Recenzia – Carlton Mellick III.: Orgie v chomoutu

Orgie v chomoutu

To sa zrazu zobudíte… Vlastne vás zobudia policajti niekedy uprostred noci tak, že vám takmer vyrazia dvere. Nasadia vám želiezka a naložia do auta. Samozrejme, netušíte, čo sa deje. Veď vy netušíte ani to, koľko je hodín, ako ste sa dostali domov a čo ste celý večer robili. Takže prísť na dôvod zatknutia je skutočne nad vaše momentálne mentálne aj fyzické sily.


Keď si sám podrazíte nohy

Keďže ale jeden policajt je zlý a druhý dobrý (stará dobrá policajná klasika), tak sa dozviete, že vás zatkli, pretože ste sa nedostavili na vlastný sobáš. „Čo?!“ Neskríkol iba Mesiac na skaly v básni o ranenej breze, ale aj mladík z tohto románu. Našťastie prišiel na jednoduché riešenie svojho problému. Že to bol osudný omyl, zatiaľ netuší.

Keď obľubujete swingers párty, môžete sa do problémov dostať hocikedy. Zvlášť, ak sa už ani nesnažíte pamätať si tváre svojich partneriek. Avšak najhoršie je, že žijete vo svete, kde vládu prevzali krajní extrémisti, presadzujúci práva detí, rodiny a mravnosti. Takže neprísť na vlastnú svadbu, navyše, ak je nevesta v požehnanom stave, znamená osemnásť rokov za mrežami.


Kmeň či národ?

Vydajachtivá dáma patrí k národu Usagi. Žijú izolovane, majú svoje vlastné pravidlá, kultúru, jazyk a nikto o nich skoro nič nevie a radšej vedieť nechce. Ľudia sa im akosi podvedome vyhýbajú. Lenže náš mladý muž je políciou eskortovaný priamo do ich osady. Tu si ho vyzdvihne budúca svokra a jeho nový život sa môže začať. Keby ešte vedel, kto je jeho nastávajúca…

Nič nie je normálne. Matka nevesty je oblečená v šatách, akoby ušla z párty gotikov, a nepáčia sa mu ani svadobné zvyky. Lenže je toho viac… To, čo ho čaká po svadbe, je horšie než nočná mora. Že sa on, blbec, nedal radšej zatvoriť! Aj osemnásť rokov by bola malina oproti tomu, čo príde. A nič na tom nemení ani fakt, že nevesta je sexi kráska a tehotenstvo jej pristane. Najhorší na tom všetkom je fakt, že si zvyká a začína sa mu to hádam aj páčiť. Naozaj? Nesmie to vzdať. Mohol by mu pomôcť kamarát zo swingers párty, ktorý je skvelý právnik! Treba dúfať, lebo nádej, tá zomiera až tesne predtým, než zomrieme my…


Parádna jazda s tehotenským bruškom

Ak ste milovníci šialených príbehov Carltona Mellicka III., budete nadšení. Autorova fantázia je bezhraničná a my môžeme s potešením sledovať, čo za kuriozity nám dokáže prichystať. Toto je príbeh, ktorý zažíva množstvo mužov každý deň. Priateľka či len známosť na jednu noc otehotnela a on sa k tomu musí postaviť mužne a hrdinsky prijať následky. O čo ťažšie by to mal, keby sa k moci dostala strana, ktorá fanaticky háji práva detí a práva dospelých stenčila na jediné – na právo starať sa o potomkov a robiť ich šťastnými.

Dostávame rozprávanie plné bizarností, erotiky aj temnoty, ktorá sa vznáša nad osudom hlavnej postavy. Vlastne všetkých mužov v tomto románe. Ich úloha je totiž presne vymedzená. Musia sa pre rodinu obetovať. Doslova. Náš mladý muž však nie je rodený Usagi, preto sa búri a hľadá cestičky, ako by sa z povinnosti pre blaho rodiny vykrútil. Avšak proti nemu stoja zákony štátu, a dokonca ho sklame aj vlastná matka.

Román je písaný v prvej osobe a všetky udalosti prežívame priamo s hlavnou postavou. Myslíme s ním, rozprávame, sexujeme. Prežívame jeho paniku, strach, beznádej aj vieru, že sa stane nejaký zázrak. Neskôr prerod v muža, ktorý sa zmieruje s osudom a ktorému sa dokonca začína rola obetavého otca istým zvráteným spôsobom páčiť. Skrátka, vhupli sme do príbehu a stali sa jeho súčasťou bez toho, aby sme si to uvedomili.

Stretávame sa hlavne s dvoma protagonistami. Mladým mužom a jeho manželkou Dokurou. Občas sa do popredia pretlačí niekto iný, či už policajt, kamarát, svokra, mama alebo iný príbuzný, no sú to iba krátke epizódky, ktoré oživia dej, dotvárajú rodinnú atmosféru a zdanie fungujúcej spoločnosti.


Ste dosť uletení?

Mellick je skvelý rozprávač a jeho nápady, kľučky, pointy a riešenia sú obdivuhodné. No treba ich brať s nadhľadom a istou dávkou humorného šialenstva. Hoci jeho romány sú plné šialeností, niekedy aj zvráteností, krvi, smrti a iných divokých obrazov, je v nich logika a spolu tvoria ucelený do seba zapadajúci obraz o niečom, čo nemôže existovať. No Mellick vás zakaždým presvedčí, že to existovať môže, pretože vám príbeh naservíruje úplne dôveryhodne. A v tom je ukrytá pravá krása bizarofiction. V úletoch, šialenostiach a nerealite, ktoré však majú prekvapivo reálny základ, akúsi prapôvodnú myšlienku, založenú na skutočnosti.

Ak sa chcete zabaviť, prežiť šialený úlet, mať chvíľku pocit, že svet nie je taký sivý a monotónny, ako sa zdá, a zároveň si nechať poštekliť fantáziu niekoľkými erotickými obrazmi, neváhajte. Orgie sú, vo všetkej počestnosti a slušnosti, ktorú stráži nová vláda USA a jej zákony na ochranu detí a rodiny, to pravé čítanie na posledné zimné večery.

Hodnotenie: 95 %

Knihu Orgie v chomoutu si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Orgie v chomoutu (orig.: Handsome Squirm)
Žáner: bizarofiction
Autor: Carlton Mellick III.
Vydavateľstvo: Carcosa
Preklad: Milan Žáček
Rok vydania: 2023
Počet strán: 200
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88243–92–2


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


5. marca
Ena
Zdroj informácií