Recenzia – Carlton Mellick III : Plyšákokalypsa

Plyšákokalypsa

Svet je po vojne. Život sa zmenil dosť radikálnym spôsobom. No americká vysoko konzumná spoločnosť si o to koledovala už dlho. Inteligentné hračky stvorené ľuďmi sa ujali moci. Ľudstvo bolo odsúdené živoriť v podzemí, podnikať partizánske útoky a snažiť sa získať späť to, o čo vlastnou blbosťou prišlo.


Občas sa veci vymknú spod kontroly

Čo chceli rodičia dosiahnuť tým, že kupovali deťom inteligentné hračky? Túžili mať pokoj a viac voľného času? Možno. Bol to štandard. Deti aj dospelí sa k hračkám nesprávali práve slušne, čo malo za následok vzburu. Boli to predsa hračky s citmi. A že to nebola iba taká obyčajná vzbura, na to môžete dať krk. Vysoko inteligentné hračky sa rozhodli správať k ľudstvu rovnako, ako sa ono správalo k nim.

A sme doma. Ten domov už najskôr patrí vášmu inteligentnému mackovi či bábike. A vy, vy si bežte, kam chcete. Aj tak vás raz hračkárske komandá nájdu a potom uvidíte. Čo? To radšej nechcite vedieť.

Malá Júlia tiež vlastnila inteligentnú pandu mužského rodu s menom Poro. Ľúbila ho viac než čokoľvek na svete. On dievčatku lásku oplácal, hoci rád vravieval, že by ju mal ešte radšej, keby mala nejaké prsia. Lenže to nemohol od desaťročnej školáčky chcieť. Poro bol skrátka trošku svojský. Miloval ženy s veľkými kozami, stále o kozách rozprával, rád by kozy a iné ženské časti ohmatával. Okrem toho zo seba sypal kopy oplzlostí, ktorými s chuťou zasypával Júliinu matku s dobre vyvinutou hruďou a riadne ju vytáčal. No a zrazu sa všetko na svete posralo. Doslova…

Júlia prežila a pochopila. Ak chce oslobodiť otca a matku, musí sa stať plyšákom, v utajení preniknúť medzi nepriateľov a spôsobiť čo najväčšie škody. Preto sa po mnohých a bolestivých zákrokoch stala plyšovou pandou, Porou. Infiltráciu uskutočnila prv, než plánovala. Železo sa kuje za horúca a hračky treba pozabíjať skôr, ako hru na pandu prekuknú. Zapadla medzi zvyšných vojakov z oddielu hračiek. Spoločne s nimi teraz putuje až do mesta obývaného hračkami. Júlia nevie, či sú rodičia nažive. No jej túžba po pomste zahnala všetok zdravý rozum do kúta. Ak nič nevyjde a ona zomrie, aspoň so sebou vezme čo najviac plyšákov.

S oddielom prechádza nebezpečnými územiami, a to, čo Júlia vidí, je šokujúce. Cestou sa spriatelí so zajatým chlapcom Rileym a ostreľovačkou Sametkou, s ktorou krásne žensky držia spolu. Napriek nepríjemnostiam a neustálemu ohrozeniu, je už mesto, v ktorom dievčina vyrastala, na dohľad. Netuší, čo ju čaká, čo sa stalo s Porom a či nájde rodičov. Prežije v srdci nepriateľa? To sú otázky, na ktoré dievča čoskoro nájde odpovede. Mnohé nebudú príjemné. V každom prípade sa zrazu objaví niekto, kto Júlii všetko vysvetlí, a tým zmení celú budúcnosť. Ale možno si svoju budúcnosť zmenila Júlia sama. Ešte kedysi dávno, keď mala desať a rozhodla sa, že Poro je a navždy zostane jej jedinou láskou.


Postapo tragédia s dušou komika

U Carltona Mellicka III. sme si už zvykli na neskutočné, divoké a bizarné úlety. Plyšákokalypsa je niečo iné. Sú to zhmotnené detské sny o živých plyšákoch a bábikách. Primiešal k nim veľkú kopu čierneho humoru, zopár nočných môr a zasadil ich do postapokalyptickej budúcnosti. Hračkám beztrestne striháme vlasy, odtrhávame končatiny a gombíkové očká, párame plyšové brušká. Lenže cítiace hračky sa môžu vzbúriť a pomsta je sladká. Sledujeme mladú Júliu, ktorá podstupuje náročnú premenu na plyšáka. Má akýsi nejasný plán, no netuší, čo sa stane, keď sa dostane na miesto určenia. Počíta so všetkým. No pravda, ktorú objaví, je presne v Mellickovskom bláznivom duchu. Časti zo súčasnosti sa striedajú s minulosťou. Spoznávame Júliinu rodinu, Pora a prežívame začiatok konfliktu. Rozuzlenie je bizarné, no prekvapivo logické, ako všetky šialenosti, ktoré Mellick napíše. Zaujímavá je aj jeho predstava sveta ovládaného hračkami. Je možné žiť v inom sociálnom usporiadaní v akom žijeme dnes? Mali by ľudské výtvory v podobe hračiek ľudské myslenie a začali skĺzať do rovnakých omylov a chýb aké robíme my? A čo ich túžby a sny, môžu sa podobať na tie naše? Aj na tieto otázky nám dáva autor Plyšákokalypsy svojské, no jasné a logické odpovede. Môžete s ním súhlasiť, nemusíte…

Ale poznáte to príslovie, že aká matka, taká Katka, aký otec, taký syn. Slabší prežije, len ak sa prispôsobí. Ak som vás teraz trošku zamotala, nenadávajte. Spravila som to zámerne. Vymotáte sa ľahko, no len s pomocou Plyšákokalypsy. A že sa pri tom navyše aj vynikajúco zabavíte, často pousmejete či od napätia obhryziete nejaký ten nechtík, považujte za príjemný bonus navyše.

Hodnotenie: 100 %

P.S.: Na konci knihy nájdete prekvapenie v podobe Mellickom vlastnoručne nakresleného komiksu. Ach, ten Mellick, je to proste všestranný talent…

Knihu Plyšákokalypsa si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Plyšákokalypsa
Autor: Carlton Mellick III
Vydavateľstvo: Carcosa
Rok vydania: 2020
Preklad: Milan Žáček
Väzba: brožovaná
Počet strán: 208
ISBN: 978–80–88243–26–7

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


14. apríla 2020
Ena