Recenzia: Chin Music

Gangstri a démoni...

Chin Music 1
Chin Music 2

Steve Niles je jeden z najznámejších a najlepších autorov súčasnosti. Nie že by bola jeho tvorba nejako originálna. Ide o to, ako naloží s daným materiálom (a on má vo svojej makovici materiálu na rozdávanie). Či už je to jeho ultrabrutálna vízia upírov (30 Days of Night), ultradrsná verzia Johna Constantina (Criminal Macabre), zombie apokalypsa (Remains), rodinná sága (Freaks of the Heartland) alebo frankensteinovský ochranca Gothamu (Simon Dark), Niles využíva príbeh, postavy a ich svet na plné gule. Medzi jeho najnovšie projekty patrí príbeh, ktorý sa odohráva v časoch keď sa Al Capone hral s FBI na zlodejov a policajtov… alebo mafiánov a policajtov.

Prohibičný agent Eliot Ness, má malý problém s veľkými ambíciami, ktorý sa pýši menom Al Capone. Ale to je iba začiatok. Všetko sa to skomplikovalo, keď Ness pred rokmi v púšti narazil na žijúceho kostlivca. Agent si zachoval chladnú hlavu a dal kostlivca odviezť do nemocnice. No ten sa nejakým zázrakom zo sanitky vytratil. Ale nie nadlho. Kostlivec získal časom späť svoje telo a vrátil sa do civilizácie. Dal si meno Shaw a predtým, než stretol Nessa, pomáhal ľuďom.

Lenže nie každému sa to páčilo, a tak Shawa jedného dňa, keď trávil čas v Egypte, navštívila záhadná trojica mužov s krvavočervenými očami. Shaw sa im pokúsil najprv utiecť, potom uletieť, ale ľahko ho dohonili a ešte ľahšie ho vyradili. Začali jeho telo trhať na kusy, až kým z neho nezostala iba kostra. Za to, že sa miešal do vecí, do ktorých ho nič, mu trojica záhadných mužov vyryla na kosti zvláštne znamenia a ako bonus dostal isté nadanie. A práve to nadanie spôsobí Eliotovi Nessovi (a nielen jemu) riadny bolehlav.

Keď píšete príbeh, ktorý je sčasti založený na realite, musíte urobiť patričný prieskum. Takže si Niles okrem pozerania filmov Scarface a Nedotknuteľní naštudoval všetko o Eliotovi Nessovi. Potom do jeho príbehu pridal ghúlov a nadprirodzeno. Čo nie je nič originálne, v dnešných časoch sa to robí bežne. Na prirovnanie, napríklad výborná séria Fatale od Eda Brubakera, ktorá kombinuje noirový príbeh s lovecraftov­ským mýtom.

Niles sa ale rozhodol odkloniť od noiru. Chin Music má bližšie k superhrdinskej téme. Pôvodne mal byť príbeh napísaný a predložený jednému z veľkých vydavateľstiev (Marvel, alebo DC), ale časom sa z toho vyvinul komiks, ktorému je lepšie, ak spadá do kategórie creator-owned príbehov. Možno to bude znieť neuveriteľne, ale samotný koncept príbehu sa prebíjal na svetlo sveta takmer štyri roky. Na jeho počatí sa Niles nepodieľal sám. Pomáhal mu s ním kreslič Tony Harris, ktorý v minulosti spolupracoval s takými scenáristami ako Brian K. Vaughan (Ex Machina) a James Robinson (The Shadow).

Harris sa na scenári podieľa viac než dosť. Niles totiž pri písaní navrhol pre každú stránku päť okienok s dejom a zbytok doplnil Harris. Musím povedať, že ten človek má dokonalý rozprávačský talent. Veľmi pekným príkladom je začiatok prvého čísla, keď sledujeme, ako Shaw pripravuje svoj „čarovný náboj“ a po jeho vystrelení zaspomína na minulé časy. Všetko je krásne rozfázované a človek má pocit, ako keby sledoval film. Nehovoriac o tom, že Harrisova kresba vyzerá miestami až plasticky.

Za spomenutie stojí aj výborný koloring Matta Cahilla, ktorý dodáva príbehu riadnu atmosféru. Scénky v New Yorku počas tridsiatych rokov 20. storočia sú značne pochmúrne a farebne prevláda sivá, zelená a hnedá, na rozdiel od flashbackovej scénky z Egypta, kde sú farby jasné a prevláda pieskovo žltá. Nehovoriac o krvavo-červenej, ktorá vystihuje krvavosť brutálnych činov páchaných na hlavných a vedľajších postavách.

Chin Music Stevea Nilesa a Tonyho Harrisa čitateľa zaujme. Zatiaľ boli vydané dve čísla, ale príbeh krásne napreduje vpred a poskytuje viac otázok než odpovedí. Bude zaujímavé sledovať, akým smerom sa príbeh bude uberať, keďže Niles sľubuje cestovanie v čase a už spomenuté superhrdinstvo.


Chin Music
Píše: Steve Niles
Kreslí: Tony Harris
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2013


5. septembra 2013
Marek „Keram“ Barányi