovnej, vládkyni otrockej kolónie na planéte Chiron Beta Prime. A možno potom bude môcť zachrániť Matildu.

Keď som písal, že tento komiks je zvláštnosť, myslel som to vážne. Ostrieľaný scenárista Greg Pak (Planet Hulk, Batman/Superman, Magneto Testament) sa totiž rozhodol prepracovať texty pesničiek internetovej hviezdy Jonathana Coultona na komiksový príbeh. Začalo sa to jednoduchým Pakovým vyhlásením na Twitteri: „Napadá mi, že z jeho (Coultonových) postáv v pesničkách by sa dal urobiť poriadny tím superzlosynov,“ a ešte jednoduchšou Coultonovou odpoveďou: „Urob to.“ Tak to Pak urobil a vďaka podpore ľudí na Kickstarteri mohli komiks vydať aj v papierovej forme.

O prenesenie spríbehovaných textov pesničiek na papier sa postaral talentovaný Takeši Mijazawa, ktorý svojou mangoidnou kresbou obšťastňoval série Runaways, Generation Hope a Spider-Man Family. Ja osobne mangoidnú kresbu nemusím. Keď má niekto tridsať rokov, nech vyzerá na svoj vek a nie ako pätnásťročné dieťa. No v tomto prípade mi to ani trochu nevadilo. Roztomilá kresba pridáva už aj tak výbornému príbehu na vtipnosti, nehovoriac o tom, ako pekne sú vykreslené hlavné a vedľajšie postavy.

Code Monkey Save World je krásnou zmenou oproti klasickým superhrdinským komiksom. Je to niečo iné. Niečo zábavné, čo stojí za prečítanie.


Code Monkey Save World
Píšu: Greg Pak, Jonathan Coulton
Kreslí: Takeši Mijazawa
Vydáva: Monkeybrain
Rok vydania: 2013


5. novembra 2013
Marek „Keram“ Barányi