Recenzia: Čertův rypák/Tulipánek (komiks)

Čertův rypák Tulipánek

„Lidé jsou jen sny, které žijí ve snu a netuší, komu se zdají.“

Dvaja chlapci. Jeden americký, druhý sovietsky. V polovici 40. rokov 20. storočia sa, každý z iných dôvodov, dostávajú na miesta, na ktorých by nemali byť ani dospelí, nieto ešte deti. Nevedia o sebe a nikdy v živote sa nestretnú. Napriek tomu majú veľa spoločného. Obaja prišli o rodičov, čo ich do konca života poznačilo. Už v detstve v nich vycítia mentori potenciál, vezmú ich pod svoje ochranné krídla a nastane doba výcviku.

Práve postavy mentorov sú pozoruhodné. Charizmatickí ale krutí muži vytvorili pravidlá, ktorých sa musíte držať. Ak nie, zničia vás. Voči chlapcom sú ale prekvapivo zhovievaví, až otcovskí. Nakoniec však ukážu skutočnú tvár a Tulipánek i Čertův rypák sa na vlastnej koži (v podstate doslova) presvedčia, že ich iba zneužívali. Akonáhle prejavili vlastnú vôľu a názor, odsúdili ich na krutý trest. Na strane druhej, ak by sa ich mentori neujali, možno by sa nedožili dospelosti…

Tulipánek i Čertův rypák sa následne dostanú do krajiny neobmedzených možností – do Ameriky. Môže ich tu ale čakať niečo dobré? Je možné, aby sa happyendu dočkali muži, ktorí si ako deti prešli peklom a to peklo sa im vrylo do kože?

Pod netradičným názvom netreba hľadať nič komplikované, ide skrátka o prezývky oboch chlapcov. Čertův rypák/Tulipánek koncom roka 2020 vyšiel v Crew v rámci edície Mistrovská díla evropského komiksu (nedávno sme vám z nej priniesli recenziu na Caravaggia). Apropo, po Superman: Rudá hvězda ide o ďalší „sovietsky“ komiks, v ktorom hrá pomerne dôležitú rolu smrť otca ľudu Stalina.

Sú to dva komiksy v jednom balení. Styčných bodov majú síce dosť, ale naozaj nejde o príbehy, ktoré by spolu súviseli. Autori neskôr vytvorili komiks New York Cannibals, s ktorým tieto komiksy tvoria voľnú trilógiu, avšak v čase CREWáckeho vydania trojka nebola na svete, takže tu chýba.

Kto sú autori? Došlo k netradičnému, ale funkčnému spojeniu amerického scenáristu (a spisovateľa) Jerome Charyna a francúzskeho majstra obrázkov Françoisa Boucqa (westernový Bouncer). Páni si sadli a výsledkom ich spolupráce je dominantné dielo, ktoré občas siahne po klišé, ale oveľa častejšie nastavuje zrkadlo zlu v nás. Ľudská história je ho ostatne plná.

Boucqove úchvatné kresby zdatne dopĺňa scenár. Už prvé panely s bábuškou uprostred ponurého zimného nehostinného poľa plného vrán sú skvelé. Boucq si užíva nielen kresbu krásnych žien a škaredých mužov, ale aj mrazivých gulagov a majestátneho amerického veľkomesta, na ktoré sa dívame z úchvatnej výšky. Vtedy je nádherné. Avšak len čo zostúpime do ulíc, medzi ľudský odpad, spodinu a najsurovejších kriminálnikov, okamžite pochopíme, prečo sa jedna postava rozhodla nikdy neschádzať dole. Vie, že ju tam nič dobré nečaká. Rovnako skvele Boucq nakreslil aj ukrajinský vidiek, veľkolepú Moskvu a burácajúce pobrežie Čierneho mora.

Pozoruhodné na kresličovej práci je, že Amerika väčšinou vyzerá miestami ako keby až po apokalypse. Chudoba a kriminalita na každom kroku, potkany, špinavé ulice, ošarpané izby, pozatvárané obchody, zapáchajúce stoky, dávno opustené staré vraky áut beznádejne ponechané majiteľmi na ulici. Autori zašli v démonizácii New Yorku tak ďaleko, až čitateľ začne premýšľať, či je zásadný rozdiel zomrieť od hladu v Sovietskom zväze alebo pri lúpežnom prepadnutí v Central Parku.

Ilustrátor si užíva i symboliku, ako sú rôzne druhy vtákov v kľúčových scénach alebo prácu s bielym priestorom, ktorý, snáď, azda, dúfajme, môže predstavovať vstup do neba. Zaujímavé je, že aj v samotnom komikse hrá kreslenie dôležitú rolu. Nielen v podobe tetovania, ale Tulipánek dokonca pomáha polícii s tvorbou identikitov (zostavovanie tváre páchateľa podľa svedkovho opisu).

Prostredie gulagu a cvičiska budúcich agentov KGB nie je pre citlivky. Slabí tu umierajú. Niektoré výjavy nedostanete z hlavy (vrátane sexuálnych), ale všetko zlé a škaredé, miestami vyložene hnusné, tu má svoje miesto a formuje našich dvoch hrdinov. Najdesivejšie je, že máme pocit, že to najhoršie pred nami tvorcovia radšej zatajili.

Ako Tulipánek, tak Čertův rypák sú kvalitné postavy. Práve to, že si napriek detstvu dokázali udržať morálny kompas, z nich robí hrdinov, ktorým prajeme, aby im vyšla aspoň druhá polovica života. Ale ak karma existuje, aká je šanca, že ich nepotrestá za to, že problémy v minulosti riešili výbuchmi brutálneho násilia?

Čo vám nesadne? Napriek obecne silným scenárom prekáža vykonštruovanosť záveru druhého príbehu, keď sa ukáže, že za sériovými vraždami žien skutočne stoja tí, ktorých ste tipovali. V takej obrovskej krajine, akou Amerika už vtedy bola, by to bolo krajne nepravdepodobné. Ak tvorcovia chceli Tulipánkov životný príbeh spečatiť, dalo sa to vymyslieť rafinovanejšie.

Niekomu azda nebude sedieť ani mysteriózna linka. No je decentná a iba raz za dlhý čas nenápadne vykukne spoza rohu, potmehúdsky na vás žmurkne a utečie skôr, než si na ňu stihnete vytvoriť názor. Mne sa páčila, svet je predsa plný otázok, na ktoré sa nedozvieme odpoveď.

Oceniť treba aj obálku, ktorá je svojím spôsobom hrozne neatraktívna a samého ma nejaký čas odrádzala od toho, aby som si zistil, o čom tento parádny (dvoj)komiks vlastne je. Po jeho dočítaní a myšlienkovom spracovaní treba musím uznať, že plne zodpovedá tomu, čo nájdete vnútri. Tam vás čaká viac ako dvesto strán, zopár vizuálnych bonusov a skvelé záverečné slovo prekladateľa Richarda Podaného.

Čertův rypák/Tulipánek je realistický a špinavý dramatický retro triler zmixovaný s jemnou mysterióznosťou, nejemnou kriminálkou a špionážou. Majestátny komiks.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Čertův rypák/Tulipánek si môžete kúpiť napríklad aj v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Čertův rypák/Tulipánek (orig.: Bouche du Diable/Little Tulip)
Autor: Jerome Charyn
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2020
Ilustrácie: François Boucq
Jazyk: český
Preklad: Richard Podaný
Počet strán: 216
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788074499838


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


6. januára 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií