Recenzia – Clive Barker: Hellraiser

Hellraiser Carcosa

Niektorí ľudia túžia po neustálom vzrušení, dobrodružstvách a skvelých zážitkoch. Obyčajný život im pripadá príliš nudný, preto sa snažia vyskúšať čo môžu, aby si ho spestrili. No majú tieto nové skúsenosti hodnotu, akú za ne musia zaplatiť? Frank Cotton túžil objavovať nepoznané. Kvôli novým a nečakaným pôžitkom bol ochotný zaplatiť čokoľvek. Cena, ktorú od neho pýtali, bola ale iná, ako si predstavoval.


Horor známy každému

Frank Cotton trpí. Skúsil už zrejme všetko, čo by mu mohlo spestriť existenciu a momentálne sa nudí z nedostatku zážitkov. Chce znovu cítiť niečo výnimočné. Preto je posadnutý myšlienkou, že ak rozlúšti Lemearchandov hlavolam, splnia sa mu najtajnejšie sny a prežije neuveriteľné chvíle extázy. Výsledok je však úplne iný, než očakával. Zažije síce extázu, no nie plnú rozkoše. Tajomní Cenobiti z Rádu reznej rany ho vezmú do metafyzickej sféry, horšej ako samo peklo. Frank dobre vedel, že ak tajomný hlavolam v tvare kocky otvorí, nebude cesty späť. Teraz je odsúdený na večné utrpenie. Alebo nie?

Rory s manželkou Juliou sa sťahuje do zdedeného domu. Roryho brat Frank už pred časom zmizol (čo robieval dosť často), takže Rory verí, že celý dom zostane iba jemu. Frank by aj tak na jednom mieste nevydržal. Dom je v poriadku až na jednu izbu. Je čudná, doslova odpudivá. Odkedy sa nasťahovali, sa životy manželov zmenili a ich vzťah prestáva fungovať. Julia v miestnosti, ktorá ju zo začiatku odpudzovala, zrazu trávi čoraz viac času premýšľaním o Frankovi. Čím viac sa vzďaľuje manželovi, tým silnejšie ju priťahuje práve jeho brat. Myšlienky na sex, ktorý kedysi spolu mali, ju doslova opantali. Prečo to tak je, pochopí až po odhalení tajomstva onej miestnosti. Snáď vtedy nebude už neskoro…

Frank vníma, cíti a chce utiecť Cenobitom. Zo sveta, v ktorom podstupuje muky, vidí, čo sa deje v našej sfére. Vie, že Julia ho miluje, že s ňou dokáže manipulovať. Je rozhodnutý využiť jej city k návratu do našej dimenzie. No aké obete bude musieť mladá žena priniesť, aby vrátila Frankovi hmotné telo? Koľko krvi si tento rituál vyžiada? Je Julia schopná spáchať ten najťažší zločin?


Túžby, snívanie a omyly

Novela Hellraiser vyšla prvýkrát ešte v roku 1986 a podobne dávno vznikol aj prvý film. V súčasnosti máme možnosť čítať už druhé vydanie v češtine, tento raz z vydavateľstva Carcosa.

Ústrednou postavou novely je Frank, ktorému statočne sekunduje Julia. Frank je sebec, ktorý sa zaujíma iba sám o seba, o svoje túžby a sexuálne potreby. Zmyslom jeho života je ich uspokojovanie a hľadanie nových pôžitkov. Po objavení možnosti preniknúť do sveta Cenobitov, ktorí dokážu splniť tie najtajnejšie predstavy a sny, je posadnutý lúštením rébusu, v ktorom sa ukrýva cesta k tomuto tajomnému rádu. Avšak prineskoro si uvedomí, že rozkoš nemusí byť len o sexuálnom uspokojení na všetky spôsoby. Rozkoš môže byť pre niekoho ukrytá v úplne odlišných činnostiach…

Sledujeme náhly rozpad Juliinho manželstva. Žena si čoraz jasnejšie uvedomuje, že Roryho nemiluje a že muž, po kom túži, je Frank. Otázka znie: Je to prirodzený vývoj alebo súvisí s odporne slizkou miestnosťou v dome, ktorá Juliu takmer magneticky priťahuje? Keď odhalí tajomstvo izby na poschodí, bude chcieť Frankovi pomôcť?

Clive Barker sa nevyhýba drsným scénam, ktoré čitateľ precíti priam fyzicky a z predstavy toho, čo sa na stránkach knihy odohráva, mu naskočia mu zimomriavky. Príbeh je, napriek tomu, že patrí do žánru fantastiky, kruto realistický. Sebeckých manipulantov, akým je aj Frank, pozná každý z nás. Je Julia natoľko hlúpa, aby uverila sladkým rečičkám? Možno.

Silnou stránkou knihy sú vynikajúce dialógy. Plynú prirodzene, nenútene a prispievajú k temnej nálade. Keď už sme pri tej atmosfére… Autor dokázal prostredníctvom obrazov utrpenia, opisov prostredia a postáv aj vnútorných monológov hrdinov vytvoriť skutočne temné a beznádejné ovzdušie plné zaslúženého utrpenia aj bolesti. Citové a fyzické ubližovanie, obrazy vrážd aj samotnej budovy, v ktorej sa príbeh odohráva, prispeli nemalou mierou k tomu, že sa ocitnete v pekle, ktoré si vďaka autorovi skvele vychutnáte.

Hellraiser už patrí medzi hororovú klasiku. Možno ste túto novelu už čítali či videli niektorý z filmov. Ak ste to ešte nestihli, máte opäť možnosť zaradiť sa k množstvu fanúšikov tohto diela. Určite to neoľutujete.

Hodnotenie: 95 %

Knihu Hellraiser si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Hellraiser
Žáner: horor
Autor: Clive Barker
Vydavateľstvo: Carcosa
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Preložil: Milan Žáček
Počet strán: 127
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–88243–51–9


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


4. novembra 2021
Ena
Zdroj informácií